Den Blå Planet åbner med spritnyt tiltag – men »kæmpe hurdle« venter forude

Med genåbningen kan Den Blå Planet igen få gæster på besøg. Gæsterne kan se frem til ny type af formidling, men manglen på turister er fortsat en massiv udfordring for turistattraktionen.

 
Flere kulturinstitutioner slår dørerne op. Video: Mathias Svold/Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Den Blå Planet ser frem til at kunne genåbne, men der er stadig et stort hul i pengekassen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Hammerhajer og rokker kan atter se frem til at få tilskuere til deres dagligdag, når Den Blå Planet genåbner søndag.

Onsdag aften blev genåbningen rykket frem som en del af fase to, og her lød det blandt andet, at museer, akvarier og zoologiske haver må genåbne straks.

Det glæder de sig over på Den Blå Planet, hvor man først havde sat næsen op efter at kunne åbne 8. juni.

»Vi er positivt overrasket over, at vi pludselig må genåbne, og vi er klar på søndag,« siger Jon Diderichsen, direktør på Den Blå Planet.

Nye tiltag

I kølvandet på coronakrisen har man på Den Blå Planet valgt at lægge hele formidlingsdelen om for at imødekomme sundhedsmyndighedernes retningslinjer om hygiejne. I stedet for touchskærme kan man nu lytte sig til masser af viden om havets dyr via sin egen telefon. Den helt nye form for kommunikation lanceres søndag.

»Vi har lavet audioguides til mere end 50 akvarier, hvor der både er noget til voksne og børn. Her kan man stå med sin egen telefon og lytte, mens man står foran akvariet. Vi har lagt hele formidlingen om til den her nye coronavirkelighed. Det er et anderledes produkt, men vi synes, det er blevet godt,« siger Jon Diderichsen.

Jon Diderichsen, direktør, Den Blå Planet

»Vi kigger ind i et kæmpe problem. Vi er en turistattraktion, og turisterne er her ikke.«


Med nye retningslinjer fra myndighederne regner Den Blå Planet nu med, at de kun må have 300-400 besøgende ad gangen og op mod 900 besøgende om dagen, hvorimod der på en normal lørdag eller søndag kan være op mod 3.000 besøgende på en dag.

Desuden kan man heller ikke samles om de store fodringer og lytte til eksperterne formidle deres viden om dyrene.

»I og med vi er underlagt forsamlingsforbuddet, må vi ikke samle folk til fodringer, og vores opgave er jo at formidle i store grupper. Det må og kan vi ikke, og det vender nok ikke tilbage lige med det samme,« siger Jon Diderichsen.

Tæt på konkurs

Til trods for glæden over genåbningen er økonomien hos Den Blå Planet usikker. Der er mildest talt lavvande i kassen, da 65 procent af gæsterne på Den Blå Planet årligt er internationale turister.

»Vi kigger ind i et kæmpe problem. Vi er en turistattraktion, og turisterne er her ikke. I denne periode fra nu og frem til september har vi over 65 procent af internationale turister, så er det en kæmpe udfordring og et kæmpe problem for os. Det er den kæmpe hurdle, der venter forude,« siger han.

Jon Diderichsen, direktør, Den Blå Planet

»Når man mister 100 procent af sit indtægtsgrundlag fra den ene dag til den anden, så er man hårdt presset, og det er vi stadig.«


Under nedlukningen har det været meldt ud, at Den Blå Planet var tæt på konkurs. Her hjalp en indsamling blandt andet på hullet i pengekassen. Men det er langt fra nok.

»Vi er voldsomt udfordret, det er ingen hemmelighed. Når man mister 100 procent af sit indtægtsgrundlag fra den ene dag til den anden, så er man hårdt presset, og det er vi stadig. De 300.000 internationale turister, vi har om året, bliver jo ikke erstattet af danskere. Det er voldsomt udfordrende, når de ikke er der, så vi har et stort hul i kassen i forhold til det,« siger han, og håber, at der kommer en anden hjælpepakke, der specifikt holder hånden under turistattraktionerne.

På Den Blå Planet kender man endnu ikke de endelige retningslinjer fra myndighederne, men i en foreløbig udgave lyder hovedanbefalingerne på god afstand, hygiejne, opsætning af plexiglasskærme og nedlukning af diverse touchskærme. De endelige retningslinjer skulle ligge klar fredag.

»Beskeden lyder på, at der nok ikke er noget, der bliver super overraskende i de endelige retningslinjer, så det er med den ro i maven, at vi kan sige, at vi åbner på søndag. Men at få det af vide ved midnat, at vi må genåbne straks, det er lidt udfordrende. Det er vanskelige vilkår at agere under, men vi tilpasser os,« siger Jon Diderichsen.