Danmarks nye provinsradio taler også københavnsk: »Om et år kommer det til at se helt anderledes ud«

Det skulle være den nye provinsradio, men flere af Radio4s programmer bliver sendt fra hovedstaden. »Det vigtigste er slet ikke værterne. Det er perspektivet,« siger DFs formand, Kristian Thulesen Dahl. »Det kommer til at ændre sig,« lover radioens programchef.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er to uger siden, at Radio4 overtog den fjerde FM-frekvens fra Radio24syv. Alligevel er der stadig stor sandsynlighed for at høre en københavnsk stemme, hvis man åbner for stationen.

18 af radioens magasiner bliver nemlig sendt fra København og har en vært fra hovedstadsområdet. 16 af programmerne bliver sendt fra Aarhus. Det viser en gennemgang, som Berlingske har lavet af Radio4s sendeplan sammen med kanalens programchef, Rikke Hedman.

Hun medgiver også, at der er meget »blus på radioens studie« i København netop nu.

Rikke Hedman, programchef Radio4

»Måske bemærker man de københavnske værter, fordi de er dem, der fylder mest i offentligheden. Om et halvt eller et helt år er det måske anderledes. «


»Om et år kommer det til at se helt anderledes ud,« siger Rikke Hedman, der godt kan se, at navne som Isam B, Anders Stjernholm og Olav Skaaning Andersen kan få Radio4 til at fremstå lidt københavner-tung.

»Men måske bemærker man de københavnske værter, fordi de er dem, der fylder mest i offentligheden. Om et halvt eller et helt år er det måske anderledes. Så shiner vores andre værter mere. Det har jeg da en klar forventning om.«

Alle regler overholdt

Når radioens geografi er interessant, skyldes det, at Radio4 blev tildelt FM-frekvensen, efter at stramme geografiske krav fik Radio24syv til at droppe deres planlagte ansøgning. Kravet kom ind i medieforhandlingerne, da Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen-Dahl, greb ind for at sikre sig, at kanalen ikke længere kunne ligge i København. I sidste ende krævede sendetilladelsen, at 70 procent af redaktionen skulle sidde 100 kilometer fra København, og så gav Radio24syv op.

På Twitter skrev Radio24syvs programchef Mads Brügger, at »det lykkedes Dansk Folkeparti at slå Radio24syv ihjel«. I et interview med Berlingske uddybede han det senere med, at et lille land har et ret begrænset værtsmateriale.

»Det kan godt være, at der går en usleben diamant rundt i Viborg, men hvis han eller hun ikke allerede var blevet opdaget, så ville det være meget mærkeligt,« lød det.

Selv om Radio4 har mange københavnske værter, overholder radioen alle de nævnte krav. Langt de fleste af radioens 50 fastansatte sidder nemlig i Aarhus. Dem, der arbejder fra hovedstaden, er ofte hyret gennem eksterne produktionselskaber.

Af samme grund ser Kristian Thulesen-Dahl ingen problemer med radioens sammensætning. Tværtimod. Når Radio4 kan have så mange programværter i København – uden at bryde de formalistiske krav – viser det blot, at Radio24syv i sin tid kunne have søgt frekvensen, siger han.

»Nogle af dem, der reagerede på den nye struktur, gav næsten indtryk af, at man ikke kunne lave radio på de vilkår. Men jeg synes jo netop, at tallene viser, at man sagtens kunne overholde kravene og samtidig have en tyngde i hovedstaden. Radio4 overholder alle de regler, der er sat op, og det viser jo bare, at Radio24syv sagtens kunne have lavet deres værtsbårne programmer med værter fra København.«

Men hvis mange af Radio4s programmer alligevel sendes fra København, hvorfor er det så overhovedet vigtigt, at de har en stor redaktion i Aarhus?

»Det afgørende er perspektivet. Hvor man ser verden fra. Man kan sagtens sidde i København og lave ting af stor kvalitet, men man ser også verden derfra. Sidder man i Aarhus og får øje på en god vært i København, vil vi ikke spænde ben for det.«

Undrer det dig ikke, at en radio, der politisk er blevet pålagt at være mindre fokuseret på København, alligevel hyrer så mange værter i hovedstaden?

»Hvis man sidder i København, kan det nok være svært at få øje på Viborgs diamanter. Dem, tror jeg, er nemmere at finde, hvis man sidder i Aarhus. Måske ikke fra dag et. Mange mediefolk er formentlig søgt til hovedstaden. Men måske kan Radio4 være med til at udvikle miljøet uden for hovedstaden.«

Vi blev presset ud

En af dem, der har fulgt sagen om Radio4, er medieekspert Lasse Jensen. Han forklarer Radio4s sammensætning med, at det tager tid at opdyrke talenter i Aarhus.

»Nu har de kun sendt i 14 dage. Det er kort tid til at opdyrke talenter i Aarhus. Det er sådan noget, man skal se over en et- eller toårig periode. De skal i gang. De skal ud og finde nogle, der har et glimt af radiotalent, der kan opdyrkes. De har måske nogle af dem nu. Hvem ved?,« siger Lasse Jensen, der understreger, at sendeplanen spejler virkeligheden.

»Virkeligheden er jo, at dem, der har erfaring med radioproduktion, eksempelvis Wingman Productions, som nu producerer for Radio4, de er jo ikke flyttet til Aarhus.«

Oplysningerne om Radio4s sammensætning får ikke Mads Brügger, den nu forhenværende programchef på Radio24syv, til at mene, at man skulle have søgt sendetilladelsen til FM4. Dertil var de politiske krav for stramme.

»Vi trak os i sidste ende, fordi vi oplevede, at politikerne blev ved med at øge udflytningskravet, indtil de overskred vores smertegrænse. De pressede os ud af FM-båndet,« siger Mads Brügger. Han fortsætter:

»Man kunne sagtens – ved at klippe en hæl og hakke en tå – finde en måde at hoppe over, hvor gærdet er lavest. Den diskussion havde vi også, men vi nåede frem til, at det ville være at omgå det, der er ånden: At der skulle sendes radio fra Jylland,« siger Mads Brügger.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Radio4s direktør, Anne-Marie Dohm, men hun er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser.