Jonas Eika føler sig misforstået: Pengepræmie på 350.000 skal ikke doneres til Sjælsmark, men »omfordeles«

I sidste uge fik Jonas Eika Nordisk Råds Litteraturpris og 350.000 kroner i præmie. Efterfølgende kom det via forlaget frem, at pengene skal doneres til Udrejsecenter Sjælsmark. Men det skal de ikke, siger forfatteren selv.

Jonas Eika på talerstolen, da han modtager Nordisk Råds Litteraturpris 29. oktober 2019. På talerstolen holder han en politisk tale, der er henvendt til blandt andre statsminister Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT

Da 28-årige Jonas Eika i forrige uge modtog Nordisk Råds Litteraturpris på 350.000 kroner for sin novellesamling »Efter Solen«, var det ikke udelukkende prisen, der vakte opsigt, men den takketale, Jonas Eika efterfølgende fyrede af på talerstolen i Stockholm.

I talen, der kan læses i sin helhed her, beskylder han blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) for at føre en brutal udlændingepolitik, og efterfølgende bragte Politiken en artikel, hvor det fremgik, at præmiepengene skulle doneres til Udrejsecenter Sjælsmark.

Her kan du se hele Jonas Eikas takketale. Han går på scenen halvandet minut inde i videoen:

 

»Han sagde, da jeg spurgte ham om, hvad der skal ske med pengene, at det havde han ikke selv lyst til at sige til pressen, men han var okay med, at jeg meldte det ud. Især fordi der har været den her debat om, hvorfor han tog imod pengene,« sagde forlagsdirektør Pejk Malinovski til Politiken.

Historien spredte sig via Ritzau til mange medier, men det var ifølge Jonas Eika ikke korrekt, hvad der stod i artiklen, der senere blev præciseret i webudgaven.

Pengene skal nemlig ikke doneres, skriver forfatteren på Facebook:

»Eftersom flere medier har offentliggjort artikler om, hvad der skal ske med pengene fra Nordisk Råds Litteraturpris, virker det nødvendigt at sige: De skal omfordeles. De skal ikke »doneres« eller »gives«. Det er ikke et moralsk eller humanitært spørgsmål, men et politisk og praktisk spørgsmål,« skriver Jonas Eika.

»En stor del af pengene kommer med al sandsynlighed til at gå til kampen for at få lukket udrejsecentrene, det vil sige: at få afskaffet lejrsystemet, detentionssystemet, deportationssystemet. (At sikre en form for social og økonomisk støtte til de mennesker, der i udrejsecentrene bliver frarøvet de mest grundlæggende rettigheder, den mest basale selvbestemmelse, er selvfølgelig også en del af den kamp). Men beslutningen om den præcise omfordeling er ikke min alene; min plan er, at den skal træffes i fællesskab, af personer, som er en aktiv del af forskellige antikapitalistiske og antiracistiske kampe,« lyder det videre i Facebook-opslaget.

Jonas Eika ønsker ikke at udtale sig til pressen. Han mener både, at talen og hans seneste facebook-opdatering skal stå alene. Fold sammen
Læs mere
Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT.

Jonas Eika kommer også ind på et særligt budskab til journalister og politikere, der vil mene noget om, hvad han skal bruge pengene til: »It's none of your business«. I opslaget forklarer han også, at han er ked af forvirringen.

»Til folk på Sjælsmark og de organisationer, der er blevet nævnt i artiklerne: Jeg er ked af forvirringen. Den oprindelige artikel i Politiken blev skrevet på baggrund af et interview med min redaktør, der flere gange understregede over for journalisten, at det endnu var usikkert, præcis hvor pengene skulle hen og hvordan. Da jeg opdagede nyheden, forsøgte jeg at præcisere over for Politiken, men da var overskriften desværre allerede blevet kopieret af mange andre medier.«

Berlingske har talt med Jonas Eika, men han ønsker ikke at uddybe, hvorfor det er vigtigt for ham at præcisere, at der er tale om en omfordeling og ikke en donation. Han ønsker heller ikke at uddybe sit Facebook-opslag yderligere.