Hvem er Banksy? Gammelt videointerview kan afsløre identiteten på den anonyme, verdenskendte kunstner

Et 16 år gammelt videointerview fra den engelske TV-kanal ITV London kan vise sig at afsløre Banksys identitet. Optagelsen viser en mand, der delvist dækker sit ansigt med en T-shirt, og som tilsyneladende arbejder på to af kunstnerens værker.

Det vakte opsigt, da værket »Girl with Baloon« af den anonyme britiske kunstner Bansky sidste år makulerede sig selv under en auktion på auktionshuset Sotheby's. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEN STANSALL

Der er ingen, der ved, hvem der gemmer sig under kunstneraliasset Banksy. I hvert fald ikke i offentligheden. Men alligevel er Banksy både ikonisk og verdenskendt, og kunstneren formår at erobre de store overskrifter. Tænk bare tilbage på sidste år, hvor et af hans værker »Girl With Baloon,« der netop var blevet solgt for knap ni mio. kroner, makulerede sig selv foran et måbende publikum.

Nu er et interview fra TV-kanalen ITV London med en kunstner, som kan vise sig at være Banksy, dukket op, efter at det har været gemt i arkivet, siden det blev optaget i 2003. Optagelsen fandt sted, før gadekunstnerens store gennembrud med udstillingen Turf War senere i 2003. På optagelsen er mandens ansigt delvist dækket af en kasket og en T-shirt, men hans øjenbryn, øjne og pande er synlige. Det skriver The Guardian.

Og nu går rygterne igen. Er det virkelig Banksy, der optræder i videointerviewet?

Manden i interviewet maler et billede af et sort insekt på en væg, ligesom han arbejder på et værk med en baby, der med bogstavsklodser skriver »Kill More.« Begge værker menes at have Banksy som afsender.

»Jeg er forklædt, fordi man ikke rigtig kan være graffitikunstner og derefter blive offentligt kendt. De to ting går ikke hånd i hånd,« siger manden i interviewet.

En rødmalet ko med billeder af den amerikanske kunstner Andy Warhol var en del af Banksys udstilling Turf War, der fandt sted i London 17. juli 2003.   Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER MACDIARMID.

Ikke en prætentiøs, arty-farty-type

Det er ikke første gang, at nogen påstår at have afsløret Banksys identitet. I 2017 blev det diskuteret, om Robert Del Naja, der er en del af bandet Massive Attack, gemte sig bag kunstneraliasset Banksy. Sådan svirrer det ofte med rygter om, hvem Banksy er.

Det var ITV-journalisten Robert Murphy, der fandt optagelserne, da han researchede på en historie om Banksy. Han indrømmer, at det er umuligt at sige, om det rent faktisk er Banksy, der optræder i klippet. Men muligheden er der: For klippet viser en mand, der foregiver at være Banksy og samtidig bidrager med kunst på en officiel Banksy-udstilling.

Direktør Richard Jones fra Tangent Books, som har udgivet adskillige bøger om Banksys kunstværker, kalder optagelserne meget usædvanlige og sjældne. Men ifølge The Guardian var Banksys medarbejdere ikke videre imponerede over at få forelagt optagelserne.

»Ingen kommentarer. Vi har mange af den slags,« lyder det ifølge The Guardian.

ITV News-korrespondenten Haig Gordon, der interviewede manden, som kan vise sig at være Banksy, husker, at han var afslappet og tilbagelænet.

»Jeg frygtede, at det ville være en prætentiøs arty-farty-type, men han var meget behagelig. Det virkede som et organiseret event. Pressemedarbejderen virkede som en almindelig pressemedarbejder, der ikke ville lege kispus med medierne,« siger Haig Gordon til The Guardian.