Jane Sandberg: DF vil undertrykke Louise, men frigøre Leyla

For os feminister består ligestillingskampen både af frigørelse af kvinder i udsatte boligområder og en lige adgang til barsel på bonede gulve – således også i finansministeriet, skriver Berlingskes klummeskribent Jane Sandberg.

Jane Sandberg, klummeskribent for Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Morten Abrahamsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forleden gik landets finansminister på otte ugers barsel. Og knap havde Nicolai Wammen slukket skrivebordslampen på ministerskrivebordet, før de sociale medier begyndte at gløde. For selvom mange nok er enige i, at det er rigtig fint, at selv mennesker med et så betroet hverv som Wammens gør brug af muligheden for også at være far (og forbillede), så er der altså mange, som mener, at ministeransvaret trumfer forældreditto.

Det er langt fra første gang, vi diskuterer, om politikere skal tilsidesætte deres private forpligtelser for samfundet. Da Lene Espersen var justitsminister, formastede hun sig til at melde afbud til et par møder for i stedet at være mor. Lars Løkke Rasmussen meldte også engang forfald til et møde, fordi hans datter var faldet og havde slået sig. Også de gange rasede debatten.

DFeren Martin Henriksen var en af dem, som var ude med riven efter finansminister Wammen.

»Danmark står midt i en coronakrise … og så går finansministeren gudhjælpemig på orlov,« skrev han. Samme Henriksen og hans partifæller er stærke fortalere for mere ligestilling i muslimske hjem. Men hvilken form for ligestilling, fristes man til at spørge? For det lyder unægtelig, som om DFs logik hviler på en antagelse om, at når kvinden hedder Leyla, så skal hun frigøres, men hvis hun hedder Louise, så skal hun undertrykkes. Det er i hvert fald det indtryk, man får, når man læser Martin Henriksens udsagn.

»For os feminister består ligestillingskampen både af frigørelse af kvinder i udsatte boligområder og en lige adgang til barsel på bonede gulve.«


Der er stadig meget stor forskel på, hvor meget barselsorlov kvinder og mænd gør brug af. Sådan ca. 90 procent af barselsperioden tages gennemsnitligt af kvinder, viser en opgørelse fra Kvinfo. Så der er fortsat lang vej igen, før vi kan bryste os af ligestilling på dét område. Når en højtplaceret offentlig ansat, som for eksempel en minister, vælger at gøre brug af sin ret til barsel, er det et vigtigt signal til omverden. Både til den danske og til resten af verden. Når Wammen tjekker ud for at passe sin søn, så viser det nemlig, at det danske samfund er rundet af en forståelse af det hele menneske.

At vi i Danmark også prioriterer, at man kan varetage selv meget komplekse og ansvarstunge hverv side om side med at være for eksempel forælder. Og at vi er borgere i et land, der forfølger et ideal, hvor vores børn skal vokse op med forældre, der er nærværende – og hvor forældrene kan finde ud af at fordele ansvaret imellem sig.

Tilbage til DF, der bryster sig af at være partiet, der vil befri muslimske kvinder for undertrykkelse. Vi står ikke med en ligestillingskamp, der italesættes som noget, der kun vedrører minoritetskvinder. Tallene for ligeløn og lige pension viser nemlig noget helt andet end Dansk Folkepartis lyserøde billede af danske kvinders ligestilling. For os feminister består ligestillingskampen både af frigørelse af kvinder i udsatte boligområder og en lige adgang til barsel på bonede gulve – således også i finansministeriet.