Fy til fly! Svensk koncerthus vil kun hyre kunstnere, der ankommer med tog, skib eller bil

Konserthuset i Helsingborg vil fra sæsonen 2020/2021 kun hyre kunstnere, som ankommer med tog, skib eller bil. »Nogen må jo gå først,« siger koncerthusets chef.

Flytrafik bidrager i høj grad til udslippet af CO2. Konserthuset i Helsingborg vil fra 2020/2021 droppe fly. I stedet skal gæstemusikere og -dirigenter komme frem med tog, bil eller færge.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Musikbranchen er international, og musikere – og deres instrumenter – lige fra Wienerphilharmonikerne til Elton John rejser verden rundt i ét væk.

Det bliver til tusindvis af rejser med deraf følgende CO2-udslip hvert eneste år, men nu siger Helsingborgs Konserthus stop af hensyn til klimaforandringerne. Fra sæsonen 2020/2021 sætter koncerthuset, der i denne sæson har mange udenlandske kunstnere på programmet, et punktum for flyrejser, skriver SVT Nyheter. Fremover hyrer man af miljøhensyn kun kunstnere, som kan komme frem med tog, skib og bil.

»Miljøspørgsmålet har indtil nu ikke været på tapetet i den klassiske musikbranche. Vi forestiller os ikke, at vi skal redde verden, men nogen må jo begynde,« siger koncerthuschef Fredrik Österling til SVT Nyheter.

Beslutningen har skabt debat bl.a. på Facebook. Nogle roser kulturinstitutionen for »at se virkeligheden i øjnene«, mens andre håner »bønderne i Helsingborg«, som fremover må klare sig med at køre med cykel, traktor og bus.

»Vi har fået mange reaktioner. Blandt andet fik jeg en mail fra Swedavias (statsselskab, som driver lufthavne i Sverige, red.), som ville fortælle om, hvad de gør for at klimakompensere. Efterfølgende har vi givetvis også fået mange svar på sociale medier. Mange er rigtig glade for beslutningen, og sikkert lige så mange er mærkeligt nok blevet provokeret,« siger Fredrik Österling, som håber, at beslutningen vil afføde en diskussion i den klassiske musikbranche.

Fredrik Österling, koncerthuschef

»For nogle uger siden havde vi en dirigent, som kørte med tog fra Düsseldorf. Rejsen tog elleve timer, men hun syntes, at det fungerede godt.«


Ideen om flyveforbuddet opstod, da et stigende antal musikere spurgte, hvordan koncerthuset klimakompenserer for de mange kunstnere, som flyver til opgaver i Helsingborg.

»Det bliver interessant at se, hvordan arbejdet udvikler sig. Vi ved ikke rigtigt, hvordan vi skal få det til at fungere, men vi er overbeviste om, at det nok skal gå. For nogle uger siden havde vi en dirigent, som kørte med tog fra Düsseldorf. Rejsen tog elleve timer, men hun syntes, at det fungerede godt, så det ser jo lovende ud,« siger koncerthuschefen.

Kulturråd er bekymret

I det svenske Statens Kulturråd, som kan sammenlignes med Statens Kunstfond i Danmark, er direktøren, Staffan Forssell, bekymret for, at beslutningen vil betyde, at man ikke længere kan tiltrække dygtige udenlandske dirigenter og musikere.

»Det er en interessant og modig beslutning. Men samtidig kan den give anledning til en vis uro, for kulturlivet bygger jo på international udveksling, som beriger vores land,« siger Staffan Forssell til SVT.

Ifølge Fredrik Österling er der tilstrækkeligt med kompetente kunstnere i nærområdet, så man kan fastholde et højt kunstnerisk niveau.

Helsingborgs Konserthus har sit eget symfoniorkester, men hyrer også gæstemusikere og -dirigenter, som kommer fra udlandet. Koncerthusets store sal har plads til 849 tilskuere. Det blev indviet i 1932, er tegnet af arkitekten Sven Markelius og betragtes som Sveriges første funktionalistiske monumentalbyggeri.