Frygt for lynchning får Polanski til at melde afbud til filmfest

Ny film af Roman Polanski har igen ribbet op i instruktørens 43 år gamle voldtægtssag. Feminister, filmfolk og en fransk minister tager afstand fra instruktøren, der er favorit til årets franske filmpriser.

Udsigt til protester fra feministiske grupper har fået den 86-årige instruktør Roman Polanski til at melde afbud til den franske nationale filmpris César. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND

Roman Polanskis nye film »J‘accuse« er med 12 normeringer favorit til årets franske filmprisfest César, men den 87-årige fransk-polske instruktør har meldt afbud til festen.

Filmen handler om et af de store traumer i Frankrigs historie, det franske militærs justitsmord på den jødiske officer Alfred Dreyfus i 1894, men det er ikke årsagen til, at Polanski ikke deltager i festen, der finder sted i Paris fredag aften.

Det er Polanskis mere end 40 år gamle voldtægtssag samt den franske skuespiller Adèle Haenel beskyldning om, at instruktøren krænkede hende seksuelt, da hun var 12 år gammel, der har fremkaldt protester mod de 12 prisnomineringer. Hertil kommer, at den franske fotograf Valentine Monnier i november beskyldte Polanski for at have voldtaget hende i 1975 – en påstand som Polanski afviser.

»Aktivister truer mig med offentlig lynchning,« siger den 87-årige instruktør til det franske nyhedsbureau AFP.

Roman Polanskis nye film »J‘accuse« blev præsenteret ved filmfestivalen i Venedig i november. Filmen handler om det franske militærs justitsmord på den jødiske officer Alfred Dreyfus. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS SAMSON.

Grupper af franske feminister, den franske ligestillingsminister og ansatte i filmindustrien har taget stærkt afstand fra nomineringerne til filmprisen, der er den franske pendant til USAs Oscar, og protesterne har været medvirkende til, at bestyrelsen for det franske filmakademi, César, for nyligt blev presset til at træde tilbage.

Tidligere på ugen kritiserede Adèle Haenel Césars nomineringer af Polanskis film.

»At anerkende Polanski er at spytte ofrene i ansigtet. Det betyder, at voldtægt af kvinder ikke er så slemt,« sagde Adèle Haenel ifølge The Guardian.

Polanski afviser beskyldningerne og anklager aktivisterne for lynjustits.

»J‘accuse Polanski«

Filmen, har udløst protester foran franske biografer. Franske feminister protester med slogans som »J‘accuse Polanski« (Jeg anklager Polanski) og ordspillet »Violanski« (sammensætning af det franske ord violence, som betyder vold, og Polanski).

Også i Sverige har filmen skabt debat. En biograf i Malmø afviste i denne uge at vise filmen på grund af Polanskis voldtægtssag fra 1977, men kommunen, som ejer biografen, pålagde biografen at vise den.

Feministiske aktivister protesterer mod Roman Polanski, bl.a. med t-shirts med sloganet »J'accuse Polanski« (Jeg anklager Polanski). Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS BARIOULET.

Polanskis nye film er blevet et tilløbsstykke i Frankrig, og filmen har høstet fine anmeldelser. I Storbritannien sammenligner The Guardians anmelder filmen med et stykke veludført og professionelt snedkerarbejde, der »som et victoriansk møbel er bygget til at holde og blive brugt. Jo mere, man kigger på det, jo mere imponerende bliver det,« skriver han. I Sverige kalder SVTs anmelder filmen for minutiøst imponerende håndværk og giver fire ud af fem stjerner.

Roman Polanski var i 1977 sigtet for at have voldtaget en 13-årig alkohol- og stofpåvirket pige under et ophold i USA. Han sad fængslet i 42 dage i Los Angeles, inden han blev løsladt og slap ud af USA, så en retssag ikke kunne gennemføres med hans medvirken. Han forklarede dengang, at forholdet til den 13-årige var frivilligt, og hun udtalte for et par år siden, at hun allerede kort efter episoden, som fandt sted i skuespilleren Jack Nicholsons hjem, tilgav Polanski, og at selve retssagen havde været mere traumatiserende end selve episoden.

Polanski har ikke siden sat sine ben i USA, men sagen er flere gange dukket op igen, fordi USA har krævet ham udleveret til retsforfølgelse, bl.a. har han siddet varetægtsfængslet i Schweiz, som dog ikke udleverede ham til USA.

Et justitsmord i 1895

»J‘accuse« handler om den jødiske franske officer Alfred Dreyfus, der i 1895 blev offer for et justitsmord. Han blev ved en hemmelig retssag dømt som tysk spion. Sagen byggede på falske beviser og afslørede en grundfæstet antisemitisme i den franske hær. Dreyfus blev forvist til Djævleøen, og sagen vakte stor opsigt over hele Europa. Navnlig den franske forfatter Émile Zolas åbne brev med overskriften »J'accuse« (Jeg anklager) til den franske præsident Félix Faure fik stor betydning. Sagen blev genoptaget, og Dreyfus blev frikendt og fik sin stilling som officer tilbage.

I forbindelse med filmens lancering har Roman Polanski i et interview draget sammenligninger mellem voldtægtssagen fra 1977 og retssagen mod Dreyfus, hvilket har udløst skarp kritik. Polanski siger, at han selv kender til at blive beskyldt for noget, som han ikke har gjort, og at de fleste af de mennesker, som kritiserer ham, ikke ved noget om sagen fra 1977.

»Jeg må indrømme, at jeg er bekendt med den måde anklager føres frem på, som det vises i filmen, og det har klart inspireret mig,« siger Polanski ifølge flere internationale medier.

Anmelderen Owen Gleiberman kalder i Variety, som er et af filmverdenens mest ansete medier, Polanskis sammenligning for uanstændig. »Det er en skammelig løgn, når Polanski antyder en parallel mellem hans egen og Dreyfus-sagen,« har Owen Gleiberman skrevet.

Filmen får dansk premiere i april med titlen »Officer og spion«.