Egypten: Stop salget af værdifuld Tutankhamon-statue

Egypten og Storbritannien er igen kommet på kollisionskurs over kulturarv. Egypten vil »gøre sit yderste« for, at en Tutankhamon-statue ikke bliver solgt af auktionshuset Christie's i London.

Tutankhamon-statue, som efter planen kommer under hammeren hos Christie's i London 4. juli, er vurderer til fire mio pund, svarende til 33 mio. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christie's

I Egypten gør de, hvad de kan, for at stoppe salget af en 28,5 cm høj Tutankhamon-skulptur, der 4. juli kommer på auktion hos auktionshuset Christie's.

De egyptiske kulturarvsmyndigheder frygter, at den lille brune stenskulptur af den unge farao kan være stjålet fra Karnak-templet i Luxor, skriver The Guardian.

Figuren er vurderet til fire mio. pund, svarende til 33 mio. kr.

Egypterne har bedt Christie's om at bevise, at statuen er bragt ud af Egypten på lovlig vis.

»Vi vil gøre vores yderste for øjeblikkeligt at få stoppen auktionen. Vi vil tage kontakt med det egyptiske udenrigsministerium og vores ambassadør i London for at gøre vores bedste for at få stoppet et salg, mens vi undersøger sagen,« siger dr. Mostafa Waziri, der er chef for Egyptens styrelse for antik kulturarv.

Tutankhamuns regeringsperiode betragtes som guldalderen i det antikke Egypten - ikke mindst på grund af de fantastiske udgravninger af hans grav i Kongernes Dal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christies.

Christie's beskriver i sit katalog den over 3.000 år gamle stenfigur som et »superb modelleret ansigt«. Figurens oprindelse er beskrevet fra 1960erne og frem. Figuren har bl.a. været ejet af den tyske prins Wilhelm von Thurn und Taxis og senest, siden 1985, har den været en del af en privat kunstsamling, den såkaldte Sammlung Resandro  i Tyskland, som Christie's kalder en af verdens mest ansete samlinger af gammel egyptisk kunst.

»Hvis det bliver bevist, at en kunstgenstand er blevet illegalt eksporteret fra Egypten, vil alle jurdiske procedurer blive taget i anvendelse i samarbejde med Interpol og det egyptiske udenrigsministerium for at sikre, at den bliver returneret. Vi vil ikke tolerere eller tillade nogen som helst at sælge egyptisk kulturarv,« udtaler dr. Shaaban Abdel-Gaward fra den afdeling i den egyptiske kulturarvstyrelse, der bekæmper smugling af kunstgenstande.

Christie's forsvarer sig med, at det er umuligt at spore ejerskab til den slags kunstgenstande gennem årtusinder og henviser til, at man har dokumentation for statuens ejere siden 1960erne.

Striden om Rosettestenen

Det er langt fra første gang, at Storbritannien og Egypten er på kollisionskurs over kulturarv. Det mest kendte eksempel er Rosettestenen, som er et af British Museums highlights. Den 2.200 år gamle sten indeholder en tekst på tre sprog og var nøglen til tydningen af hieroglyfferne, det gamle egyptiske skriftsystem. Egypten kræver stenen tilbage, ligesom landet i øvrigt kræver den berømte Nefertiti-buste tilbage fra Neues Museum i Berlin.

Tiden omkring Tutankhamon betragtes både med hensyn til politisk indflydelse og kunstneriske frembringelser som guldalderen i antikkens Egypten. Tutankhamon var kun ni år, da han blev fararo. Han er også den mest kendte af de egyptiske fararoer på grund af de fænomenale udgravninger i Kongernes Dal, hvor man fandt hans grav, som i 1922 blev udgravet af Howard Carter og Lord Carnarvon.