Kardashian-søster er havnet i en eklatant shitstorm efter at have holdt stor, stjernespækket fest

De berømte og velbjergede har gennem coronakrisen fået adskillige moralske rap over nallerne. Nu er det sket igen, efter at modellen Kendall Jenner – søster til realitystjernen Kim Kardashian – har holdt en pompøs fødselsdagsfest i coronaens tidsalder. Deltagerne var mange – og for mange, lyder internettets reaktion.

Mere end 50 personer deltog i den fødselsdagsfest, som nu har medført, at kendissen og modellen Kendall Jenner er kommet i modvind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kirby Lee/Usa Today Sports/Ritzau Scanpix

I den forgangne uge blev realitymillionøsen Kim Kardashian kørt over af internettet for at have inviteret sin familie på et ophold på en privat ø. Hendes 40-års fødselsdag skulle fejres. Det var udtryk for dårlig situationsfornemmelse, lød de mange anklager på internettet. For årsagen til den lille getaway var, at familien nu »kunne lade, som om alting var normalt, bare et øjeblik«.

Nu er hendes yngre søster Kendall Jenner også røget en tur i moralens kødkværn, efter at den 25-årige model har fejret sin fødselsdag. Det var ikke en lukket kreds, hun fejrede den med. Nej, nej.

Mindst 50 mennesker deltog i festen, der fandt sted på et hotel i West Hollywood, men ifølge flere medier var omkring hundred inviteret. Deltagerne stod tæt, få bar maske, de dansede, og fødselaren pustede lysene ud på en kage. Den slags falder langtfra i god jord, når USA til stadighed er hårdt ramt af coronakrisen. Mange flere end 200.000 borgere i USA er døde med virussen, og den bidske virus breder sig fortsat i mulighedernes land.

»Alle drak og dansede på den udendørs terrasse. Det var en stor dansefest,« fortæller en kilde til tabloidmediet E! News.

»No social media«

I USA har tusinder mistet både job og indkomst. Mange har mistet venner og familiemedlemmer til sygdommen. Ifølge tonen på de sociale medier udstiller de to fødselsdagsfejringer, at de rige og berømte har det tilfælles, at de er privilegerede og tonedøve.

»USA ramte over 100.000 nye tilfælde i går, og Kendall Jenner holdt en fødselsdagsfest – uden mundbind, selvfølgelig. I mellemtiden er resten af os indenfor, og vi har ikke lov til at fejre med vores venner. Men vi er problemet,« skriver en Twitter-bruger, der fortsætter:

»Du bliver opfordret til ikke at samles mere end ti personer indenfor. Det er faktisk ulækkert, hvor lidt hensyn Kardashian-familien tager i forhold til andre.«

En anden har en opfordring til borgmesteren i Los Angeles:

»Kan du give alle disse celebrities en bøde? De er ikke hævet over loven.«

En anden spidsfindighed, der har ført til den kradse kritik, er, at Kendall Jenner havde udtrykt ønske om, at festen skulle gå under de sociale mediers radar. »No social media,« lød det kontante budskab på en seddel, der lå på borde til festen, og som nu florerer på sociale medier.

»Tag alle de billeder, du vil, men lad venligst være med at dele på nogen som helst former for sociale medier.«

Det hæfter mange internetbrugere sig ved:

»Hun skrev, at de ikke skulle poste på sociale medier, fordi hun ved, det er forkert,« skriver én på Twitter.

Er celebritykulturen ved at uddø?

Gennem coronakrisens hærgen er et hashtag begyndt at sprede sig på sociale medier. #eattherich, lyder det, og det går i al sin enkelhed ud på at understrege, hvor privilegerede menneskene på toppen af berømmelseshierarkiet er. Dem, der svælger i rigdom, mister næppe job og livsgrundlag på samme måde som den gennemsnitlige borger, lyder rationalet.

Adskillige medier er desuden begyndt at rejse spørgsmålet: Er celebritykulturen, som vi kender den, ved at uddø?

I en artikel i The New York Times advokerer skribenten Amanda Hess for, at en af den globale pandemis konsekvenser er, at der vil ske en »hurtig demontering af berømthedskulturen«.

Hess peger også på, hvordan den nuværende coronakrise understreger, hvor langt der er mellem det amerikanske samfunds top og bund.

Hvor de rige kan gemme sig i store paladser og uden økonomiske bekymringer hæve glasset under cocktail hour, er det næppe en mulighed for de laveste sociale klasser. Og det er det, der har kickstartet den kritik af de rige, der buldrede afsted i foråret, og som nu rammer Kendall Jenner og de mange kendisser, der deltog i festen. Kunstnerne Justin Bieber og Doja Cat iblandt.