Gokke Jokke, hesten Ib og Lindahls silikonebabser – er der en voksen til stede i valgkampen?

Indtil videre har valgkampen været domineret af freakfaktor og tåkrummende onkelhumor. Er der en voksen til stede?

Liberal Alliances Laura Lindahl er kommet i modvind, efter at hun på Facebook jokede med, at ​»en god grund til at sænke skatten er, at alle skal ha' råd til nye silikonebabser«. Efterfølgende har Lindahl beklaget opslaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Valgkampen er kun en uge gammel, men alligevel føles den allerede som et cirkus på afveje. Først offentliggjorde Stram Kurs deres kandidater med tårnhøj freakfaktor som Putin-hviskeren Iben Thranholm og den urinerende »provokunstner« Uwe Max Jensen, der stiller op for Rasmus Paludans ekstremistiske parti Stram Kurs.

Denne uge startede Liberal Alliances Joachim B. Olsen med at sætte barren for lummer markedsføring ved at indrykke en valgannonce på pornositet Pornhub under det mundrette slogan: »Når du er færdig med at gokke, så stem på Jokke.« Han blev dog overhalet indenom af sin partifælle Laura Lindahl.

​Skatten ned, silikonepatterne op

Hun skrev nemlig på sin Facebook-profil, at »efter jeg har ammet to børn, så hænger mine patter næsten nede ved knæene, og jeg tænker, at jeg bør få lavet nogle store silikonebabser. Og jeg tænker, at endnu en god grund til at sænke skatten er, at alle skal ha' råd til nye silikonebabser #nejTakTilHængepatter«.

Dermed stjal de to LA-kandidater dagsordenen i medierne, og mine tæer har stadig ikke krøllet sig ud. Dels fordi det er valgkamp på en pøllet onkelhumor-måde, hvor politikerne slipper for at komme med nogle budskaber, de kan blive hængt op på. Og dels fordi det ikke gør det mere klart, hvad Liberal Alliances projekt egentlig er. Ud over at alle tilsyneladende har ret til et par flotte silikonebryster.

»Det gør det ikke mere klart, hvad Liberal Alliances projekt egentlig er. Ud over at alle har ret til et par flotte silikonebryster. Som en Facebook-ven skrev med bud på et nyt LA-slogan: »Skatten ned, silikonepatterne op!««


Som en Facebook-ven skrev med bud på et nyt LA-slogan: »Skatten ned, silikonepatterne op!«

Genbrug og håret tilbage

Det er nu ikke, fordi venstrefløjen er meget bedre. For et par uger siden delte Alternativets Sikandar Siddique en øm nyfortolkning af Den Gale Poses 90er-klassiker »Spændt op til lir«.

Med hjælp fra Jokeren (der giver den som rappende kassedame) og sangerinden Szhirley har Siddique omskrevet nummerets første vers til det mere klimabevidste: Folketingskandidat / vokset op på pladsen / Og posen kommer frem / Når jeg står ved kassen / Genbrug og håret tilbage / Så hvad så der / Alternativet / uanset hvad der sker.

Klimabudskabet kan åbenbart kun sælges til vælgerne, hvis den pakkes ind i halvsløje håndtegn, tåkrummende rap og breakdance. Der er noget grundlæggende utroværdigt over politisk kommunikation, der pakkes ind i folkekære popsange i et forsøg på at være ung med de unge.

»Klimabudskabet kan åbenbart kun sælges til vælgerne, hvis den pakkes ind i halvsløje håndtegn, tåkrummende rap og breakdance. «


Der er ellers ikke, fordi der ikke er masser af vigtige emner på dagsordenen til det kommende valg. Ifølge Altinget er sundhedspolitik, udlændingepolitik og først og fremmest klima- og miljøpolitik blandt de emner, der optager vælgerne mest. I den sammenhæng virker en rap om at huske bæreposen som den mest gøglede løsning.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er tilsyneladende også i det klimabevidste hjørne. Han delte mandag aften en video på Facebook, hvor han rider rundt på en islænderhest ved navn Ib.

»Det er en klimavenlig transportform, som jeg er slået ind på i denne fase af valgkampen. Vi rider rundt fra husstand til husstand med det glade Venstre-budskab,« joker statsministeren til tonerne af blød bossanova i videoen, der p.t. er delt mere end 260 gange.

Hyp, hyp – er der en voksen til stede?