Aftale på plads: Millioner på vej til hårdt pressede medier

Kulturminister Joy Mogensen forhandlede onsdag aften en aftale på plads, der skal hjælpe landets medier igennem coronakrisen. Der er afsat estimerede 180 millioner kroner, og aftalen ligner oprejsning til en minister, der de seneste dage har været under hårdt pres.

Det lykkedes onsdag for kulturminister Joy Mogensen at forhandle en medieaftale på plads, der skal komme de danske medier til hjælp efter et dramatisk fald i annoncesalg. Medierne får nu 180 millioner kroner i coronastøtte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

De danske medier kan se frem til økonomisk førstehjælp, efter at kulturminister Joy Mogensen (S) onsdag aften forhandlede en hjælpepakke på plads med alle partier, på nær Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Jens Rohde, medieordfører, de Radikale

»Jeg er meget ked af at se, at nogle medier allerede har fyret, før de vidste, hvad mediepakken indeholdt.«


Kulturministeren havde fået en ordentlig sæk penge med fra Finansministeriet og sender nu estimerede 180 millioner kroner efter medierne, som er hårdt ramt af svigtende annoncesalg på grund af coronakrisen. Ministeren erklærer sig samtidig klar til at forhøje beløbet, hvis det viser sig nødvendigt.

»Det er en gavmild aftale, der stiller krav til medierne om at søge støtte med ansvarlighed. Vi leverer hermed en rettighed til kompensation til de medier, der lever op til kravene. Og det gør vi i erkendelse af, at medierne har en særlig rolle, og at de ikke kan sende journalister hjem for at få lønkompensation, sådan som andre virksomheder kan,« siger kulturminister Joy Mogensen til Berlingske.

Der er allerede sket fyringer, og Helsingør Dagblad står foran lukning. Kommer hjælpen en postgang for sent?

»Pakken vedtages nu men kommer ud at arbejde om et par uger. Jeg har en forhåbning om, at den kan give nogen modet til at overtage Helsingør Dagblad. Det her meget klare løfte om hjælp kan forhåbentlig overbevise investorerne om fortsat at satse på lokale og regionale medier,« siger ministeren.

Skal være medlem af Pressenævnet

Medieordfører for de Radikale, Jens Rohde, erklærer sig »superglad« for aftalen, som vil komme alle medier til gode, uanset udgivelsesform. Eneste krav er, at medierne er medlem af Pressenævnet.

»Vi deler ikke penge til ud til dem, der ikke bekender sig til god presseskik,« erklærer han.

Jens Rohde opfordrer til, at medierne bruger midlerne til at bevare så mange arbejdspladser som overhovedet muligt og ikke til økonomisk konsolidering:

»Jeg er meget ked af at se, at nogle medier allerede har fyret, før de vidste, hvad mediepakken indeholdt.«

Men der er jo gået flere uger, hvor medierne ikke har vidst, om der overhovedet var økonomisk hjælp i vente. I kunne vel være kommet med en plan noget før?

»Det er korrekt, og det kan vi ikke gøre om. Der gik desværre noget tid, før vi fik den rigtige forhandlingsramme. Men nu fik vi den, og jeg håber, at aftalen er solid nok til at holde hånden under hele mediebranchen.«

De Radikales medieordføer, Jens Rohde, har været en af kulturminister Joy Mogensens kritikere. Med medieforhandlingerne mener han, at hun er trådt i karakter. Her fotograferet sammen med Birgitte Bergman, kulturordfører for de Konservative. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Fyringer og lukninger

De seneste dage har blandt andre Herning Folkeblad, Berlingske Media og Altinget fyret medarbejdere, mens det 152 år gamle Helsingør Dagblad står foran lukning. Dagbladets ejer, North Media, har erklæret, at de lukker avisen med udgangen af april, medmindre en ny køber kommer på banen.

Med aftalen får nødlidende medier mulighed for en refusion på 60 procent, hvis de lider et indtjeningstab på mellem 30 og 50 procent. Hvis indtjeningstabet er mellem 50 og 100 procent, får de en refusion på 80 procent af det tabte beløb. I forvejen har Kulturministeriet meddelt, at man fremrykker mediestøtten for at give medierne hurtig likviditet.

Jakob Mark, medieordfører til SF, havde på forhånd håbet, at lokale og regionale medier ville blive særligt tilgodeset. Men han erklærer sig meget tilfreds med aftalen, der fordeler støtten ligeligt, men samtidig ikke har noget økonomisk loft. Alle, der kan dokumentere et tab, kan få del i støtten.

»Det vigtigste for os er, at medierne lader pengene komme ud og arbejde for journalistikken og for at undgå fyringer. Vi har fået skrevet en henstilling ind om at vise samfundssind. Vi vil undgå, at de store medievirksomheder søger støtte for derefter at udbetale et stort overskud til ejerne,« siger Jakob Mark.

Og Venstres Britt Bager kalder det en »fin aftale«:

»Jeg er glad for, at aftalen hjælper alle typer medier, og især at lokale og regionale medier bliver hjulpet.«

Aftale efter hårdt pres

Flere ordførere erklærer, at de oplevede en minister, der har fået et langt større mandat end ved tidligere forhandlinger.

»Aftalen er landet rigtig godt. Jeg er især glad for, at de lokale medier nu får hårdt tiltrængt hjælp. Men det er ærgerligt, at vi skulle presse så hårdt på, før det lykkedes«, siger de Konservatives ordfører, Birgitte Bergman.

Mediernes Brancheorganisation, Danske Medier, er »rigtig glade for, at det er lykkedes«, men understreger, at medierne stadig vil lide tab.

»Der er kommet en kompensation, der støtter os i en særlig situation. Det vil redde arbejdspladser og medier, men det bliver stadig en tid med store tab,« siger Jesper Rosener, adm. direktør i Jysk Fynske Medier.

Kan pakken nå at komme de akut lukningstruede medier, for eksempel Helsingør Dagblad, til gode?

»Det vil næppe ændre noget for Helsingør Dagblad. Jeg er ret sikker på, at ejerne har indkalkuleret pakken i deres situation, da de bekendtgjorde, at de ønsker at sælge«, siger Jesper Rosener.

Tidligere på ugen strandede forhandlingerne, da et bredt flertal af partierne forkastede ministerens første udspil, der bestod af 12,5 millioner kroner til lokale og regionale medier. Sammenbruddet i medieforhandlingenre var med til at indlede et politisk stormvejr omkring kulturministeren, der har mødt hård kritik fra adskillige sider.

Kritikken kulminerede, da Berlingske kunne fortælle, at et stort politisk flertal i Folketinget forlangte forhandlingerne om kultur- og mediehjælpepakker flyttet over i  Finansministeriet og Erhvervsministeriet. Joy Mogensens mandat var utilstrækkeligt, mente de.

Meget tyder på, at det er det pres, der har fået finansminister Nicolai Wammen (S) til at åbne den store pengekasse og komme kulturministeren til hjælp.

Kulturministeren har den seneste tid også mødt kritik fra kulturlivet for ikke at forstå branchens økonomiske vilkår. Kulturlivet er hårdt presset, efter at coronakrisen har tvangslukket stort set alle landets teatre, biografer, museer, spillesteder og andre kulturelle aktiviteter.

Ud over medieområdet er det hidtil lykkedes ministeren at lande en aftale på 141 millioner kroner til højskoler og folkeoplysning og en aftale om fortsat tilskud fra Statens Kunstfond til kunstnere, hvis projekter er sparket hen i coronahjørnet. Der er desuden indgået en aftale om hjælp til dyreparker og zoologiske haver.

Der mangler stadig en række forhandlinger om hjælp til andre områder af kulturlivet.