Hun nåede knap nok at blive valgt som vicepræsidentkandidat, før et nyt hashtag florerede på Twitter

Hun er en sort kvinde, som giver Joe Bidens valgkampagne et friskt pust. Men med vicepræsidentnomineringen til Kamala Harris følger verbale angreb ikke langt efter. Det forsøger et åbent brev og et nyt hashtag på Twitter at gøre op med.

Den 55-årige Kamala Harris er blevet valgt af Demokaternes Joe Biden som hans vicepræsidentkandidat til det amerikanske præsidentvalg til november. Fold sammen
Læs mere
Foto: Etienne Laurent/EPA/Ritzau Scanpix

Et historisk øjeblik.

Sådan beskrives Joe Bidens valg af vicepræsidentkandidat, 55-årige Kamala Harris.

Kort efter Joe Bidens officielle udnævnelse af Kamala Harris tirsdag aften, dansk tid, eksploderede Twitter mildest talt. Det var alt fra sangerinder som Taylor Swift og Cher til basketballstjerne LeBron James, der gik til tasterne for at udtrykke deres opbakning til USAs måske kommende vicepræsident.

Og spændingen er ikke til at tage fejl af: Mange mener, at hun giver et frisk pust til Bidens valgkampagne.

»Har der nogensinde været en mere spændende dag? For hele vores land selvfølgelig, men især for mine sorte og indiske søstre, hvor mange af os har gået hele vores liv og troet, at én, der så ud som os, nok aldrig ville få plads i præsidentadministrationen,« skriver skuespiller Mindy Kaling, som selv er af indisk afstamning, på Twitter.

Men med al den offentlige omtale følger verbale angreb. Det skal et åbent brev og et hashtag på Twitter dog gøre op med.

»De sexistiske og racistiske politiske angreb på Kamala Harris er allerede begyndt. Lad os forlange at medierne holder disse ignorante angreb ude af dækningen af den amerikanske valgkamp 2020. Lad hende vide, at #WeHaveHerBack (vi har hendes ryg, red.),« skriver komiker Amy Schumer på sin Twitter-profil.

Hun linker samtidig til et åbent brev hos »Time’s Up«, der opfordrer de amerikanske medier til ikke at dække racistiske og sexistiske kommentarer om Kamala Harris.

»Time’s Up« er en amerikansk bevægelse, der gør op med seksuelle overgreb og krænkelser. Den opstod i 2018 i forbindelse med #MeToo-bevægelsen og voldtægtsanklager mod filmproduceren Harvey Weinstein.

Trump er allerede klar med kaldenavn

Samme aften lagde USAs præsident, Donald Trump, en video på Twitter, hvor Kamala Harris omtales som »Falske Harris«, og ved et pressemøde senere på dagen kaldte han hende »modbydelig« op til flere gange.

Det er en af grundene til, at Amy Schumer ikke er den eneste, der frygter mediedækningen efter Kamala Harris’ nye position i Bidens kampagne.

Flere Twitter-brugere, kendte såvel som ikke, er begyndt at bruge #WeHaveHerBack for at vise deres opbakning til den afroamerikanske vicepræsidenkandidat.

Mens nogle bruger hashtagget til at opfordre medierne til ikke at viderebringe racistiske og sexistiske kommentarer, bruger andre det blot for at vise deres støtte til Harris.

Og det er ikke noget nyt med negativ omtale, for Kamala Harris har været gennem møllen før. Da hun i 2019 stillede op som præsidentkandidat, gik der ikke længe, før at konspirationsteorier om hendes oprindelse begyndte at florere i diverse fora på internettet.

Det begyndte allerede i 2017, da en anonym bruger på Twitter påstod, at Kamala Harris ikke var kvalificeret til at blive præsident, da begge hendes forældre er født uden for USA. Påstanden kom, på trods af at Kamala Harris er født i Oakland, Californien

»Kamala Harris som præsident? Nej, hun er ikke kvalificeret; Begge forældre er født i udlandet. Obama var heller ikke kvalificeret,« lød tweetet, som spredte sig hastigt på internettet under Harris’ valgkampagne sidste år.

I forbindelse med det åbne brev skriver »Time’s Up«, at medierne spiller en stor rolle i, at sexistiske og racistiske kommentarer og holdninger mod kvinder vinder fodfæste. Derfor skal en underskriftindsamling vise amerikanske redaktører og journalister, at man kræver den slags holdt ude af dækningen af valgkampen i 2020.