Joy Mogensen i ny kovending: Regeringen vil give kunstnere særbehandling

Ifølge Politiken vil regeringen og kulturminister Joy Mogensen sende 100 mio. kroner i retning af nødlidende kunstnere. Det sker på trods af, at kulturministeren tidligt slog fast, at kulturen ikke skal have særlige hjælpepakker.

Af et internt dokument, som Politiken er kommet i besiddelse af, fremgår det, at regeringen og kulturministeren arbejder på en særlig pakke på 100 mio. kroner. Den pakke skal hjælpe landets freelancekunstnere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

I sidste uge turnerede kulturminister Joy Mogensen (S) med et budskab om, at kulturlivet ikke skal have særbehandling i forhold til andre brancher.

»Mit fokus er at tale kulturen ind i de generelle hjælpepakker og ikke en særskilt kulturhjælpepakke,« har hun tidligere sagt til Berlingske.

Det viser sig nu, at kulturministeren har skiftet mening.

Af et internt dokument, som Politiken er kommet i besiddelse af, fremgår det, at regeringen og kulturministeren arbejder på en særlig hjælpepakke til freelancekunstnere. Den indeholder 100 mio. kroner og blev forhandlet med de øvrige partier torsdag. Ifølge Politiken vil pakken give freelancekunstnere markant bedre forhold end freelancere i andre brancher. Freelancere i øvrige brancher kan nemlig kun få udbetalt kompensation for B-indkomst, mens den nye pakke vil give kunstnerne kompensation for både A- og B-indkomst.

Ifølge Berlingskes oplysninger var ønsket om en særaftale til freelancekunstnere, som ikke hjælper resten af erhvervslivet, en stopklods for forhandlingerne torsdag.

I den seneste uge har kulturlivets aktører råbt op om, at de ønsker en forbedring af deres forhold, fordi de har såkaldt »kludetæppeøkonomi«. Det gjaldt blandt andet 21 af kulturlivets organisationer, som havde mistet tålmodigheden med kulturministeren og bad statsminister Mette Frederiksen (S) gribe ind.

»Vi skal ikke have hverken flere eller færre penge. Vi vil bare ikke have, at vores medlemmer ryger igennem nettet. Og det gør de nu,« lød det fra en af underskriverne, Danske Filminstruktørers formand, Christina Rosendahl.

Kulturminister under beskydning

Ifølge Politikens oplysning kan kunstnere – såfremt kunstnerhjælpepakken vedtages – søge del i midlerne, hvis de har en årsindkomst mellem 100.000 og 800.000 og kan dokumentere et tab i A- og B-indkomst på i alt 30 procent eller derover, skriver Politiken.

Kulturminister Joy Mogensen er blevet kritiseret vidt og bredt for ikke at være i stand til at hjælpe kulturlivet tilstrækkeligt. Imidlertid er det lykkedes kulturministeren og de øvrige partier at komme til enighed om blandt andet en hjælpepakke til danske medier på 180 mio. kroner. Derudover er der skabt hjælpepakker til zoologiske haver, højskoler, folkeuniversiteter og kunstnere, der får støtte gennem Statens Kunstfond. Sidstnævnte må ifølge Kulturministeriet få deres støtte, selv om de støttede projekter ikke gennemføres.

Mandag var stemningen imidlertid anderledes, fordi kulturministeren på daværende tidspunkt simpelthen ikke kom til forhandlingsbordet med penge nok. Det fik en række partier til at advokere for at flytte forhandlingerne til et tungere ministerium såsom Finansministeriet eller Erhvervsministeriet.

Torsdag mødte et Facebook-opslag fra statsminister Mette Frederiksen både bitterhed og begejstring.

»Vi har brug for kunsten til at samle op på vores erfaringer og vores søgen efter at forstå livet og os selv som mennesker. I en svær tid har vi brug for trøst, håb og eftertanke,« skrev Mette Frederiksen:

»Kulturministeren og jeg vil snart invitere kunstnere, kulturliv, folkekirken og andre til en snak – på video selvfølgelig – om situationen lige nu, og om hvordan vi kan sikre åndslivet i den her svære tid.«

Generelt har Mette Frederiksen på det seneste italesat kulturen som vigtig i denne tid. Ifølge Kresten Schultz Jørgensen, kommunikationsrådgiver, forfatter og kommentator, slår Mette Frederiksens opslag fast, at kultur og kunst er vigtigt. Også i krisetid.

»Det har der nok været nogen tvivl om, men nu siger Mette Frederiksen, at kunst og kultur står i centrum af den samfundsmæssige opgave, vi står midt i. Det signal har manglet,« sagde han til Berlingske torsdag.