Her skal de fire cirkuselefanter nyde deres otium: »Hele formålet har jo været at sikre elefanterne en god pensionstilværelse«

Ramboline, Lara, Djungla og Jenny flytter om otte måneder til Lolland, hvor de skal bo i et nybygget elefantanlæg i Knuthenborg Safaripark. Det sætter et punktum for historien om de fire cirkuselefanter, som staten har købt for 11 mio. kroner.

»Hele formålet har jo været at sikre elefanterne en god pensionstilværelse,« siger Mogens Jensen, minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, til Ritzau. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP

De er blevet meget omtalt, de fire cirkuselefanter og den forelskede kamel Ali. De har ikke bare været genstand for stor politisk opmærksomhed. De er også blevet købt for 11 mio. kroner af den danske stat.

De er blevet brugt som underholdende moment under Folketingets åbningsdebat, hvor den ellers fattede statsminister, Mette Frederiksen, fortalte historien, skar en grimasse og brød ud i en latter, der smittede kollegaerne i Folketinget. På tværs af partiskel. Nu er der blevet sat et punktum i sagen om cirkuselefanterne og kamelen Ali. Ramboline, Lara, Djungla og Jenny - der på grund af en lov fra 2018, som forbyder elefanter et liv i underholdningsbranchen - skulle have et nyt hjem.

Mogens Jensen, fødevareminister (S)

»Og jeg vil meget gerne takke mine kolleger hos de øvrige partier for at have taget opgaven seriøst og alvorligt. «


Nu ved vi, hvor de skal bo. I Knuthenborg Safaripark på Lolland, hvor elefanterne kan slå benene op efter et langt arbejdsliv som cirkuselefanter. Parken er imidlertid også den eneste, der har søgt.

I 2018 indgik regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet en aftale om at sætte en stopper for vilde dyr i cirkusmanegen. Cirkus Arena havde tre afrikanske elefanter, Lara og Djungla på 31 år og Jenny på 29 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP.

»Hele formålet har jo været at sikre elefanterne en god pensionisttilværelse,« siger Mogens Jensen, minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, til Ritzau.

Derfor sættes et større spektakel i gang. Der skal bygges et nyt anlæg til elefanter med dertil hørende mulighed for at bade i mudder og sand. Byggeriet forventes at være færdigt om otte måneder. I mellemtiden skal de bo i Slagelse, hvor Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg i et samarbejde tager sig af dem. For de skal aktiveres og vænnes til at være på frit land, fortæller Mogens Jensen.

»Og jeg vil meget gerne takke mine kolleger hos de øvrige partier for at have taget opgaven seriøst og alvorligt. Alle har været optaget af at sikre elefanterne, så det er det samarbejdende folkestyre, når det er bedst.«

»Vores absolutte smertegrænse er 20 millioner kroner, for vi skal jo også kompenseres for vores zoologiske anlæg, elefantstalde og alt muligt,« lød det tidligere fra cirkusdirektør i Cirkus Arena, Benny Berdino. Staten og Cirkus Arena og Cirkus Trapez endte dog med et kompromis, Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP.

Smertegrænse på 20 mio.

Det er imidlertid ikke kun en lykkelig historie. Historien begyndte med, at den foregående regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indgik en aftale om, at elefanter, søløver og zebraer bliver forbudt i danske cirkus. Arbejdslivet for de fire cirkuselefanter blev med ét stoppet, men det afslappende pensionistliv havde alligevel lange udsigter. En historie om mistrivsel går forud for beslutningen om, at cirkuselefanterne får nyt hjem på Lolland.

De tre cirkuselefanter, der kommer fra Cirkus Arena, har i ni måneder været opstaldet nord for Slagelse, og i den forbindelse blev det beskrevet, at de mistrivedes. Det var en pengetvist, der trak beslutningen ud. En budkrig, om man vil. Og det var elefanterne, der led under den langtrukne forhandling.

Billederne i denne artikel er fra en billedreportage, hvor Berlingskes fotograf Linda Kastrup og Berlingske journalist Maise Njor besøgte Djunga, Lara og Jenny hos Cirkus Arena, før de stoppede deres karriere som cirkuselefanter. Artiklen og de øvrige billeder finder du her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Cirkus Arena krævede 20 mio. kroner for deres tre elefanter, men staten kunne kun betale i omegnen af syv mio. for dem. Parterne kunne ikke mødes. Staten kunne ikke byde højere på grund af EUs statsstøtteregler.

»Vores absolutte smertegrænse er 20 millioner kroner, for vi skal jo også kompenseres for vores zoologiske anlæg, elefantstalde og alt muligt,« sagde cirkusdirektør i Cirkus Arena, Benny Berdino.

Men i august ændrede holdningen sig. Mogens Jensen (S) forhandlede sig på vegne af staten sig frem til, at prisen for de fire elefanter blev 11. mio. kroner. Cirkus Arena og Cirkus Trapez gik med til den pris. Samtidig lød det, at der er yderligere en million kroner pr. elefant i kompensation for opstaldningsudgifter i forhold til statens tidligere tilbud på syv millioner kroner.

Camilla Ellehammer Haxgart, kommunikationschef i Knuthenborg Safaripark

»Det vil være livsfarligt for kamelen Ali, hvis han bliver placeret i samme anlæg som elefanterne. Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark vil få en dyrelæge til at vurdere, hvad der er den bedste løsning for Alis fremtidige liv.«


Hvad med kamelen Ali?

Benny Berdino fortæller til DR Sjælland, at han med ét forbehold er glad for, hvordan historien er endt.

»Jeg er en glad mand på elefanternes vegne, men jeg er ikke så glad på cirkussets vegne, fordi vi ikke har elefanterne længere,« lyder det fra Benny Berdino.

»Knuthenborg har nogle kæmpe arealer. Der var ikke nogen, der kunne tilbyde så fantastiske forhold. Elefanterne kommer i de helt rigtige rammer,« siger Benny Berdino, der ifølge DR Sjælland beholder elefanterne i Slagelse, indtil elefantanlægget i Knuthenborg Safaripark er klar.

Og hvad med kamelen Ali? Det er fortsat uvist.

»Kamelen Ali er kommet med i købet. Udgangspunktet er, at Knuthenborg har Ali til rådighed, hvis de vil have ham med. Men det er helt op til Knuthenborg at vurdere. Det handler om, hvordan kameler og elefanter kan leve sammen, også på frit land. Det har jeg meget lidt forstand på, så det vil jeg overlade til folk, der har,« siger Mogens Jensen til Ritzau.

Knuthenborg Safariparks kommunikationschef, Camilla Ellehammer Haxgart, skriver i en mail til Berlingske, at pasningsudgifterne for elefanterne beløber sig til to til tre mio. kroner om året. Hun afviser også, at Ali og de fire elefanter kommer til at bo i samme anlæg.

»Det vil være livsfarligt for kamelen Ali, hvis han bliver placeret i samme anlæg som elefanterne. Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark vil få en dyrelæge til at vurdere, hvad der er den bedste løsning for Alis fremtidige liv,« lyder det fra kommunikationschefen.

I år indgik regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet en aftale om at sætte en stopper for vilde dyr i cirkusmanegen. Cirkus Arena har tre afrikanske elefanter, Lara og Djungla på 31 år og Jenny på 29 år. Elefantdomptør Rudi Althoff har i 5 år passet elefanterne. Det er endnu uvist hvad der skal ske med Lara, Djungla og Jenny. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.