Dansk TV-serie nummer 28 på listen over de bedste i verden

The Guardian har placeret »Forbrydelsen« som nummer 28 på deres liste over de bedste TV-serier siden 2000. Den danske krimiserie vinder over hitserier som »Sex and the City«, »South Park« og »Sherlock«. Andre danske TV-serier er også med.

»Den danske serie havde et hemmeligt våben i form af Sarah Lund (Sofie Gråbøl). Lunds striktrøje blev ikonisk i serien, men den virkelige tiltrækningskraft var Gråbøls bemærkelsesværdige præstation,« skriver The Guardian.. Fold sammen
Læs mere

Mord, politik og en ikonisk striktrøje.

»Forbrydelsen« var en kæmpe succes, da den rullede over skærmen i de danske stuer fra 2007 til 2012.

Serien fik også opmærksomhed i udlandet, og særligt briterne labbede den danske krimiserie i sig. Nu har den britiske avis The Guardian cementeret seriens succes i Storbritannien ved at placere den som nummer 28 på listen over de 100 bedste TV-serier siden 2000.

»Forbrydelsen« ligger dermed over amerikanske hitserier som »Sex and the City«, »Orange is the New Black« og »South Park«, som er placeret som henholdsvis nummer 57, 58 og 42.

Forbrydelsen vinder også over britiske seriesucceser som »Sherlock«, der er placeret som nummer 60, og »Blue Planet«, der ligger nummer 31.

»Bemærkelsesværdig præstation«

The Guardian forklarer »Forbrydelsen«s flotte placering med en »bemærkelsesværdig præstation« af Sofie Gråbøl.

I seriens tre sæsoner spillede Sofie Gråbøl den små-fortørnede kriminalkommissær Sarah Lund, som iført sin ikoniske sort-hvide striktrøje skulle opklare mordet på en 19-årige gymnasieelev .

»Opklaringen af en enkelt mordsag i en TV-serie på 20 timer (første sæson, red.) med undertekster havde måske været svær at sælge. Men den danske serie havde et hemmeligt våben i form af Sarah Lund (Sofie Gråbøl). Lunds striktrøje blev ikonisk i serien, men den virkelige tiltrækningskraft var Gråbøls bemærkelsesværdige præstation. I tre medrivende sæsoner fortalte Lund os alt, men intet om sig selv, og blev dermed en af de bedste TV-gåder,« skriver The Guardian.

Flere danske serier på listen

Ud over »Forbrydelsen« har flere andre danske TV-serier sneget sig med på The Guardians liste over de forløbigt bedste i det 21. århundrede.

Den britiske avis har også den politiske TV-serie »Borgen« og den dansk-svenske krimiserie »Broen« blandt sine favoritter.

»Borgen« har fået en placering som nummer 67, mens »Broen« er nummer 45 på listen.

Om »Borgen«, som rullede over skærmen fra 2010 til 2013, skriver The Guardian, at den var »intet mindre end fascinerende« og »et bevis på, at skandinavisk drama ikke behøver handle om kriminalbetjente.«

The Guardian forklarer »Broen«s succes med, at den »indeholder glimt af uventet humor og var et af de mere imponerede mørke dramaer fra Skandinavien.« »Broen« startede i 2011 og sluttede sidste år.

Emmy-nomineret

»Forbrydelsen« er en af de mest sete danske TV-serier nogensinde. Da seriens sidste afsnit af sæson et rullede over skærmen i 2007, så over to millioner med.

Krimiserien blev også belønnet med flere internationale nomineringer. De første 10 afsnit blev nomineret til en Emmy for »Bedste internationale dramaserie« i 2007, og i 2008 var Sofie Gråbøl blandt de nominerede i kategorien »Bedste kvindelige skuespiller.« Serien vandt dog ingen Emmy-priser.

Serien modtog ingen Emmy-priser, men kunne til gengæld hive en BAFTA-pris med hjem i 2011, da den blev valgt som den bedste i kategorien »Bedste internationale dramaserie.«

»Forbrydelsen«s internationale succes betød, at den i 2011 blev skabt i en amerikansk version med titlen »The Killing.«

Flere medier har peget på, at den danske og amerikanske version adskiller sig meget.

»Den mest påfaldende forskel er de to produktioners forskellige emotionelle temperaturer: Dansk kulde versus amerikansk varme. Ikke at der ikke er samme mængde sorg, vrede og skam i »Forbrydelsen« som i »The Killing«. Den bliver bare udtrykt med større tilbageholdenhed,«  skrev The New York Times.