Kritik af hjælpepakke: »Det er ikke kønt med dette kludetæppe af ordninger, som det er et helvede at navigere i«

De kriseramte teatre har endnu ikke modtaget en krone fra hjælpepakkerne til kulturlivet, fordi ordningerne administrativt ikke er sat i værk. Skarp kritik fra de Radikale og de Konservative. Måske åbnes der for hjælp i den kommende uge.

Danske teatre er hårdt ramt af coronanedlukningen, selv om de nu igen kan åbne med halvt publikum. Billedet er fra forestillingen »Bonnie and Clyde«, som Betty Nansen Teatret spillede i efterårssæsonen 2019.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Catrine Zorn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er over to måneder siden, at et flertal i Folketinget blev enige om fire hjælpepakker til dansk kulturliv – blandt andet de trængte teatre – men ordningerne er endnu ikke sat i værk, og derfor har teatrene endnu ikke modtaget en krone i hjælp.

»Jeg har meget svært ved at forstå, at det kan tage så lang tid at få disse ordninger sat i værk. Det er over to måneder siden, at vi blev enige om en aftale, som i øvrigt var undervejs i flere uger, så man har reelt arbejdet med disse ordninger op imod tre måneder, og alligevel er de ikke åbnet endnu,« siger de Radikales kulturordfører, Zenia Stampe.

Hun mødtes tirsdag med kulturminister Joy Mogensen og gav udtryk for utilfredshed med, at ordningerne endnu ikke er blevet realiseret.

»På mødet var svaret fra ministeriet, at det er et meget komplekst område, og at man ikke har så mange medarbejdere,« siger Zenia Stampe, der ser det som en formildende omstændighed, at økonomisk trængte teatre har mulighed for at få forudbetalt offentlige tilskud.

»Jeg har meget svært ved at forstå, at det kan tage så lang tid at få disse ordninger sat i værk. Det er over to måneder siden, at vi blev enige om en aftale,« siger de Radikales kulturordfører, Zenia Stampe, om støtteordningerne til kulturlivet, som endnu ikke er blevet aktiveret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Peter Mark Lundberg, direktør Dansk Teater, som er  branche- og arbejdsgiverorganisation for 82 teatre, har tidligere over for Berlingske kritiseret det administrative koks og sagt, at det haster med økonomisk hjælp. Teatrene kan ikke søge om hjælp, fordi ministeriet endnu ikke har fået aftalerne administrativt på plads.

Der er dog håb forude. Den bekendtgørelse, der ligger til grund for de fire hjælpepakker til kulturlivet, er færdig, og nu arbejder man i Slots- og Kulturstyrelsen på, at systemet, hvor teatrene kan ansøge om hjælp, kommer op at stå, hvilket forventes at ske i begyndelsen af den kommende uge.

Ifølge Peter Mark Lundberg mangler man dog fortsat en bekendtgørelse for de tre generelle covid 19-hjælpepakker, som teatrene skal søge først, før de kan søge om hjælp fra de fire hjælpepakker til kulturlivet.

Peter Mark Lundberg

»Man har administrativt gjort det på en meget besværlig måde, fordi de her pakker er designet til erhvervslivet, ikke kulturlivet.«


»Der er lavet nogle flotte hjælpepakker for nødlidende kulturinstitutioner, der får mere end 50 pct. i offentlig støtte, men teatrene kan ikke søge om hjælp, før de har søgt om hjælp fra de tre generelle pakker, og det kan man ikke, fordi der endnu ikke er kommet en bekendtgørelse for dem. Hensigten med ordningerne er fantastisk, men man har administrativt gjort det på en meget besværlig måde, fordi de her pakker er designet til erhvervslivet, ikke kulturlivet,« siger Peter Mark Lundberg.

Teatrene har i en måned fået at vide, at der meget snart vil blive åbnet for ansøgninger.

»Min forventning er, at vi senest i starten af næste uge kan komme i gang med at søge. Og det skal gå hurtigt med at få udbetalt pengene, for ellers får teatrene problemer i den kommende sæson,« siger Peter Mark Lund.

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Teater, vil en tredjedel af teatrene løbe tør for penge inden midten af september, hvis de ikke får økonomisk hjælp. De risikerer at måtte aflyse forestillinger, fordi de ikke har penge og ikke kender deres budget for den kommende sæson.

Er det rimeligt, at det tager så lang tid at få aktiveret hjælpepakkerne?

»Det er på ingen måde rimeligt, og det viser, at vi har et ministerium, som slet ikke har været gearet til denne situation. Statens kapacitet må ikke være en undskyldning for, at nogle bliver stillet i en situation med manglende likviditet og potentielt en konkurs. Jeg kan godt forstå, at et ministerium er spændt hårdt for, men det er jo ikke en undskyldning i forhold til dem, som måske er truet af en konkurs. Vi har jo skabt hjælpepakkerne for at undgå sådan en situation,« siger Zenia Stampe, som forventer, at der i løbet af få dage eller en uge åbnes for ansøgninger.

Zenia Stampe, kulturordfører for Radikale Venstre

»Det er på ingen måde rimeligt, og det viser, at vi har et ministerium, som slet ikke har været gearet til denne situation.«


Konservative er overraskede

Birgitte Bergman, kulturordfører for de Konservative, er meget overrasket over, at ordningerne endnu ikke er kommet i funktion.

»Det er simpelthen for dårligt, og det kommer bag på mig, at der er så ringe en eksekvering af de aftaler, som vi blev enige om for to måneder siden. Vi taler om en stor del af søjlen i dansk kulturarv. Det er for ringe, og det vil vi tage op med kulturministeren så hurtigt som muligt. Jeg forventer, at der bliver rykket på det her hurtigt,« siger Birgitte Bergman.

Dansk Teater har foreslået, at man erstatter det eksisterende »kludetæppe« af i alt syv hjælpepakker, som kan komme kulturinstitutioner, som modtager mere en 50 procent i offentligt tilskud, til hjælp, med en samlet hjælpepakke, som ikke vil koste flere penge. Denne ordning skal vel at mærke vedtages inden Folketingets sommerferie, lyder forslaget,

Zenia Stampe afviser denne idé.

»Jeg tror ikke, at det er realistisk at skrue tiden tre måneder tilbage og skabe en helt ny ordning. Også i betragtning af, at de ordninger vi har vedtaget, ikke er åbnet endnu. Jeg tror, at det bedste, vi kan gøre, er at få åbnet de ordninger, vi har vedtaget. Det er ikke kønt med dette kludetæppe af ordninger, som det er et helvede at navigere i, men det er nu engang den vej, regeringen har valgt,« siger Zenia Stampe.