I Beirut siger man både »bonjour«, »madhabar« og »hello«

Libanons hovedstad er fyldt med kontraster og liv i gaderne – og lækker mad fra alle verdens hjørner. Og med maden som drivkraft kan man komme byen rundt og opleve kvarterernes forskelligheder.

Man kan komme store dele af jorden rundt i Beiruts sydende, duftende køkkener. AFP PHOTO/JOSEPH EID. JOSEPH EID / AFP JOSEPH EID

Beirut er kontrasternes by. Når du går rundt blandt grønthandlere, smarte cafeer og kiosker, bliver du både mødt med et »bonjour«, »madhabar« og »hello« fra de lokale – efterfulgt af »welcome to Lebanon«. Nybyggede luksushøjhuse står side om side med franske kolonibygninger med skudhuller, som vidner om en lang borgerkrig, der stadig lever i libanesernes bevidsthed.

De to falafelbutikker, begge med navnet Falafel Sayhoun, ligger lige ved siden af hinanden og ejes af to brødre, der ikke længere snakker sammen, efter at butikken blev delt i to.

Beirut er et mix af kulturer og religioner, der lever sammen i byens forskellige kvarterer, lige fra armenske bydele til smarte kvarterer fyldt med gallerier og fortovscafeer. Byen er ikke, som mange nok forestiller sig Mellemøsten. Her viser kvinder deres nylavede bryster frem i nedringede sommerkjoler, og i weekenderne bliver der danset hele natten, gerne den arabiske folkedans, dakbe.