»Du« burde kunne sælge sig selv

»Du« er en nervepirrende kærlighedshistorie om en tilsyneladende charmerende og belæst ung newyorker-boghandler og en kvindelig kunde.

Nogle bøger er svære at sætte i bås. De befinder sig i grænselandet mellem forskellige genrer og kan derfor umiddelbart virke litterært statsløse. Sådan er det med amerikanske Caroline Kepnes »Du«, der både er en kærlighedsroman, en psykologisk thriller og et underholdende samfundsportræt uden helt at være nogen af delene.

Den slags kan i visse tilfælde give problemer. Først og fremmest i læserens hoved, eftersom man risikerer at gå til den pågældende bog med for store forventninger om det ene og for snæver en modtagelighed for det andet. Og så blive skuffet.

Men det kan også være en øjenåbner over for litteraturens mange muligheder. Og en drillesyg rækken-tunge til hele det professionelle establishment bag bogen, alle dem, der forsøger at placere litteratur i kasser og kategorier for bedre selv at kunne finde rundt. Eller for bedre at kunne målrette salget.

»Du« burde kunne sælge sig selv. Selv om den er grænseløs – eller måske snarere grænsesøgende – er der tale om en stramt komponeret fortælling, hvor elementer fra forskellige litterære landskaber er groet ind i hinanden.

Alt ligner noget, man har set før, men intet er helt, som det plejer, og det gør »Du« til en interessant og intens læseoplevelse. Altså så længe man ikke forventer ren romantik, ubrudt uhygge eller satire som sammenhængskraft og skriftligt substrat.

Joe er førstemand i en lille lokal boghandel på Manhattan, ejeren har trukket sig tilbage og overladt nøglerne og den daglige drift til ham. En dag træder en yngre kvinde ind i butikken, og Joe er solgt fra første blik. Han får hendes navn via underskriften på en kortkvittering, og derefter finder han hende på Twitter – hun hedder det ikke helt almindelige navn Guinevere Beck – og så starter besættelsen, forelskelsen, forfølgelsen. Stalkingen.

Underholdende kulturreferencer

Beck, som hun kaldes, er ikke helt let at indfange, men i Joes troldbundne blik bliver alt, hvad hun gør, forvandlet til en skjult kærlighedserklæring.

Han er overbevist om, at hun er vild med ham, men at hun ikke altid formår at få det sagt eller vist, mest på grund af tilfældige omstændigheder eller krævende omgivelser. Såsom kæresten, veninden, elskeren - som Joe alle opsøger med det ene formål at befri Beck for deres omklamrende, egoistiske og skadelige samvær.

Bogen er skrevet som ét langt kærlighedsbrev fra Joe til Beck, og hvad der i begyndelsen ligner overskudsagtige og humoristiske betragtninger og tilkendegivelser, viser sig efterhånden at være sygelige forestillinger, fortrængninger og fantasmagorier. Joe bliver ved med at tro på kærligheden mellem dem, og da de faktiske omstændigheder viser noget andet, skubber han til begivenhederne og ændrer ved historiens naturlige gang.

Litterære værker fra Faulkner til King, film fra »Pulp Fiction« til »Hannah og hendes søstre« samt musik og digitale medier spiller alle en rolle i bogen på underholdende og begavet vis. Det hele har en betydning, om ikke andet så som bevis for, at intet er, som man nødvendigvis tror, det er. Heller ikke denne kærlighedsroman, der er en psykologisk thriller, der er et bidende samfundsportræt der er ... noget i sin helt egen kategori.

Titel: Du. Forfatter: Caroline Kepnes. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild. Sider: 392. Pris: 200 kr. Forlag: Politikens Forlag.