Den tidligere statsminister er kongen af nyt realityprogram

MEDIEKOMMENTAR: Der var lagt op til hanekamp i årets sæson af »Over Atlanten«. Men trods de mange skriverier om Umut Sakarya og hans sexistiske kommentarer på de sociale medier er det en helt anden mand, der løber med opmærksomheden i de første par episoder.

 
Den nye sæson af »Over Atlanten« havde sæsonpremiere søndag aften. Se traileren for programmet her. Fold sammen
Læs mere

I en tid, hvor de ældre, hvide mænd har været forvist til kulissen til fordel for andre dagsordener, er der noget sært rørende ved Lars Løkke Rasmussen, der var det naturlige centrum i realityprogrammet »Over Atlanten«, der havde sæsonpremiere søndag aften.

Ud af en besætning på seks kendisser var det den 56-årige politiker, der strålede klarest. Ikke fordi han var smart i replikken eller god til at sejle.

Lars Løkke var bare menneskelig på den måde, man kan være, når man allerede har prøvet at miste. Som en helt normal mand med en unormal fortid deltog han som vidende rejsedeltager med anekdoter fra sine samtaler med Donald Trump, hvor de blandt andet havde talt om Trumps tidligere svigerdatter, Vanessa, der er oldebarn af den danske jazzkomponist Kai Ewans, der har skrevet sangen »Det bliver aldrig det samme igen«.

Lars Løkke Rasmussen er den naturlige kaptajn på den nyeste sæson af »Over Atlanten« på Kanal 5 Fold sammen
Læs mere
Foto: Unknown.

»Jeg foreslog ham at bruge nummeret som kendingsmelodi til valgkampen,« fortalte Løkke om samtalen, der fortsatte med, at Trump kaldte Vanessa til sig med ordene: »Jeg taler med Kongen af Danmark«.

Mest rørende var dog Løkkes overvejelser over den tid, der er gået, siden han forlod Venstres formandspost i 2019.

»For et års tid siden kørte jeg ind i en betonklods, i overført betydning,« fortalte Lars Løkke Rasmussen om den de facto-fyring, der betød, at han nu står uden den funktion, der længe har defineret ham.

»Jeg har det dårligt med ikke at have den indflydelse, jeg havde før, og hvis jeg skal være ærlig om det, så har jeg ikke affundet mig med det endnu.«

Flæsk før bitches

Efter de seneste dages debat var der ellers al mulig grund til at tro, at det var en anden deltager, der ville løbe med opmærksomheden i »Over Atlanten«.

Onsdag aften postede kendiskokken Umut Sakarya nemlig et opslag på Instagram, hvori han tog afstand fra sit eget nedladende og sexistiske ordvalg på turen over atlanten. Ifølge Sakarya havde han og OL-svømmeren Sarah Bro udviklet en fælles jargon, der hurtigt fik karakter af »at være under bæltestedet«.

Ifølge Umut Sakarya satte de andre deltagere spørgsmålstegn ved den måde, parret talte på, og det havde fået ham til at tænke over sin egen sexisme.

»Folkelighed handler hverken om rugbrødsmadder eller rengøring«


Opslaget lignede et forsøg på heftig damage control lige inden premieren på »Over Atlanten«, og den mistanke fik kun mere vind i sejlene, da flere medier beskrev den lukkede Facebook-gruppe Official Team Grease, hvori 17.000 mandlige medlemmer dyrkede et lingo, hvor kvinder omtales som opvaskemaskiner, der »skal tages hårdt hen over køkkenbordet«.

Umut Sakarya har ikke holdt sig tilbage.

»Skal jeg sluk dig som jeg slukkede din luder mors tørst for sæd i går?« skrev han eksempelvis sidste år i en kommentar. At han pludselig fik brug for at lægge afstand til sproget virkede enten som hektisk brandslukning eller perfekt brandingstrategi.

Ingen rynker på sjælen

Men det var faktisk ikke de sexistiske kommentarer, der flød over i »Over Atlanten«.

Bortset fra en T-shirt med ordene »Flæsk før bitches« og en rolle som selvbestaltet køkkenkonge, var Umut Sakarya ikke i fokus. Det var Løkke, der indtog sin plads som matros med godt humør. Selv en morgentjans som opvasker blev tacklet med så stort overskud, at skuespiller Johannes Nymark trodsede sin søsyge for at være med i køkkenet.

Det var ikke med store armbevægelser, at Løkke endte i centrum, men mere med ydmyghed og humor. Blandt andet overfor de yngre deltagere Sarah Bro og Ditte Julie Jensen, der talte om, hvor hårdt det er at være kvinde langt fra kosmetik og gode hygiejneforhold.

»Jeg tror, at det er lidt værre for en gammel mand. Det er nok lidt for sent med antirynkecremen, skulle jeg mene.«

At se Løkke sejle over Atlanten var en skarp kontrast til den professionelle og maskinelle måde, vores politikere normalt optræder. Det udstiller også, hvor indstuderet og maskinelt, det bliver, når de forsøger at signalere folkelighed ved hjælp med dåsemakrel og vinduespudsning.

Folkelighed handler hverken om rugbrødsmadder eller rengøring. Det er at tale med folk i øjenhøjde, at finde sin plads i gruppen uden at være for fin til en opvask eller en hjælpende hånd.

Uanset hvad man måtte mene om vores forhenværende statsminister, så er det svært at tage det fra ham i »Over Atlanten«. Det kan selvfølgelig også være en bevidst strategi fra hans side, men for første gang nogensinde havde jeg selv lyst til at deltage i et realitykoncept.

Nu må jeg i stedet nøjes med at følge med hjemmefra. Det vil jeg glæde mig til.

»Over Atlanten« kan ses søndag aften på Kanal 5 og Discovery+. Årets deltagere er politiker Lars Løkke Rasmussen, kok Umut Sakarya, svømmer Sarah Bro, skuespiller Johannes Nymark, tv-vært Felix Smith og madskribent Ditte Julie Jensen