Danske Claes Bang er en sulten, sexet og selvsikker grev Dracula

Hvad skal man mene om en serie, der begynder som et varmblodigt vampyr-portræt, fortsætter som en Agatha Christie-krimi og ender som en dårlig gyser ? Det eneste, der holder niveauet i Netflixs »Dracula«, er danske Claes Bang, der er både nøgen og fremragende som verdens mest kendte vampyr

Danske Claes Bang damper af blod og talent i Netflixs-serien om »Dracula«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så står han der, grev Dracula, bogstaveligt talt kravlet ud af et vilddyr, stadig friskt dampende af det røde, fedtede blod, der sidder på hans nøgne krop. Danske Claes Bang, der spiller verdenshistoriens mest kendte vampyr, er på alle måder det egentlige trækplaster i Netflixs nye mini-serie, der er endnu en fortolkning af Bram Stokers roman fra 1897.

Scenen fra klosteret, hvor Dracula/Bang viser både hugtænder og baller foran unge nonner med nedslåede blikke, indeholder netop alt det, der har gjort vampyrmyten så sejlivet. Her er det indre vilddyr, som mennesket forsøger at fortrænge. Her er angsten for det ukendte som i al anden klassisk invasion litterature. Endelig er der det voldsomme begær, man ikke må give efter for, selv om kvinderne nok har lyst til at slå klosterporten op og invitere bæstet indenfor.

Mænd, der bider, hvor de kan

Der er tilsyneladende intet, der kan slå en vampyr ihjel. Siden Bram Stoker skrev sin »Dracula«, er historien om den blodsugende greve fra Transsylvanien blevet vakt til live i utallige film og serier.

Bevæbnede nonner står klar, da Grev Dracula opsøger deres kloster i Ungarn. Spørgsmålet er om en af dem alligevel inviterer ham indenfor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Vampyren er både blevet skildret som en del af en forfulgt minoritet, man skal have ondt af, som et umenneskeligt bæst, man skal frygte, og som en sart og bleg førsteelsker, der var skabt til at hænge på verdens pigeværelser – som i »The Vampire Diaries« og de senere så populære bøger og film i »Twilight«-serien.

Da Bram Stoker skrev sin bog i slutningen af den victorianske periode, var de seksuelle undertoner kontroversielle nok i sig selv. Serien lægger mere til.

Claes Bang er i sit rette element som en Dracula, der har lige så meget selvsikkerhed som en arrogant overlæge og mere stil end en moden levemand. Han er sexet, dampende og sulten. Her er langt til de blodfattige teenage-drenge fra »Twilight«-serien.

Serien er derfor bedst, når han er i fokus. Første afsnit, hvor Dracula går i clinch med den anarkistiske nonne Agatha (Dolly Wells) – en ny, kvindelig fortolkning af den kendte (mandlige) Van Helsing-karakter – er decideret fremragende.

Herefter går det ned ad bakke.

Se traileren til »Dracula« her:

Vampet vampyr

Den nye fortolkning, skabt af Steven Moffat og Mark Gatiss, som også moderniserede Sherlock Holmes for BBC, lægger så pragtfuldt fra land, at man bliver helt rundtosset, hvis man hænger på i samtlige tre afsnit.

Første afsnit viser Dracula på hans slot, hvor han opsøges af en ung advokat, der må i samtaleterapi med nonnen Agatha efter sin transsylvanske sightseeing. Andet afsnit foregår på en båd, da Dracula har fået appetit på den engelske kultur. Det udfolder sig som en ren Agatha Christie-krimi, hvor alle skal gætte, hvem der ligger i Kahyt nummer 9.
Tredje afsnit, der er ført op til vor tid, er til gengæld så elendigt, at det minder om noget, man kunne finde på VHS, da man stadig kunne hive den slags med hjem fra videobutikken.

Måske er det forklaringen på,  at Netflix kun havde stillet første afsnit til rådighed for de anmeldere, der ville til tasterne, inden serien havde premiere lørdag. De øvrige afsnit holder simpelthen ikke niveauet. Det er chock-effekter, teaterblod og dårlige slutninger.

Det er før sket, at en serie begynder godt og derefter mister niveau. Men det er alligevel sjældent, at det kan gå fra godt til skidt på kun tre afsnit.

»Som jeg i århundreder har forsøgt at fortælle folk: Man er, hvad man spiser,« siger grev Dracula på et tidspunkt.  Apropos den udtalel­se bør man endelig kaste sig over første – og måske også andet – afsnit af denne nye udgave af Draculas historie.
Tager man hele serien, føles det snasket og forkert.
Sådan er det for mange ting her i livet. I hvert fald, hvis man er menneske og ikke vampyr.

»Dracula«. Instrueret af Jonny Campbell. Skrevet af Mark Gatiss og Steven Moffat på baggrund af Bram Stokers originale manuskript..Medvirkende: Claes Bang. Dolly Wells, Morfydd Clark, mfl. Alle tre episoder er til gængelige fra lørdag den 4. januar.

Note: Dette er en ny version af Dracula-anmeldelsen. Den første blev skrevet efter første afsnit og fik tildelt fem stjerner.