Erfaren teatermand bliver ny direktør for Østre Gasværk Teater og Republique

Teaterinstruktør og tidligere skuespilchef på Det Kongelige Teater, Emmet Feigenberg, bliver ny direktør for det fusionerede Østre Gasværk Teater og Republique, erfarer Berlingske.

Emmet Feigenberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det bliver den tidligere skuespilchef på Det Kongelige Teater, Emmet Feigenberg, der 1. september sætter sig i direktørstolen på det fusionerede teater på Østerbro, hvor Republique og Østre Gasværk Teater fra 1. juli bliver slået samme til én organisation.

Udnævnelsen blev her til formiddag meddelt ved et medarbejdermøde for de ansatte på de to teatre.

»Det er et enigt udvalg, der har peget på ham,« siger Annette Sadolin, formand for det fusionsudvalg, der fra 1. juni bliver det ny teaters bestyrelse.

»Emmet står for en stærk kunstnerisk linje, han er visionær med et nuytidigt perspektiv, og netop det nutidige har vi lagt meget vægt på,« siger hun. »Han har bevist, at han er god til at spotte talent og udvikle det, han har jo bl.a. stået bag Det Røde Rum (på Det Kongelige Teater, red.). Han skal stå i spidsen for et meget komplekst teater med forskellige strukturer på de forskellige scener, og derfor er det meget vigtigt at have en, der har lyst til at gå ud og trække på ressourcer uden for huset og uden for sig selv.«

Udvalget har også lagt vægt på Emmet Feigenbergs personlige integritet, hans ledelsesevner og -værdier og evne til at trække på ressourcer både uden for og inden for huset, understreger  hun.

Det var et sparekrav på seks mio. kroner årligt, der for et år siden fik Det Københavnske Teaterfællesskab, KbhT, til at fusionere de to Østerbro-teatre, det mindre, eksperimenterende Republique og det store mainstreamteater, Østre Gasværk.

De to teatre skal fortsat have til huse i hver sin bygning, men under fælles ledelse og administration. Det ny teater får tre hovedopgaver – at udvikle og forny scenekunsten med nyskabende egenproduktioner, at samarbejde med andre teaterproducenter og frie teatergrupper uden scene og endelig at være vært for internationale gæstespil.

»Den ny struktur skal understøtte, at teatrene i teatersamarbejdet i endnu højere grad kan producere og udvikle scenekunst af national betydning. Samtidig skal den sikre, at der også i fremtiden kan være stor aktivitet i teatrenes bygninger på trods af faldende teatertilskud,« lød det fra KbhTs formand, Lisbeth Lollike.

Det fusionerede teater ventes at få 34 mio. kroner inkl. lejetilskud fra KbhT. I sidste sæson fik Østre Gasværk 15,8 mio. kroner i tilskud og Republique 21,9 mio. Der bliver altså tale om et fald i tilskud på mere end 3,5 mio. kroner.

»Det nye samlede teater i København åbner helt særlige muligheder for udvikling af scenekunsten i Danmark. Jeg ser det som min opgave at indbyde tidens stærkeste talenter til at være med til at forme fremtidens teater. Både det store, spektakulære og folkelige. Og det, der søger i dybden og afprøver grænserne,« siger emmet Feigenberg i en pressemeddelelse.

Emmet Feigenberg blev uddannet 1975 – 1979 på Det Kongelige Teater og på National Theatre i London.
Han har været freelance sceneinstruktør siden 1976 med opgaver på et flertal af Danmarks teatre samt på Dramaten i Stockholm. Han har iscenesat ca. 175 forestillinger, også for TV og radio. 1985-2000 var han tilknyttet RadioDrama (DR) som fast instruktør og dramaturg. I 2008 var han medstifter af det europæiske teaternetværk MITOS21.

Fra 2008 til 2015 var Emmet Feigenberg skuespilchef på Det Kongelige Teater, hvor han bl.a. tog initiativ til etableringen af det eksperimenterende ensemble, Det Røde Rum, der har haft en lang række succesfulde opsætninger på teatret.

Emmet Feigenberg har desuden arbejdet som vejleder, gæsteunderviser og instruktør på teaterskolerne i København, Aarhus og Odense og har han har oversat skuespil fra engelsk, tysk og svensk. Han er tilknyttet CBS som ekstern lektor. Hans seneste iscenesættelser var den reumertnominerede »Vintersolhverv« på Det Kongelige Teater og »Livlægens besøg« på Betty Nansen Teatret, begge i 2016.

Emmet Feigenberg tiltræder officielt stillingen som direktør for Republique og Østre Gasværk 1. september, men vil formentlig også forinden være at finde i de to huse.