Kendt streamingtjeneste fjerner ikonisk klassiker på grund af racistiske skildringer

HBO Max har tirsdag pillet filmen »Gone With the Wind« ned fra streamingtjenesten på grund af dens »racistiske skildringer«. Der skal være en tilhørende forklaring til filmen samt fordømmelse af racismen, lyder det fra talsperson.

Vivien Leigh og Clark Gable i »Gone with the Wind«, eller på dansk »Borte med blæsten«, fra 1939. Fold sammen
Læs mere

Flere film og TV-serier bliver i disse dage pillet ned fra forskellige streamingtjenester efter flere ugers demonstrationer mod politibrutalitet og systematisk racisme i USA.

Demonstrationerne brød ud, efter den sorte amerikaner George Floyd blev dræbt under en anholdelse af en hvid betjent i Minneapolis.

Og nu har er debatten også ramt populærkulturen, hvor både den amerikanske realityserie »Cops« er blevet aflyst efter 32 sæsoner på den store amerikanske TV-kanal Paramount Network.

Også sketchshowet »Little Britain« er blevet pillet ned af både BBC og Netflix.

Det samme gør sig nu gældende for den ottedobbelte Oscar-vinder »Gone With the Wind« (på dansk »Borte med blæsten«) fra 1939, der dengang brød samtlige biografrekorder, og som nu pilles ned fra HBO Max, der er en ny streamingtjeneste, som både indeholder de originale TV-serier samt andre produktioner fra WarnerMedias brands.

Det skriver mediet Variety.

Planen er dog, at filmen skal op igen, men denne gang med en tilhørende diskussion af dens historiske kontekst og en fordømmelse af dens racistiske skildringer, siger en talsperson fra HBO Max til mediet.

Forstå historien for at ændre fremtiden

»Gone With the Wind« er et produkt af sin tid, og den afbilder nogle af de etniske og racistiske fordomme, som desværre har været hverdagskost i det amerikanske samfund. Disse racistiske afbildninger var forkerte dengang og er forkerte i dag, og vi følte, at det ville være uansvarligt at have denne film oppe på tjenesten uden en forklaring og en fordømmelse,« citerer Variety talspersonen for at sige.

Samtidig tilføjer talspersonen, at der ikke vil blive ændret i selve filmen.

»Hvis vi gør det anderledes, vil det være det samme som at sige, at disse fordomme aldrig har eksisteret. Hvis vi vil skabe en mere retfærdig og inkluderende fremtid, må vi først erkende og forstå voes historie.«

Filmen, der bl.a. havde Vivienne Leigh, Cark Gable, Hattie McDaniel og Olivia de Havilland på rollelisten finder sted på en plantage udenfor byen Atlanta i USA efter den amerikanske borgerkrig. Den handler om kærlighedshistorien mellem datteren til en plantageejer og en anden sydlig aristokrat.

Den vandt hele otte Oscar-statuetter, men er siden blevet kritiseret for dens skildring af slaveriet og sorte.