Her er Frederiksbergs nye teaterhus: »Det er måske en gang hvert 100. år, at der er nogen, som bygger noget på Runddelen«

Frederiksberg får sin egen nationalscene for unge. Den skal ligge i forlængelse af Aveny-T et stenkast fra Frederiksberg Have og erstatter den hedengangne Café Kellerdirk.

Et nyt væksthus for teater erstatter Café Kellerdirk på Frederiksberg Runddel. Det åbner efter planen til februar 2022. Det er arkitektfirmaet Kjær & Richter, der i samarbejde med Tranberg Arkitekter har tegnet bygningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederiksberg Kommune
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens byggeriet allerede er i fuld gang, er det først i denne uge blevet endeligt besluttet, hvordan et nyt væksthus for teater kommer til at se ud, når det står klar næste år.

Væksthuset, som også kaldes en ny nationalscene til unge, er en tilbygning Aveny-T. Den kommer til at ligge, hvor Café Kellerdirk i årtier bød på både kaffe og dans. Den bygning er revet ned, og når den nye skyder op, bliver det med en facade beklædt med håndbruneret tombak.

»Facaden illuderer et scenetæppe – den association får jeg i hvert fald,« siger formand for Kultur- og fritidsudvalget i Frederiksberg Kommune, Nikolaj Bøgh (K), der har været med til at træffe beslutningen om udtrykket på det nye hus.

I samme ombæring bliver Aveny-Ts hovedbygning fra 1855 ført tilbage til sit oprindelige udtryk med buer, ornamenter og nyt indgangsparti.

Det forslag, som politikerne har vedtaget, er et ud af flere, der har floreret det seneste halve år.

»Undervejs i processen har der været flere forslag, som udvalget fandt lidt for ordinære. Det sker måske en gang hvert 100. år, at der er nogen, som bygger noget på Frederiksberg Runddel, så vi går til det med stor ærefrygt. Det er jo et meget følsomt sted at bygge,« siger Nikolaj Bøgh.

De unges hus​​

Væksthuset skal være 'de unges sted', understreger teaterchef ved Aveny-T, Jon Stephensen.

»Vi har stadig vores almindelige scene, som også spiller teater, der henvender sig til unge, men her skaber vi rammer for, at unge frit og helt gratis kan få lov at udfolde sig med teater. I Væksthuset vil der være frie studiepladser, afprøvning af ideer og forestillinger. Desuden er rummet offentligt tilgængeligt i dagtimerne for skoler og elever, og der kommer en café, som også er åben for offentligheden,« siger Jon Stephensen.

»Det her bliver forhåbentlig et hus, hvor man får lyst til at komme forbi og tage del i aktiviteterne – og hvor man kan glæde sig over, at unge fra alle samfundets lag får mulighed for at arbejde med teater,« tilføjer han.

Aveny-T før nedrivningen af tilbygningen, der husede Kellerdirk (th). Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederiksberg Kommune.

Opførelsen af Væksthuset kommer til at koste cirka 31 millioner kroner. A. P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal har støttet projektet med 10 millioner kroner. Resten finansierer Frederiksberg Kommune.

»På Frederiksberg har vi en teatertradition, der går flere hundrede år tilbage i tiden. Vi skal sikre, at den bliver bevaret og fornyet, og det er noget, vi arbejdet med – hvordan man får børn og unge til at gå i teatret,« siger Nikolaj Bøgh.

Farvel til en æra

​Frederiksberg Kommune købte bygningen, der huser Aveny-T og det tidligere Kellerdirk i 2016, og renoverede efterfølgende teaterbygningen. Siden er Kellerdirk blevet jævnet med jorden.

»Jeg har også en veneration for Café Kellerdirk, men det har nok haft sin tid,« siger Nikolaj Bøgh, der også ser det nye væksthus som en mulighed for at opføre arkitektur, der er mere gedigent end den bygning, der nu er jævnet med jorden.

I det forslag, politikerne vedtog i denne uge, har facaden fået et mere afdæmpet udtryk end på de tegninger, der tidligere er blevet vist og kritiseret.

Det nye væksthus kommer også til at være åbent for offentligheden – blandt andet med en café. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rendering: Kjær & Richter.

Alligevel tvivler Nikolaj Bøgh ikke på, at der også vil rejse sig en debat om den løsning, der nu er vedtaget.

»Det vil der uden tvivl. Men vi må godt turde bygge noget, der er i vores tids stil, så længe det har et arkitektonisk udtryk, der passer til stedet.«

Han mener desuden, at Væksthuset kan tilføre området ny kvalitet.

»Det må gerne skille sig ud, men ikke overstråle det gamle. Den balance har været vigtig at finde. Samtidig ønskede vi en moderne bygning, som ikke bare mimede den gamle arkitektur, men som heller ikke blev for standardiseret med glas og stål. Så det har optaget os at opnå et udtryk, som er diskret og sit eget,« siger han.