Han fik hele Danmark til at synge en fodboldsang

70 år lørdag. I dansk rocks gyldne 80ere havde Michael Bruun sin sikre hånd på det meste.

Dodo Gad og de danske fodboldspillere under indspilningen af »Re-Sepp-ten«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Dresling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kræver et vist håndelag at skrive en sang, som en hel nation kan synge med på.

»Vi er røde, vi er hvide«. Sådan lød det fra ung som gammel i sommeren 1986, da det danske herrefodboldhold drog til Mexico for at deltage i VM-slutrunden.

»Re-Sepp-ten«, som den stadigt populære fodboldsang officielt hedder, har med sine 170.000 eksemplarer rekorden som den mest solgte danske single.

Manden bag melodien er Michael Bruun, 70 år lørdag, bosat i Hørsholm og med veludført gerning i dansk musiks tjeneste bag sig. Han skrev sangen sammen med Henrik Bødtcher-Hansen og Jarl Friis-Mikkelsen.

1980erne var en gylden tid for dansk fodbold, som ældre fans mindes med en lille vemodig tåre i øjenkrogene.

Men årtiet var ikke mindre gyldent for dansk pop og rock. En tilsyneladende endeløs strøm af gode sange flød ud fra pladestudierne. Og en af de stensikre håndværkere bag hittene – som musiker, komponist eller producer – var Michael Bruun.

1978 var han med til at danne bandet Tøsedrengene, der de følgende år skulle blive et af de førende navne på den danske pop- og rockscene med sine iørefaldende melodier, tilsat et stænk reggae og tekster, der hævede sig over banale syng-med-rim. Her fungerede Michael Bruun som guitarist, komponist og producer.

Forinden havde han været aktiv i flere musikalske sammenhænge, og efter Tøsedrengenes ophør 1985 gentog han succesen i gruppen Ray-Dee-Ohh.

Pladeproducer

Nok så vigtigt for Michael Bruuns indflydelse på den rytmiske musik var, at han 1976 sammen med musikerkollegaen Henrik Bødtcher-Hansen blev medejer af pladestudiet Werner Studio, opkaldt efter den i Danmark bosatte schweiziske lydtekniker Werner Scherrer.

Michael Bruun i yngre udgave på vej til Dansk Melodi Grand Prix. Fold sammen
Læs mere
Foto: NILS MEILVANG.

Bruun begyndte selv som lydtekniker, men gled over til at blive producer – den der overordnet står for indspilningen – og i 1980erne og 90erne var han en af de mest efterspurgte producere på markedet.

Udover Tøsedrengene lagde han sin hånd på udgivelser fra bl.a. Halberg Larsen, The Lejrbåls, Ray-Dee-Ohh, Dodo & The Dodos, TV-2, Gnags, Rocazino, Moonjam, Souvenirs, Lars Muhl, Paul Banks, Jens Rugsted og Nice Little Penguins.

De tre partnere Bruun, Bødtcher og Scherrer stiftede i starten af 1980erne pladeselskabet Replay, der stod bag en række af tidens grupper og solister. Selskabet kom senere i økonomiske vanskeligheder og blev videreført af Henrik Bødtcher-Hansen og selskabet Metronome.