DFs forhaling af medieforlig kan gavne Radio24syv

»Jo længere tid, der går, desto mere favoriserer man – paradoksalt nok – den eksisterende radio. For vi er jo i gang,« siger Radio24syvs direktør, Jørgen Ramskov. Det store spørgsmål er, om udbuddet af radiokanalen FM4 når at blive afsluttet inden et folketingsvalg.

Humøret var højt, da DFs Søren Espersen sammen med Karen Ellemann (V) i 2015 deltog i Radio24syv-programmet »Cordua og Steno«. Nu strammer DF skruen med nye krav om radioens udflytning til provinsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Dansk Folkeparti havde håbet, at man kunne sende Radio24syv ud i kulden ved i den 11. time at stramme kravene yderligere til den aktør, der fra 1. november skal sende radio på FM4, så har man troet fejl.

Det mener i hvert fald Radio24syvs adm. direktør, Jørgen Ramskov.

»Tiden tikker jo. Og hvis jeg skal være lidt kynisk, kan man sige, at hvis man ønsker et seriøst udbud, skal man nok se at komme i gang. For jo længere tid, der går, desto mere favoriserer man – paradoksalt nok – den eksisterende radio. For vi er jo i gang,« siger han.

Uderforstået at en ny udbyder skal starte helt forfra, hvis man vinder udbuddet, mens Radio24syv har otte års erfaring på bagen.

Når det er sagt, har det skabt både undren og irritation hos Radio 24syv og stationens ejer, Berlingske People A/S, at DF nu, ni måneder efter at medieforliget blev indgået, kommer med nye krav til radiostationens fremtidige placering og bemanding.

I medieforliget var det aftalt, at mindst halvdelen af stationens medarbejdere skulle placeres i Vestdanmark. Nu stiller DFs medieordfører, Morten Marinus, krav om, at en større andel, helst op til 80 procent, placeres uden for København, og at afstanden til hovedstaden skal være endnu længere end de 110 km, der hidtil har været på tale.

Medieforliget blev indgået i slutningen af juni 2018. Siden har der været en høringsfase, og senest 1. marts skulle udbudsvilkårene for at overtage radiokanalen FM4, som Radio 24syv har sendt på de seneste otte år, være klar. 31. oktober udløber Radio 24syvs sendetilladelse, og til den tid skal den nye koncessionshaver gerne være på plads.

Anders Krab-Johansen, formand for Berlingske People A/S

»Der har været meget støj, og det her føjer endnu en usikkerhed til.«


Derfor er det lidt i den 11. time, at DF nu kommer på banen med nye krav, mener Jørgen Ramskov.

»Jeg ved ikke, hvorfor det kommer netop nu. Jeg er selvfølgelig overrasket – de fleste havde vel regnet med, at når man sender en bekendtgørelse i høring, er den politisk aftalt,« siger han.

»Så det gælder både for os og for andre, som måtte have lyst til at byde, at vi stadig ikke ved præcis, hvad vi skal levere. Det begynder at stramme til tidsmæssigt.«

Også Anders Krab-Johansen, formand for Berlingske People A/S, der ejer Radio24syv, undrer sig.

»Jeg har altid opfattet DF som et professionelt parti, men i denne proces er det som om, der er nogle andre ting i spil, som for os udenforstående er umulige at gennemskue,« siger han.

»Der har været meget støj, og det her føjer endnu en usikkerhed til. Derfor er vi nødt til at have noget meget præcist at forholde os til, før vi kan se, om det er interessant eller ikke interessant for os at byde. Lige nu kan vi kun vente på en afklaring.«

Regning uden vært

Medieforsker Michael Bruun Andersen fra RUC har også svært ved at forstå, hvad der ligger bag DFs udmelding netop nu.

»Uden at være politisk kommentator vil mit gæt være, at DF er i klemme i forhold til provinsen – senest illustreret blandt andet af den politiske debat mellem Kristian Thulesen Dahl og  Pernille Vermund (Nye Borgerlige, red.) – og derfor vil man med alle midler signalere, at DF står vagt om provinsen,« siger han.

»Men her har de muligvis gjort regning uden vært. Vil det virkelig være sådan, at fordi man flytter til Aarhus, vil dækningen af det, vi kalder Udkantsdanmark, blive meget anderledes. Jeg har meget svært ved at tro på, at det spiller nogen som helst rolle. Journalister har en bestemt måde at arbejde på, og de nyhedsværdige historier er også mere eller mindre de samme, uanset hvor i landet man befinder sig.«

For Socialdemokratiet kommer DFs nye krav ikke ubelejligt, snarere tværtimod.

»Vi mener jo også, det er en rigtig god idé, at en konkurrerende taleradio til DRs P1 har sit udgangspunkt et andet sted i landet, så vi kan få spredt perspektivet og skabt noget mere mangfoldighed i mediebilledet,« siger medieordfører Mogens Jensen.

Til gengæld bryder Socialdemokratiet sig ikke om, at radioen, som det fremgår af det nuværende udbud, skal finansieres via en blanding af licensmidler og reklameindtægter.

»Når når danskerne betaler gennem skatten til et medie, skal de ikke også generes af reklamer,« siger Mogens Jensen.

Derfor kommer DFs forhaling af processen som lidt af en gave for Socialdemokratiet – især hvis folketingsvalget, sådan som meningsmålingerne tegner til, fører til en S-regering.

Mogens Jensen, medieordfører (S)

»Når når danskerne betaler gennem skatten til et medie, skal de ikke også generes af reklamer.«


»Hvis udbuddet ikke er gennemført og afsluttet inden valget, vil vi da efterfølgende kalde partierne sammen til drøftelser med udgangspunkt i vores prioriteringer. Så det er vi da pænt tilfredse med,« siger Mogens Jensen og tilføjer:

»Det forøger også mulighederne for at lave en ny aftale med Dansk Folkeparti. På det her område er der jo mere enighed mellem S og DF, end der er mellem DF og regeringen. Og for den sags skyld også end mellem Socialdemokratiet og SF og Radikale.«

Udover Radio 24syv har Jysk Fynske Medier ytret interesse for at byde på FM4. Det har imidlertid ikke været muligt at få en kommentar fra adm. direktør Jesper S. Rosener.