Direktør for Den Blå Planet beder om ny hjælp efter regeringens turistforbud: »Det her er, hvad vi frygtede«

Den Blå Planet har brug for, at hjælpepakkerne bliver forlænget, hvis man skal kunne overleve. Det meddeler direktør Jon Diderichsen i kølvandet på regeringens beslutning om, at ingen turister må overnatte i København i løbet af sommeren.

»Vi har brug for mere hjælp, hvis vi skal klare os igennem den her sommer,« siger direktør på Den Blå Planet Jon Diderichsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Blå Planet har brug for mere økonomisk hjælp, hvis den skal overleve coronakrisens konsekvenser.

Det er meldingen, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) fredag erklærede, at Danmark 15. juni vil åbne grænsen for turister fra Island, Tyskland og Norge – dog med visse restriktioner. Turister fra de tre lande skal som minimum have booket seks overnatninger i Danmark, men det skal være uden for København og Frederiksberg.

»Som det ser ud nu, kan vi klare os henover sommeren, men ikke helt til næste år,« siger direktør på Den Blå Planet, Jon Diderichsen.

»Det her er, hvad vi frygtede. 60-65 procent af vores gæster er turister, hvor hovedparten kommer i sommerperioden. Det betyder, at når jeg kigger i gæsteindekset for de næste tre til fire måneder, så ligger vi i indeks 35 til 40 i stedet for i indeks 100,« siger Jon Diderichsen.

»Vi har mange levende dyr, der skal fodres. Det betyder, at vi ikke har særlig mange omkostninger, vi kan skære i,« forklarer Jon Diderichsen om den vanskelige situation, som Den Blå Planet står i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Den Blå Planet, som er Nordeuropas største akvarium, har normalt cirka 300.000 turister som gæster hvert år. Ud af det antal er mellem 11 og 14 procent turister fra Sverige, som altså ikke er et af de lande, Danmark har åbnet grænsen for.

»Jeg holder meget øje med, hvad der sker i forhold til Sverige,« siger Jon Diderichsen.

Forlængede hjælpepakker

De nuværende hjælpepakker løber kun til 8. juli, hvilket stiller Den Blå Planet i en meget vanskelig situation.

»Jeg har en stærk forventning til, at man er klar over, at hele turistbranchen får et alvorligt problem hen over sommeren. Derfor forventer vi også en udvidelse eller forlængelse af hjælpepakkerne for os, der lever af turismen i København. Vi er voldsomt pressede,« siger Jon Diderichsen og fortæller, at næste højsæson først er til påske næste år.

»Vi har skåret alt til, og alt det personale, vi har kunnet sende på lønkompensation, har vi sendt på lønkompensation. Men vi har mange levende dyr, der skal fodres. Det betyder, at vi ikke har særlig mange omkostninger, vi kan skære i,« siger han.

Jon Diderichsen, Den Blå Planet

»Vi er afhængige af hjælp fra staten.«


Jon Diderichsen er dog til dels lettet over, at uvisheden i forhold til, hvordan sommeren skulle forløbe, nu er afklaret. Det betyder, at man nu kan planlægge noget mere. Men det ændrer ikke på, at situationen ikke ser godt ud.

»Vi har brug for mere hjælp, hvis vi skal klare os igennem den her sommer,« siger han og tilføjer:

»Hvis vi løber tør for penge, så kan det jo i sidste ende betyde, at vi må lukke. Vi gør alt, hvad vi kan for at få opmærksomhed og søge støtte fra fonde. Men det ændrer ikke på, at vi er afhængige af hjælp fra staten,« siger Jon Diderichsen, der håber snart at få en melding på, om hjælpepakkerne vil blive forlænget.