Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den bortviste institutleder fra Kunstakademiet i København, Katrine Dirckinck-Holmfeld, møder massiv opbakning i kunstverdenen, efter at hun tidligere på måneden stod frem og tog ansvaret for at have skubbet en buste af Frederik V i havnen i København.
Bag aktionen og »happeningen« stod en gruppe, der kalder sig Anonyme Billedkunstnere. Senere var det så Katrine Dirckinck-Holmfeld, der stod frem og tog ansvaret for handlingen.
»Vi mener ikke, at Katrine Dirckinck-Holmfeld bør bortvises, og vi opfordrer til en rehabilitering af hendes stilling på Det Kgl. Danske Kunstakademi.«
Nu bakkes hun op af flere end 700 kunstnere og kulturformidlere i en solidaritetserklæring, der er bragt på hjemmesiden idoart.dk. Det var også her, at videoen med busten i sin tid blev bragt.
»Vi mener ikke, at Katrine Dirckinck-Holmfeld bør bortvises, og vi opfordrer til en rehabilitering af hendes stilling på Det Kgl. Danske Kunstakademi. Vi opfatter ikke aktionen som et forsøg på at udrydde dansk kulturarv, men som et forsøg på at aktualisere den ved at udføre en modstandsaktion mod Frederik V in effigie og hans ledende rolle i dansk kolonitid,« lyder det blandt andet i erklæringen.
Støtte til studerende
Af solidaritetserklæringen fremgår det også, at underskriverne opfatter aktionen som »et forsøg på at minde om kolonitiden og dens fortsatte tilstedeværelse i samfundet.«
»Vi støtter de studerende på kunstakademiet og anerkender kunstakademiet som en institution, der ikke er fri af kolonitidens aftryk, hvilket blandt andet kommer til udtryk i institutionens billedpolitik, der tilgodeser monumenter af den danske enevælde under kolonitiden. Vi anerkender, at dette skaber andre, mere smertefulde og utrygge erfaringsrum for racegjorte/BIPOC/minoritetselever, og vi kræver derfor en ændring i forbindelse med denne ulighed,« lyder det.
Af støtteerklæringen fremgår det også, at de kunstnere og kunstformidlere der har underskrevet, ønsker at handle solidarisk med studerende på kunstakademiet »i den fælles dekoloniserende kamp«.
I skrivende stund har 746 personer skrevet under, og på listen kan man se at det er alt lige fra musikere, til billedkunstnere, fotografer og komponister, der giver deres opbakning til studerende på Kunstakademiet og Katrine Dirckinck-Holmfeld.