Karen Blixen er ombejlet: Film, musical, TV-serie og bog om hendes unge år er på vej

Teaterselskabet One and Only står sammen med bl.a. Karen Blixen Museet bag en ny international musical om Karen Blixens unge år i Afrika. Samtidig er en film, en TV-serie og en bog om samme emne på vej.

Den unge Karen Blixen fotograferet sit hus i en forstad i Nairobi. Årstal er ukendt. Fold sammen
Læs mere

Der skal være premiere i Danmark, men derefter skal musicalen fortsætte ud i verden, først i Skandinavien og derfra videre.

Sådan lyder de store ambitioner for en ny musical, »Karen of Africa«, om den store, danske forfatter og baronesse Karen Blixens unge år i Afrika.

Det er teaterselskabet One and Only Musical Teater, der sammen med Musikhuset i Aarhus, Karen Blixen Museet, Rungstedlund Fonden, forlaget Nordiska og en international coproducent står for udvikling og opsætning af musicalen.

Musicalens historie tager udgangspunkt i Karen Blixens tid i Kenya, hvor hun 1913-1931 boede på kaffeplantagen M’Bogani, bedre kendt som »Den Afrikanske Farm«.

Karen Blixens liv er populært stof. Det er kun få måneder siden, at Nordisk Film offentliggjorde planerne om en ny international storfilm samt en mini-TV-serie med titlen »The Lioness« om Karen Blixens år i Kenya. Filmen skal bygge på forfatteren Tom Buk-Swientys kommende bog »Løvinden«, der netop handler om Karen Blixens liv som kaffefarmer i Kenya i årene 1914-1931. Bogen udkommer i eftersommeren 2019, og filmen ventes at få premiere i 2021/2022.

Blixen flyttede til Afrika i 1913, og året efter blev hun gift med baron Bror von Blixen-Finecke. De blev skilt efter få års ægteskab, men hun drev farmen videre alene, indtil den gik konkurs i 1931. Året efter flyttede hun hjem til fødehjemmet, Rungstedlund, nord for København.

Skuespilleren Meryl Streep som Karen Blixen i filmen »Mit Afrika« (»Out of Africa«) fra 1985. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF.

Musicalens fortælling vil som sit centrum have Karen Blixens unge år i Kenya, en tid som også er beskrevet i filmen »Den Afrikanske Farm« fra 1985, hvor de amerikanske skuespillere Meryl Streep og Robert Redford havde hovedrollen som hhv. Karen Blixen og hendes mand Bror von Blixen-Finecke.

Karen Blixen Museet: Vi glæder os

Executive producer i One and Only, Jesper Winge Leisner, siger, at man har arbejdet med denne idé i mange år.

»Rungstedlundfonden har været utrolig imødekommende omkring vores brug af Blixens litterære værker, dagbøger fra den afrikanske farm og rettigheder, uden hvilke projektet ikke ville kunne gennemføres. Det er en stor drøm, der går i opfyldelse,« siger Jesper Winge Leisner.

Catherine Lefebvre, direktør for Karen Blixen Museet, siger, at museet er begejstrede for at kunne støtte projektet.

»Det er helt i Karen Blixens ånd, som den store mytiske historiefortæller, hun jo var. Vi glæder os til at skulle opleve hende på scenen. Man kan sige, at hun på mange niveauer var mere i sync med den tid og det fokus på kvinders ligestilling og rettigheder, som vi oplever nu,« siger Catherine Lefebvre.

Premiere skal have premiere i både Aarhus og København om to år, hvorefter den skal fortsætte uden for Danmarks grænser, hvor Karen Blixen også er et kendt navn.