Kendt julesang omskrives: Vil fjerne referencer til »date rape«

Den kendte amerikanske julesang »Baby It’s Cold Outside« er blevet omskrevet i en coverudgave, så den ikke længere indeholder referencer til »date-rape« i teksten. Sangen fra 1944 er kendt som en klassiker, men teksten møder hård kritik.

John Legend har valgt at omskrive klassikeren »Baby, It’s Cold Outside« i sin coverversion af sangen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Georgios Kefalas/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Julesangen »Baby It’s Cold Outside« har lige fra begyndelsen været en klassiker i den amerikanske sangskat på linje med Bing Crosbys »White Christmas« og Whams »Last Christmas«. Men for flere giver sangens tekster en grim smag i munden.

Derfor har den amerikanske musiker John Legend valgt at omskrive teksten i sin coverversion for at gøre den mindre kontroversiel, skriver The Guardian.

Sangen udkommer på en opdateret version af Legends julealbum, »A Legendary Chrismas«, der udkommer 8. november.

Sangen, der er skrevet i 1944 af Frank Loesser, er en duet, hvor en mand prøver at overtale en modvillig kvinde til at lade være med at tage hjem og i stedet blive lidt længere, tilsyneladende på grund af vejret. Undervejs forsøger kvinden at komme med flere tøvende undskyldninger for, hvorfor hun skal gå.

Sangen er blevet sunget af flere sangere som Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Dean Martin, Lady Gaga og Tom Jones. Sangen har også fundet vej til Danmark, hvor den under navnet »Luften er kold i nat« er blevet indspillet af Svend Asmussen og Lise Ringheim, Dodo Gad og Jens Rud, samt Sonja Richter og Troels Lyby.

For mange, såsom magasinet Salon, er sangens tekst udtryk for et kvindeundertrykkende syn, og kritikken blev kun forstærket i kølvandet på #MeToo, hvor især linjen »Say, what’s in this drink?« er kommet under skarp anklage for at være et forsøg på »date rape«.

I 2018 valgte en række radiostationer derfor ikke længere at spille sangen. Deana Martin, datter af Dean Martin, kritiserede dengang beslutningen og betegnede kontroversen om sangens tekst som værende »skandaløs«.

»Det er en sød, flirtende og sjov julesang. Jeg ved, at min far ville blive vanvittig over beslutningen,« sagde hun i 2018. Samme år kritiserede Dodo Gad også beslutningen over for Berlingske, hvor hun mente, at kontroversen ikke har noget på sig.

»Jeg tænker, at man forsøger at overføre sangens indhold til nutiden, hvor man har brugt bedøvelsesmidler til date rapes. Jeg tvivler stærkt på, at man tænkte meget på date rapes med bedøvelsesmidler i 1940erne,« sagde hun til Berlingske.

I et interview til Vanity Fair siger John Legend, at han sammen med sin duetpartner, Kelly Clarkson, valgte at opdatere teksten til at være mere »sensitiv«, uden at sangen mister sin rytme eller charme.

Dette sker på baggrund af hans egne dårlige oplevelser med sangeren R. Kelly, hvis tekster og baggrund ligeledes er kommet under et kritisk lys, og hans behov for at sige fra over for handlinger, der kan virke problematiske.

»What will my friends think«, »I think they should rejoice«, »If I have one more drink?« og »It’s your body, and your choice,« er nogle af de ændringer, som John Legend og Kelly Clarkson har foretaget på deres coverversion.

Ifølge Rolling Stone er teksten også ændret, så manden nu – i modsætning til den oprindelige tekst – ringer efter en taxi til kvinden:

»I really can’t stay (Baby it’s cold outside)/ I’ve gotta go away (I can call you a ride)/ This evening has been (So glad that you dropped in)/ So very nice (Time spent with you is paradise)/ My mother will start to worry (I’ll call a car and tell ’em to hurry).«

Det er dog ikke alle, der er enige i, at der er noget galt med »Baby It’s Cold Outside«​. I 2018 skrev Chris Willman fra Variety, at sangen kan tolkes som en »historie om en kvinde, der kæmper – ikke imod en mand, der ikke vil acceptere et nej, men imod samfundets forventninger, der ikke vil acceptere et ja«. I et essay af Slay Belle, publiceret i Persephone i 2010, kaldes den »en sang om det begær, som selv artige piger har«.

Den nye version af sangen vil være at finde på en opdateret version af John Legends julealbum fra 2018, A Legendary Christmas, der vil blive udgivet 8. november i år.