Kvinden, der startede #MeToo, bruger sin kendismagt og går i krig mod våben

Alyssa Milano gjorde oprør mod seksuelle krænkelser med #MeToo. Nu bruger hun sin indflydelse på at ændre den amerikanske våbenlovgivning.

Skuespilleren Alyssa Milano er en af kvinderne bag »#MeToo«-bevægelsen. Det har ført hende op i den aktivistiske superliga, og nu går hun i kødet på den amerikanske våbenlovgivning. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERIE MACON

»Er der nogen, der kan citere den passage i Bibelen, hvor Gud nævner, at det er en gudgiven ret at eje en pistol? Denne fyr er utrolig, og han er tydeligvis ejet af våbenlobbyen«.

Sådan skrev Alyssa Milano forleden på Twitter. Her kommenterede skuespilleren et tweet, hvor en republikaner kalder det »en gudgiven ret« at eje et skydevåben.

Alyssa Milano har før vist, at hun rent faktisk er i stand til at ændre verden. Hun var en af de første kvinder til for alvor at sætte blus under #metoo-bevægelsen, da hun i 2017 opfordrede kvinder til at bruge hashtagget metoo, hvis de havde været udsat for sexchikane eller seksuelle krænkelser. Initiativet rykkede skuespilleren Alyssa Milano op i superligaen af kendisaktivister med andet end skuespil på hjerte.

Efterfølgende har hun deltaget aktivt i diverse #MeToo-relaterede begivenheder, og hun har sexstrejket mod stram abortlovgivning. Og med 3,6 millioner følgere alene på det sociale medie Twitter, når hun bredt ud i befolkningen. Nu bruger hun sin magt til at få politisk indflydelse i den rødglødende amerikanske våbenlovgivning.

Alyssa Milano og andre aktivister var også på pletten i forbindelse med protester mod højesteretsdommer Brett Kavanaugh i september 2018. Kavanaugh blev beskyldt for seksuelle krænkelser i sin ungdom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski.

Kendisaktivisters indflydelse bliver i den grad taget seriøst, og tweetet om, hvorvidt det er en »gudgiven ret« at eje et skydevåben, har nu ledt til, at Alyssa Milano skal møde den republikanske Texas-senator Ted Cruz. Det skriver CNN.

»Jeg mødes med Ted Cruz på tirsdag og taler om våben. Vi er ikke enige på dette område. Men hvis vi kan tale med gensidig respekt og ydmyghed, så kan vi måske alle stå sammen og skabe positive forandringer. Jeg vil gå ind til dette med åbent hjerte, ører og sind. Jeg håber han gør det samme,« lyder det fra skuespilleren på Twitter.

Det blev hilst velkomment af Ted Cruz, der ligeledes på Twitter bekræftede mødet, der nu er en realitet.

»Jeg ser frem til det! Og hvis vi alle i fællesskab kan have en mere positiv diskussion og debat på dette essentielle område, ville det være et skridt på vejen til at hjælpe med at samle og hele vores splittede nation,« svarede Ted Cruz.

Stjerner involverer sig i politik

Superstjerner, der gør deres indflydelse gældende politisk, er ikke et nyt fænomen. Gennem tiden har man set masser af eksempler på kendte, der brugere deres talerør på alternative måder for at få politisk indflydelse. Ifølge The New York Times var den amerikanske sanger og skuespiller Al Jolson i 1920 den første kendis til offentligt at vise sin støtte til en præsidentkandidat, da han pegede på Warren G. Harding. Sidenhen er det nærmest kotume, at præsidentkandidaterne på begge fløje har en hel portefølje af kendte støtter i ryggen.

Af andre superstjerner kan nævnes skuespilleren Leonardo DiCaprio, der er en glødende klimaaktivist, og franske Brigitte Bardot, der er erklæret dyreaktivist.