Efter spareplanen: DR flytter TV-Avisen

For seks år siden flyttede DR TV Avisen fra kl. 21 til 21.30. Nu flytter man den tilbage igen. »På det tidspunkt har vi allerflest seere,« siger DRs nyhedsdirektør, Sandy French. TV2 frygter ikke at tabe seere til DR.

DRs nyhedsflagskib, TV Avisen kl. 21.30, har siden udsendelsens start i 1965 været sendt på forskellige tidspunkter: Kl. 19.30, 20, 20.30, 21.00 og nu 21.30. I 2020 flyttes TV Avisen tilbage til 21.00. Foto: Lars Helsinghof Bæk  Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

De ca. 450.000 danskere, som aften efter aften sætter sig foran fladskærmen for at se TV Avisen kl. 21.30, skal snart til at ændre vaner.

DR har nemlig besluttet at flytte TV Avisen tilbage til kl. 21 - samme tidspunkt man sendte på, indtil man i september 2012 besluttede sig for at flytte frem til kl. 21.30.

Beslutningen kommer efter den store spareplan, som DR fremlagde i september, og som betyder nedlæggelse af 382 stillinger og lukning af en række programmer, bl.a. de korte udgaver af TV Avisen kl. 17.50 og 19.55 på DR1 samt DR2 Dagen på DR2.

»Vi tror, at det er rigtigt at flytte TV Avisen en halv time frem til det tidspunkt, hvor vi har allerflest seere i prime time. TV Avisen er et flagskib for os og vil være det i mange år endnu, og når vi gennemfører så store forandringer, som spare- og udviklingsplanen er, så har vi nu også anledningen til at flytte TV Avisen,« siger nyhedsdirektør Sandy French.

Da DR i 2012 flyttede TV Avisen med det formål at få en længere prime time, som er det tidspunkt, hvor flest mennesker ser TV, medførte det stor diskussion blandt seerne.

»Økonomien spiller selvfølgelig ind, for det koster rigtig mange penge at producere prime time-indhold,« siger Sandy French.

Journalisten Eric Danielsen (1920-2008) var den første vært på TV Avisen. Den første udsendelse blev sendt i 1965. Foto: Hakon Nielsen  Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Da man sidst flyttede TV Avisen, var der usikkerhed om, hvorvidt det kunne koste seere, og de samme overvejelser har man nu igen.

»Det er klart, at man altid skal være varsom, når man ændrer på ting, som har indflydelse på folks vaner. Derfor er forberedelsen og oplysningsarbejdet op til flytningen afgørende. Men jeg tror ikke, at det kommer til at koste os seere. Vi kan endda være heldige at få lidt flere. Det er et vilkår for flow-TV (TV som ses, mens det sendes, red), at seertallene går ned, men TV Avisen er stadig et anker for rigtigt mange menneske, og det er vi stolte over,« siger Sandy French.

DR og TV2s nyhedsudsendelser kæmper om seerne, og tallene svinger fra uge til uge. I sidste uge havde DR ifølge TNS Gallup 461.000 på TV Avisen kl. 18.30 og 446.000 kl. 21.30. I alt 907.000 seere. TV2 havde 524.000 seere på Nyhederne kl. 19 og 364.000 på Nyhederne kl. 22. I alt 888.000 seere.

TV2s nyhedsdirektør, Mikkel Hertz, siger, at DRs beslutning om at flytte TV Avisen vil få betydning for nogle af seernes vaner og dermed for seertallene.

»Jeg tror ikke, at DRs beslutning vil koste seere på Nyhederne kl. 19. Til gengæld vil det kunne give os flere seere kl. 22. Men vi ved, at seerne er meget trofaste over for deres vaner. Der skal meget til at flytte dem,« siger Mikkel Hertz.

TV2 tabte seere på Nyhederne kl. 22, da DR i 2012 flyttede TV Avisen fra 21.00 til 21.30.

»Der var pludselig to sene nyhedsudsendelser på hhv. DR og TV2, som lå i forlængelse af hinanden, og TV2 tabte en del seere. Det var meget tydeligt,« siger Mikkel Hertz.

Nye programmer efter TV Avisen

DR udvikler løbende TV Avisen, både når det gælder journalistik, teknik og design. For nyligt er studiet blevet moderniseret, og grafik og lyd er blevet forbedret. Flytningen af TV Avisen er en del af den fortsatte udvikling af nyhedsudsendelsen.

»Men vi er varsomme, når vi rører ved noget, som ændrer folks vaner, og derfor skal vi være dygtige til at fortælle om det,« siger Sandy French.

Også journalistikken vil fortsat blive udviklet, bl.a. forudser hun, at DR fremover vil skrue op for dækningen af klimaændringerne.

»Men lige nu står vi midt i at implementere en meget stor spareplan med organisationsændringer, og det er der, vi har vores fokus lige nu. Men vi kommer til at gentænke båndet af udsendelser, der ligger efter TV Avisen kl. 21. Der ligger i øjeblikket  faste format på de enkelte ugedage. Vi vil fastholde udenrigsmagasinet Horisont om mandagen og et relanceret sundhedsprogram om tirsdagen, og så skal vi se på, hvad vi skal lægge ind de øvrige dage,« siger Sandy French.

Hun mener, at der de øvrige dage er brug for større fleksibilitet og kalder det for en forældet flow-TV-tankegang, at der skal ligge et fast tematisk program på hver eneste ugedag. Hvad der skal erstatte de nuværende programmer efter TV Avisen onsdag og torsdag er ikke besluttet.

»Men det skal være nyhedsprogrammer med journalistisk tyngde, og vi kommer til at arbejde målrettet med, at dokumentar-genren kommer til at fylde meget. Vi skal indrette os på, at rigtig mange unge streamer, så vi skal gøre programmerne tilgængelige på den platform,« siger Sandy French.