Kan hacking lokke de unge i biografen? Den her film kan ikke

En ny dansk familiefilm gør sit bedste for at underholde. Men måske skulle »Hacker« have fokuseret lidt mere på sine hovedpersoner og lidt mindre på det høje tempo.

Børnemagt! 13-årige Benjamin (Rumle Kærså) gør sit bedste for at snyde de onde voksne i familiefilmen »Hacker«. Fold sammen
Læs mere

De er den mest forkætrede gruppe, og alle kæmper tilsyneladende for at fange dem. Men de unges opmærksomhed er en svær størrelse.

Især unge mænd fravælger traditionel underholdning til fordel for online gaming, og det får filmfolket til at tænke kreativt.

I 2017 fravalgte folkene bag ungdomsfilmen »Team Hurricane« en traditionel biografpremiere for at satse på at være mere tilstede digitalt. Og sidste år valgte Ragner Grasted at satse på en Youtube-stjerne til filmen »Unge Albert«.

Nu er der premiere på »Hacker«, der helt åbenlyst går efter at fange hele familien. Midlerne er høj actionpuls, overraskende plot-twist og en hel masse computere. Virker det? Måske ikke. Men det er udmærket underholdning.

Bedragerisk værge snupper billedet
Den 13-årige hacker Benjamin har mistet begge sine forældre og sin tiltro til verden. Til gengæld har han et enormt talent for at hacke, hvilket han blandt andet bruger til at trænge ind på lærerens computer og hæve klassekammeraternes karakterer. En ganske indbringende forretning for det unge børnehjemsbarn.

Da han bliver opsøgt af Forsvarets Efterretningstjeneste, der mener, at de har opsporet den forsvundne mor, beslutter Benjamin sig for at tage sagen i egen hånd. Han slår følge med endnu et forladt barn Savannah (Josephine Chavarria Højbjerg fra »Tinkas Juleeventyr«), der ser en mulighed for at få slettet sine omfattende sagsmapper og så går den vilde hacker-jagt.

Udgangspunktet er egentlig godt nok, og tempoet skal nok holde selv de mest teenage-ramte blandt publikum vågne. Men det er synd, at der mangler så meget karakteropbygning. Både Benjamin og Savannah forbliver skabeloner, den ene drevet af en fraværende mor, den anden drevet af håbet om at få en ny start. Men hvem de egentlig er, opdager vi aldrig.

Oprøret kommer indefra
Hvad skal en god ungdomsfilm kunne – udover at sælge billetter til målgruppen? I mine øjne må den gerne lidt mere end at underholde. Af samme grund er jeg ret vild med, at »Hacker« leger med tanken om børn, der gør (intelligent) oprør mod de voksnes stive regler. At der midt i tidens fokus på ungdommens perfekte fernis, også er fokus på et par outsider-børn, der med lidt snilde gør op med verdens uretfærdighed.

Måske skulle man have fokuseret lidt mere på de to unge og lidt mindre på den hæsblæsende action. Publikum er godt vant, med et enkelt klik kan man finde biljagter og intriger, der slår »Hacker« med flere længder.

Det er svært at tage kampen op mod den slags, når man er en mindre dansk produktion med et helt andet budget. I den forstand er filmen også selv en omgang de små mod de store – og denne gang vinder de store.

Det gælder uanset hvor meget, man så forsøger sig med bibbende hackerkoder, københavnske dronebilleder og en fin Rumle Kærså som den 13-årige Benjamin.

»Hacker«. Instruktør.: Poul Berg. Medvirkende: Rumle Kærså, Josephine Chavarria Højbjerg, Mille Dinesen, Claus Riis Østergaard. 96 minutter