Julealbummet begyndte som en gimmick, men er blevet big business

Måske er du allerede ved at være træt af »Last Christmas« og »White Christmas«, men musikhistorien rummer heldigvis mange fremragende julealbum, hvor musikerne hylder og tematiserer højtiden og dens traditioner. Vi har dykket ned i nogle af de bedste, og dem, du godt kan springe hen over.

mariahcarey
Mariah Carey turnerer verden rundt med sit julealbum fra 1994 og julehittet over dem alle »All I Want For Christmas Is You«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Markus Glavind

Julen nærmer sig, og det er for mange lig med, at faste højtidsfavoritter kører på repeat derhjemme.

Julesangen som kategori rummer en række karakteristika (brug af bjælder og klokker, nostalgiske og længselsfulde tekster og en høj grad af sangbarhed) og har sin egen kanon med klassikere som Wham!s »Last Christmas«, Bing Crosbys »White Christmas« og Mariah Careys »All I Want For Christmas Is You« og herhjemme MC Einars »Det’ jul – det’ cool«, Anne Linnets »Lille Messias« og »Endelig jul igen« af Gasolin’.

»Julesangen som kategori rummer en række karakteristika (brug af bjælder og klokker, nostalgiske og længselsfulde tekster og en høj grad af sangbarhed). «


Igennem historien har mange musikere – og deres pladeselskaber – primært tænkt i enkeltnumre, der kunne tilkæmpe sig en plads i den kollektive hukommelse, men nogen har dog også arbejdet med albumformatet i forsøget at ramme den rette julestemning.

Og i en tid hvor det med streaming-tjenesternes ankomst er lettere end nogensinde at sammensætte sin egen playliste, er det værd at kaste et blik på de musikere, der har forsøgt at skabe længere sammenhængende værker, der tematiserer julen.

Før 60erne var julealbum typisk compilations, sammensat af singler – for eksempel Bing Crosbys album »White Christmas« fra 1945, der oprindeligt blev udgivet med titlen »Merry Christmas«. Fold sammen
Læs mere

Ideen om julealbum knytter sig an til populærmusikken, hvor ideen om et homogent værk for alvor blev udbredt i 60erne. Før det var julealbum typisk compilations, sammensat af singler – for eksempel Bing Crosbys 1945-skive »White Christmas«. Den blev oprindeligt udgivet med titlen »Merry Christmas« men blev ændret i senere optryk på grund af singlens succes.

Elvis kom først

Skal man angive et startpunkt for det moderne julealbum, er Elvis Presleys tredje studiealbum, »Elvis’ Christmas Album« fra 1957, et godt bud. At påstå at udgivelsen ikke var et forsøg på at skumme fløden på rockcroonerens popularitet, ville være at lyve – det er da også det mest solgte julealbum nogensinde med over 20 millioner eksemplarer.

Ikke desto mindre er det rendyrket rock’n’roll-hygge med gennemarbejdede numre og gennemtænkt sangrækkefølge. I 60erne slog julealbumkonceptet for alvor igennem, og det var i dette årti, at to af de bedste jazzeksempler udkom.

Et af de første moderne julealbum var Elvis Presleys tredje studiealbum »Elvis’ Christmas Album« fra 1957. Fold sammen
Læs mere

Ella Fitzgeralds »Ella Wishes You a Swinging Christmas« (1960) leverer præcis, hvad titlen lover: en storswingende plade med den ikoniske sanger i centrum, bakket op af labre og luksuriøse blæserarrangementer.

Og pianisten Vince Guaraldis instrumentalalbum »A Charlie Brown Christmas« fra 1965 (lavet som soundtrack til et jule-TV-show med »Radiserne«) er ren lyttewellness, der emmer af ild i kaminen, varm gløgg og tykke striksweatre.

Jul á la Beach Boys

Kigger man mod rocken, demonstrerer The Beach Boys som nogen af de første, hvordan man kan skabe et julealbum primært med selvskrevne numre. »The Beach Boys’ Christmas Album« fra 1965 lyder med sine gyldne melodier og sprøde, flerstemmige vokalharmonier umiskendeligt som et Beach Boys-album og kan høres året rundt, hvis man kan abstrahere fra teksterne.

Kongeeksemplet på, at man kan lave et forrygende julealbum med fortolkninger af andres numre, finder man også i 60erne.
Den excentriske stjerneproducer Phil Spectors »A Christmas Gift for You From Phil Spector« fra 1963 er med rette blevet hyldet som historiens måske bedste julealbum, for hans storladne og detaljerige produktioner iscenesætter de 13 numre som delikat julekonfekt så sødladent, at det knaser frydefuldt i tænderne.

Phil Spector-albummet rummer samtidig en showcase-funktion for 60er-popgrupper som The Crystals og The Ronettes, som han arbejdede med, og det tog andre også til sig.

»Soul Christmas« fra 1968 og »A Motown Christmas« (1973) er således funky magtdemonstrationer, hvor pladeselskaberne Atlantic og Motown præsenterer deres bedste soulkunstnere. Og apropos funk, så er det svært at sidde stille til de tre julealbums, som James Brown udgav fra 1966-70.

Reggae-jul

Julealbummet er også blevet dyrket inden for andre genrer, for eksempel udsendte jamaicanske Jacob Miller reggaealbummet »Natty Christmas« i 1978, i 1996 stod hiphoppladeselskabet Death Row bag jule-compilationsalbummet »Christmas on Death Row«, og i nullerne præsterede alternative rocknavne som Sufjan Stevens og Low fremragende nyskrevne julesange.

Formatet er også populært hos nutidens superstjerner som Justin Bieber, Ariana Grande, Kylie Minogue og Sia, der har leget med formatet inden for en klar mainstreamkontekst.

Selv om flere af de nævnte navne har præsteret udmærkede julesange, får man dog ofte fornemmelsen af, at nye juleudgivelser har for mange fyldnumre, der skal generere ekstra afspilninger (og dermed flere penge på kontoen) frem for at skabe en konsistent kunstnerisk oplevelse. Og det er ærgerligt.

For som de bedste julealbum viser, kan man sagtens hylde julen og dens traditioner uden at forfalde til billige gimmicks.