Københavnsk Michelin-restaurant lukker efter 37 år

Den italienske restaurant Era Ora lukker 30. maj. Indehaver Elvio Milleri gør sig sine overvejelser om fremtiden, men han vil vente et par måneder med at løfte sløret for dem.

Det er slut med Michelin-mad i Torvegade på Christianshavn. Restaurant Era Ora lukker 30. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Siden 1983 har man kunnet spise italiensk mad hos Era Ora i Torvegade 62 på Christianshavn, men nu slutter eventyret. 30. maj lukker restauranten.

Era Ora nåede at blive kåret til Danmarks bedste restaurant tre gange, og det blev til også til en eftertragtet Michelin-stjerne hele 23 år i træk. Restauranten har også tidligere været udråbt som den bedste italienske restaurant uden for Italien. Elvio Milleri har i alle årene været manden bag restauranten sammen med sin hustru, Edelvita.

Tidligere i år mistede restauranten sin Michelin-stjerne, og det kom som et stort chok for ejerne af restauranten og alle deres ansatte.

»Det var en meget, meget stor overraskelse, både for mig og mine dygtige medarbejdere. Vi har lavet mad på højeste niveau i alle årene, og i 2019 foretog vi yderligere investeringer i at skabe nye spændende retter og madoplevelser i kombination med de bedste italienske vine. Derfor var vi naturligvis overraskede over ikke at få stjernen igen i år.

»Det er klart at mit team gennem hele 2019 var opsat på at give den ekstra gas for at opnå en stjerne mere – altså to stjerner. Derfor var skuffelsen naturligvis høj blandt mine dygtige og dedikerede medarbejdere.« siger Elvio Milleri.

»Men omvendt har de sidste uger givet os en vis frihed til at tænke helt nyt, og det vil vi løfte sløret for i de kommende måneder – mere kan jeg ikke sige om det lige nu,« lyder det fra Elvio Milleri i en pressemeddelelse.

Elvio Milleri

»Jeg har altid tænkt, at det kunne ske en dag. Derfor har jeg også haft tanker om, hvad jeg så ville gøre. Jeg kan vælge at kæmpe mig tilbage med mit team, lave et nyt koncept eller helt lukke ned.«


Det skal dog ikke ses som en direkte konsekvens af den mistede stjerne, at restauranten nu lukker.

»Jeg har altid tænkt, at det kunne ske en dag. Derfor har jeg også haft tanker om, hvad jeg så ville gøre. Jeg kan vælge at kæmpe mig tilbage med mit team, lave et nyt koncept eller helt lukke ned. De overvejelser gør jeg mig naturligvis, men lige nu kan jeg kan ikke sige, hvad jeg vælger – det svar må man vente et par måneder på endnu,« siger Elvio Milleri

Han vil endnu ikke oplyse, hvad der nu skal ske med de tomme lokaler, men han fortæller, at de har planer, der kan »gå forskellige veje«.

Restaurant Era Ora på Christianshavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

»Det er for tidligt at sige, hvad det præcist kan være, men jeg selv er meget involveret i fremtidsplanerne – mere kan jeg ikke sige lige nu, ud over at det bliver meget spændende for København og Christianshavn,« lyder det.

Starter nyt koncept

Elvio Milleri er foruden Era Ora også involveret i brødkonceptet Il Fornaio, og han vil  gerne løfte sløret for en af de andre ting, han skal bruge sin tid på i fremtiden.

»Jeg kan afsløre, at jeg etablerer et helt nyt koncept, Era Ora Wine Company. Siden begyndelsen af 1980erne har jeg købt og samlet på italienske vine, og mit lager er nu på ca. 90.000 flasker. Den oplevelse omkring de bedste italienske vine vil jeg nu gerne dele med andre end kun Era Oras gæster. Jeg har derfor sammen med gode venner af huset og mit netværk igangsat et projekt, hvor vi kommer til at sælge ud af vores samling, samtidig med at jeg fortsætter min import fra mine gode gamle venner i vinnetværket i Italien,« siger han.

Elvio Milleri

»Det er ingen hemmelighed, at det er svært for de fleste Michelin-restauranter at tjene penge, og det fremgår også af vores regnskaber. «


Oprindeligt er Elvio Milleri uddannet i en bank, men restaurant-eventyret og den financielle baggrund betyder ikke, at han bare kan trække sig tilbage.

»Det er ingen hemmelighed, at det er svært for de fleste Michelin-restauranter at tjene penge, og det fremgår også af vores regnskaber. Her kan man se at det høje niveau, som Michelin-gastronomi kræver, betyder meget store investeringer. Men jeg har sparet op og er klar til nye investeringer og nogle helt nye ideer er på vej,« lyder det fra Elvio Milleri.

Elvio Milleri mener ikke, at det er konkurrence mellem de københavnske Michelin-restauranter, der har været dødsstødet for restauranten.

»Vi har haft vores unikke koncept baseret på det italienske køkken og med de bedste råvarer og innovative måder at kreere nye måltider og menuer på. Derfor har vi ikke følt egentlig konkurrence, men selvfølgelig er der et begrænset klientel til vores mad og vine,« forklarer han.

Elvio Milleri har boet i Danmark i en lang årrække. Restauranten startede med at servere mad på ægte italiensk mama-maner, og gennem årene udviklede det sig til finere gastronomi. Men selvom rødderne er italienske, har Elvio Milleri ingen intentioner om at vende hjem til Italien.

»Jeg rejser meget til Italien og elsker mit fødeland, men har gennem næsten 40 år skabt et fantastisk netværk i Danmark, og jeg har rigtigt mange ting i gang. Så længe det er spændende og innovativt indenfor mit fag, har jeg lyst til fortsat at udvikle vores forretning,« siger han.

Frem til 30. maj, hvor Era Ora lukker som koncept,, vil man stadig kunne komme på Era Ora. I den sidste del af restaurantens levetid kan man spise en særlig menu med restaurantens signaturretter gennem de sidste tre år.