Kinesisk Disney-stjerne: »Jeg støtter Hong Kongs politi, I kan tæske mig nu«

Liu Yifei, stjernen i Disneys kommende store film, "Mulan", vækker vrede på sociale medier, hvor folk nu opfordrer til at boykotte filmen.

Hundredetusinder af aktivister har demonstreret i Hongkongs gade siden juni. Demonstrationerne er blevet mødt med tåregas og gummikugler af politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Edgar Su

»Jeg støtter Hongkongs politi, I kan tæske mig nu«.

Sådan skrev den kinesiske fimstjerne Liu Yifei, der spiller hovedrollen i Disneys genindspilning af »Mulan«, på det sociale medie Weibo.

Skuespillerinden udtrykte sin støtte i forbindelse med de voldsomme demontrationer i Hongkong, der har stået på siden juni. Ifølge Hongkongs politi er 748 demonstranter blevet anholdt under de sene måneders protester.

»Sikke en skam for Hongkong«, skrev Liu Yifei på det sociale medie Weibo.

»Spytter demokratiet i ansigtet«

Støtteerklæringen har vakt voldsom vrede på Weibo og Twitter, hvor filmen er blevet omdrejningspunkt for en storpolitisk debat. Flere brugere opfordrer til at boykotte Disney-filmen, der har premiere i 2020 og er en del af den række af live action-genindspilninger af Disney-film med rigtige skuespillere, som man også ser i »Aladdin« og »Mowgli«.

Twitter-bruger om skuespillerinden Liu Yifei

»Lad være med at se Mulan-filmen. Skuespillerinden Liu Yifei støtter den politibrutalitet, som udspiller sig i Hongkong. Hun spytter demokrati, frihed og menneskerettigheder i ansigtet.«


»Mens folk i Hong Kong kæmper for deres rettigheder og bliver tæsket af deres eget politi, sidder Liu Yifel og har det godt i USA og nyder de rettigheder, de mennesker ikke har, mens hun støtter politibrutaliteten på afstand,« skriver en Twitter-bruger.

Under hashtagget #boycottMulan skriver en anden:
»Lad være med at se Mulan-filmen. Skuespillerinden Liu Yifei støtter den politibrutalitet, som udspiller sig i Hong Kong. Hun spytter demokrati, frihed og menneskerettigheder i ansigtet.«

Lui Yifei er en af Kinas store filmstjerner og har bl.a. spillet med i Bille Augusts film »Den kinesiske enke«. Nu er hun kommet i modvind efter en udtalelse om, at hun støtter politiet i forbindelse med de voldsomme demonstrationer i Hongkong. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK.

31-årige Lui Yifei har spillet med i en lang række kinesiske film og TV-serier. Hun har boet i USA frem til 2002, og i 2017 medvirkede hun i Bille Augusts film til det kinesiske marked »Den kinesiske enke«.

Kina truer med at gribe ind

Der har været massive protester i Hongkong siden juni, hvor premierminister Carrie Lam fremlagde et lovforslag, der skulle gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Demonstrationerne er fortsat hen over sommeren, selv om lovforslaget er skrottet. Optøjerne har i flere tilfælde udviklet sig voldeligt, og politiet har både brugt tåregas og gummikugler mod demonstranterne. Flere internationale observatører har anklaget Hongkong for unødig politibrutalitet.