Her er historien, der fik statsministeren til at bryde sammen af grin til Folketingets åbning

Folketingets åbning bød ikke kun på politisk debat mellem partierne. Der blev også plads til et muntert indslag om fire elefanter og en helt speciel kamel, der fik salen til at skraldgrine.

Torsdag åbnede Folketinget med mange timers debat mellem partierne. Mette Frederiksen var flere gange på talerstolen og på et tidspunkt, var emnet mindre alvorligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter 14 timers politisk debat ved Folketingets åbning torsdag var humøret stadig højt hos statsministeren.

Omkring midnat tog Mette Frederiksen ordet og fortalte en finurlig fortælling, der fik folketingssalen – og hende selv – til at bryde sammen af grin.

Det var statens køb af de fire elefanter, Ramboline, Lara, Djungla og Jenny samt kamelen Ali, der fik lattermusklerne på arbejde.

I marts 2018 indgik regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet en aftale om at sætte en stopper for vilde dyr i cirkusmanegen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

En romance

Elefanterne hørte oprindeligt til hos Cirkus Arena og Cirkus Trapez, hvor de underholdt cirkusgæster med opvisninger og kunstner. Men da et flertal i Folketinget sidste år besluttede at forbyde eksotiske dyr i cirkus, måtte de have et nyt hjem.

Derfor ville staten tidligere i år købe de fire elefanter for at fjerne dem fra skæbnen som opvisningsdyr. Men det var ikke ligetil.

Elefanten Ramboline havde nemlig fået en kæreste, som hun ikke uden videre kunne skilles fra: Kamelen Ali. Derfor måtte kamelen med i handlen.

»Vi blev bibragt den vigtige oplysning, at det ville være forkert at adskille Ramboline og Ali,« sagde en grinende Mette Frederiksen i går fra talerstolen.

»Derfor fik vi faktisk Ali med,« lød det fra statsministeren, inden hun og salen brød sammen af grin.

Slut med elefanter i cirkus

Beslutningen om at forbyde eksotiske dyr som elefanter i cirkus blev taget i marts sidste år. Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet var enige om forbuddet.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) blev enig med Cirkus Arena og Cirkus Trapez om prisen på de fire cirkuselefanter, som var de sidste tilbage i dansk cirkus.

»Vi er kommet frem til en rigtig fornuftig løsning, så elefanterne kan få det bedre. Vilde dyr hører ikke til i hverken en stald eller en manége, og når Folketinget åbner, vil jeg fremsætte forslag om en ny dyrevelfærdslov, så vi endelig får forbudt vilde dyr i cirkus,« sagde Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Cirkus Arena havde tre af de afrikanske cirkuselefanter, Lara, Djungla og Jenny, inden staten købte dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Staten måtte af med 11 millioner kroner for Ramboline, Lara, Djungla og Jenny. Til gengæld kom Ali med i handlen.

Og det var nok bedst sådan. Noget tyder nemlig på, at romancen mellem kamelen og elefanten har varet i snart et årti.

I 2010 skrev TV Midtvest om det umage, forelskede par. Dengang boede de to hos Cirkus Dannebro, som havde syv kameler, men det var kun Ali, Ramboline havde kastet sin kærlighed over.

I en pressemeddelelse fra august skrev Miljø- og Fødevareministeriet, at elefanterne foreløbigt forbliver hos deres cirkusser, mens ministeriet finder en god aftager. Cirkus Trapez, hvor Ramboline og Ali hører til, har dog fået lov til at beholde deres cirkusdyr, fordi de i forvejen havde en ikke-tidsbegrænset dispensation til at have Ramboline.

Det glæder cirkus-ejer Isabella Enoch, der mener, at elefanten har bedst af at være hos Cirkus Trapez.

»Cirkuselefanter er vant til mennesker, så man kan ikke bare tage dem ud af cirkus og placere dem i en dyrepark. Jeg synes, det er helt i orden, at man ikke må købe nye elefanter til cirkus, men de få, der er her, har bedst af at blive, hvor de er,« siger hun.