Kulturministeren langer ud efter DF-profil: »Måske hun har været lidt for længe på Christiansborg«

Det er noget »københavneri«, at 62,5 pct. af medlemmerne i Statens Kunstfond bor i hovedstaden, siger DFs kulturordfører, som mener, at der bør sidde flere almindelige borgere i fonden. Kulturminister Joy Mogensen er uenig. Hun peger på, at der er behov for medlemmernes ekspertise, og at de sagtens kan tilgodese projekter i provinsen.

»At sætte almindelige mennesker ind, det er fuldstændig at bryde med respekten for kunstnerne og ignorere, at almindelige borgere også har meget forskellig kunstsmag og meget forskellige forudsætninger for at gå ind i sådan en bedømmelse,« siger kulturminister Joy Mogensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

15 ud af 24 fagfolk i Statens Kunstfond bor i hovedstaden, og det er for mange, mener Dansk Folkepartis kulturordfører, Pernille Bendixen, der kalder fordelingen »noget københavneri«.

Sidste uge bragte Berlingske et interview med ordføreren, som mener, at det skaber ubalance, når 62,5 pct. af fondens medlemmer er bosat i København.

»Man har så travlt med i alle andre aspekter af vores samfund, at det skal være et bredt, repræsentativt udsnit af befolkningen, og det er helt tydeligt, at Statens Kunstfonds legatudvalg ikke er det. Sammensætningen har helt sikkert en indflydelse på, hvem der i sidste ende modtager et legat, og hvis udvalget ikke repræsenterer befolkningssammensætningen, er det ikke et repræsentativt udsnit, der bliver hædret,« lød det fra kulturordføreren.

Kulturminister Joy Mogensen (S)

»Vi skal respektere, at der sidder nogle, der har noget viden.«


Pernille Bendixen peger også på, at almindelige borgere med fordel kunne udgøre nogle af medlemmerne i Statens Kunstfond, som ellers kun har faglige eksperter.

»Der mangler i den grad, at almindelige borgere kan få lov til at være med i det her. Borgerne bevæger sig ikke nødvendigvis i de samme kredse som dem med den faglige ekspertise, og de har derfor måske nogle andre oplevelser af, hvilken kunst der skal hyldes, og det skal der også være plads til,« sagde hun.

Kulturminister Joy Mogensen (S) er enig i, at Statens Kunstfond skal afspejle hele Danmark. Hun mener dog, at medlemmernes ekspertise er det altafgørende.

»Når man hænger sig i adressen, så bliver det dem som personer, der bliver vigtigere, end det, de kan. Statens Kunstfond er lige præcis et udtryk for noget som, jeg synes, vi er lidt dårlige til i den danske kulturdebat: At skelne mellem hvad der er kultur, og hvad der er kunst. Kultur er det folkelige og kunsten er altså der, hvor man støtter de fornemmeste håndværkere. Statens Kunstfond har til formål at skabe en balance mellem kunsten og det folkelige. Derfor skal de selvfølgelig have den kunstneriske ekspertise,« siger hun.

Joy Mogensen mener ikke, at det vil gavne kunstfonden at hive almindelige borgere ind som medlemmer.

»De skal repræsentere noget ekspertise, noget viden og noget erfaring, og så skal de måles på, hvordan de får det bredt ud. At sætte almindelige mennesker ind, det er fuldstændig at bryde med respekten for kunstnerne og ignorere, at almindelige borgere også har meget forskellig kunstsmag og meget forskellige forudsætninger for at gå ind i sådan en bedømmelse. Vi skal respektere, at der sidder nogle, der har noget viden,« siger hun.

Kulturminister Joy Mogensen (S)

»Vi skal da ikke måle medlemmerne på, hvor de kommer fra. Vi skal måle dem på, at de repræsenterer de kunstarter, der er.«


Pernille Bendixens påstand om, at medlemmernes bopæl har indflydelse på, hvilke projekter der tilgodeses, køber kulturministeren ikke. Hun mener, at projekter i provinsen har lige så stor chance for at blive hædret.

»Hun bruger jo præmissen, at man kun kan forstå hinanden, hvis man har lige præcis den samme baggrund. Og det synes jeg faktisk er meget udansk. Jeg synes, at Danmark er bygget på, at vi netop forstår hinanden på tværs af landmænd og byboer. Hele den måde vores samfund er bygget op på, går ud på, at vi respekterer hinandens forskelligheder og interesserer os for hinanden. Måske hun har været lidt for længe på Christiansborg, for det bliver lidt for konspiratorisk. Vi skal da ikke måle medlemmerne på, hvor de kommer fra. Vi skal måle dem på, at de repræsenterer de kunstarter, der er,« siger hun.

Ifølge Joy Mogensen er Statens Kunstfond i gang med at række ud til flere områder, der halter bagefter, hvad angår kunst og kultur. Det er den måde kunsten skal bredes ud geografisk, mener ministeren.

»De er begyndt at arbejde med ikke kun at tage højde for de ansøgninger, der kommer ind. For hvis man kun tager stilling til de ansøgninger, der kommer ind, så kan der være en ulighed. De har for nylig lavet et projekt med et udsat boligområde i Esbjerg, fordi de lagde mærke til, at der ikke kom særlig mange ansøgninger fra Esbjerg. Så nu laver de selv et projekt, der rækker ud til en ny del af folket. Det er den måde, jeg synes, vi skal måle Statens Kunstfond på – ikke på deres adresser,« siger hun.