Kampen mod DR bliver igen vakt til live: »Realityprogrammer og datingprogrammer hører ikke til på en statsfinansieret kanal«

Datingprogrammet »Matchet på Mælkevejen« har ført til kritik af DR, og den debat vil det genopstande Kritiske Licensbetalere gerne blande sig i. »Der er stadig behov for, at nogen tager kampen op mod et statsligt medie, som fylder alt for meget,« lyder det.

Programmet »Matchet på Mælkevejen« har skabt voldsom debat, og nu stempler en gammel DR-kritisk kending ind i debatten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas El-Tanany/DR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debatten om, hvor stort DR skal være, og hvad DR skal producere, dukker op med jævne mellemrum.

Og nu er den vendt tilbage med fuld styrke. Ikke mindst fordi DR har lanceret programmet »Matchet på Mælkevejen«, som er blevet kritiseret vidt og bredt.

Nu stempler også Kritiske Licensbetalere, en gammel DR-kritisk kending, ind i debatten, næsten 20 år efter at Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt lancerede projekt som et opgør mod »venstredrejningen« af DR.

Kritiske Licensbetalere har nemlig genoplivet sig selv for anden gang – denne gang med fornyet fokus på, hvad DR sender ud til sine lyttere, seere og læsere.

Det er Christian Bülow, næstformand i Dansk Folkepartis Ungdom, der har besluttet at genoplive Kritiske Licensbetalere. Fold sammen
Læs mere

Christian Bülow er næstformand i Dansk Folkepartis Ungdom, kampagnechef for Morten Messerschmidt (DF), og så står han i spidsen for genoplivningen af Kritiske Licensbetalere, som han har fortalt i Politiken.

»Der er stadig behov for, at nogen tager kampen op mod et statsligt medie, som fylder alt for meget. Det er bare vigtigt, vi får en debat om, hvilket medie vi ønsker os, og om der er behov for et statsligt medie, der fylder så meget i mediebilledet,« siger han.

»Konkurrenceforvridende«

Der er også en anden anledning til, at Christian Bülow vil tage den kamp op. Nemlig at licensen fra næste år skal betales over skatten.

»I den forbindelse mener jeg, det er vigtigt, der er nogen, der oplyser folk om, at vi stadig betaler licens. Jeg er lidt bekymret for, at folk glemmer, at de bidrager til DR, fordi de snart ikke skal betale et girokort længere. Det er vigtigt at gøre opmærksom på det, så folk bevarer et kritisk blik på DR og hvad DR bruger penge på.«

»Et statsfinansieret medie som DR er jo i den grad konkurrenceforvridende i forhold til andre private medier, som i højere grad skal leve på markedsvilkår,« har Pernille Vermund, partiformand for Nye Borgerlige, sagt for nylig. Hun ønsker at nedlægge DR, som vi kender det i dag. For eksempel ved at sælge det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Udmeldingen fra Christian Bülow falder sammen med, at Nye Borgerliges formand Pernille Vermund har gjort det klart, at hun ønsker at nedlægge DR, som vi kender det i dag.

»Tiden er løbet fra at have et statsfinansieret medie,« lød det for nylig fra partiformand Pernille Vermund, der også kalder DR for »konkurrenceforvridende i forhold til andre private medier«.

Det er Christian Bülow enig i. Han mener dog, at DR bør modtage »to tredjedele mindre« støtte end i dag.

»DR er konkurrenceforvridende overfor de andre medier – særligt fordi jeg føler, at DR ikke har lyttet til den kritik, der har været igennem mange år, og som var baggrunden for de nedskæringer, der blev indgået ved det seneste medieforlig. For eksempel deres meget omfangsrige realityprogramflade, som vi bør se på. De køber meget indhold udefra og producerer meget indhold selv, som nemt vil kunne gå på det private markedsvilkår uden om DR,« siger Christian Bülow.

Ud med »Løvens hule«

Christian Bülow kan nemt få øje på, hvad der skal skæres fra DR. Det er programmer som »Gift ved første blik«, »Den store bagedyst« og »Løvens hule«.

»Realityprogrammer og datingprogrammer hører ikke til på en statsfinansieret kanal. Nu er det det tredje datingprogram, DR lancerer inden for kort tid. Det bør ikke være sådan. DR skal ikke være en datingportal for unge kærlighedssøgende mennesker. Det er der også så rigeligt af på de andre kanaler.«

Bliver alt bedre ved at sende det ud på private markedsvilkår?

»Ikke givetvis. Nu taler vi heller ikke om en fuld privatisering af DR. Vi vil bare gerne skære DR ind til benet, så der er et mere skarpt fokus. Jeg tror også, at mange af DRs programmer sagtens vil kunne fungere på private vilkår. Se bare på »X Factor«, som TV 2 samlede op med det samme.«

Forhandlingerne om et nyt medieforlig er blevet udskudt, men kulturminister Joy Mogensen har overfor Mediawatch bekræftet, at forhandlingerne vil finde sted i år.