Hjemmeside udpeger film og TV-serier med sexchikane-anklager

Rotten Apples vil kontrollere alle film og serier for involverede i sexchikanesager, så seere kan træffe valg ud fra det.

De mange anklager for sexchikane mod Harvey Weinstein satte gang i den større #Metoo-kampagne, hvor en ny hjemmeside nu udpeger, hvilke film der involverer folk, der er ramt af anklagerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: YANN COATSALIOU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver uge – og til tider hver dag – har der de seneste måneder været nye anklager mod involverede i film og TV-programmer for sexchikane og overgreb i forbindelse med #Metoo-kampagnen. For folk, der gerne vil have et overblik over, om den film eller TV-serie, de sidder og ser, er omfattet af anklagerne, er der nu kommet et nyt redskab.

Rotten Apples er titlen på en ny hjemmeside, der guider filmbrugere, når det drejer sig om sexchikane-anklager. Man taster blot titlen på filmen eller TV-serien, og så kommer navnet på den eller dem, der er involveret i sexchikane-sager, frem – med et link til artikler om sagerne. Skriver man for eksempel titlen på Ole Bornedals amerikanske remake af »Nattevagten«, »Nightwatch«, dukker navnene på producenterne Harvey og Bob Weinstein op – med links til nogle af de seneste artikler – i Harvey Weinsteins tilfælde skuespiller Salma Hayeks voldsomme anklager mod producenten.

Er der ikke anklager mod nogen involveret i en film, kommer hjemmesiden op med et grønt »Fresh Apple«-skilt.

»Det er en nem påde at udpege de personer, der er involveret i disse sager,« siger Tal Wagman, der sammen med resten af holdet bag hjemmesiden arbejder på reklamebureauet Zambezi i Los Angeles. Over for New York Times erklærer han, at hjemmesiden er et »passionsprojekt«, der ikke skal kaste penge af sig. Han sammenligner hjemmesiden med Rotten Tomatoes (der samler anmeldelser af film og TV-serier) og betegner det som et informationsredskab.

»Vi opfordrer på ingen måde nogen til at boykotte nogens film,« siger Tal Wagman. I stedet vil han og holdet hjælpe folk med at lave »etiske medie-forbruger-beslutninger«.

Det er en stor del af det klassiske filmkatalog, der har fået sin plads i Rotten Apples kartotek. For eksempel alle Alfred Hitchkocks film, idet han jo blev beskyldt for sexchikane mod stjernen i »Fuglene«, Tippi Hedren, og på samme måde er alt, hvad Dustin Hoffman medvirker i, på listen efter anklager, som skuespilleren selv har afvist. Film med Kevin Costner linker til 11 år gamle anklager i britiske aviser om upassende adfærd mod en massøse på et skotsk hotel.

Da de sidste sexchikane-anklager næppe er set, håber holdet bag Rotten Apple, at man vil være i stand til løbende at opdatere hjemmesiden. Samtidig med at man imødeser forsøg på at få den lukket.

»Vi er ikke helt klar over, hvor vidt Hollywoods juridiske magt rækker ud,« lyder det fra Tal Wagman, der dog mener, at man har sikret sig ved kun at linke til større og respekterede nyhedssider. Dette betyder så til gengæld, at databasen kun omhandler de større navne, som er omfattet af #Metoo-anklagerne – men dem har der så også foreløbig været nok af – især i USA.

Onsdag meddelte TV-netværket ABC således, at man lukkede den amerikanske udgave af Den Store Bagedyst før finalen på grund af anklager mod en af dommerne for sexchikane. Bagedysten er dog ikke at finde på Rotten Apple.