Da verden lukkede ned, googlede alle det samme spørgsmål. Men svaret er ikke så nemt

MEDIEKOMMENTAR: Har du googlet, hvordan du laver dit eget toiletpapir eller klipper dit eget hår, er du ikke alene. Siden Europa lukkede i marts, har vi søgt på de mest mærkværdige ting. En af dem giver et direkte kig ind i det menneskelige mørke.

Er du også ved at blive tosset under coronanedlukningen? Du er ikke alene. Alle er ved at miste forstanden. Arkivfoto fra »Det Glade Vanvid« på Dyrehavsbakken i 2001 – da verden var normal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeanne Kornum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Livet er én lang vaklende gang mellem kedsomhed og lidelse.

Enhver, der betvivler Schopenhauers ord, skal bare se på, hvad de seneste måneders coronaisolation har gjort. Dit sociale liv er en rygende ruinhob, restauranter og barer lukker kl 22.00. Selv pelsindustrien har de lagt ned. Det mangler bare, at coronavirussen muterer over i vin og champagne.

Tidligere på året tog jeg en internettest, der på syv korte spørgsmål fastslog, at jeg havde en klinisk depression, men det var også en virkelig skidt dag.

Er man træt af at være alene om sin ensomhed, kan man se på de opgørelser, som viser, hvad europæerne har ledt efter på nettet i de seneste seks måneder. Sådan en liste siger en del om den mentale tilstand. Og en af dem er netop blevet offentliggjort af WalesOnline.

Er du vanvittig?

Generelt viser undersøgelsen, at vi forbereder os på at klare os selv. Der er langt flere søgninger på »hvordan klipper jeg mit eget hår« og »hvordan laver jeg mit eget mel« end tidligere.

Dertil kommer søgninger i den mere eksistentielle kategori. Som for eksempel spørgsmålet »keder jeg mig?«, der steg med 325 procent i marts måned, mens en anden lidt overraskende søgning som »Er Pornhub gratis?« oplevede en stigning på 355 procent. Pornhub er, kan man tilføje, et forum for pornografiske videoer. Og ja, det meste indhold er gratis.

Blandt de mere bekymrende søgninger er »hvordan røver man en bank« (205 procent) og »hvordan trykker man sine egne penge« (7,134 procent).

En absolut højdespringer er »Hvordan bevarer jeg min sunde fornuft?«, der steg med 648 procent. At google det kan give god mening for dem, der følger den politiske dagsorden her til lands – heldigvis har nettet overraskende mange svar.

Det er november, det regner, og du skal gå med mundbind. Der er forhindringer nok i øjeblikket. Nu mangler det bare, at vi mister forstanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Fælles for dem er, at vi skal forsøge at skabe en systematik i vores hverdag. Vi skal komme ud og holde os aktive. Slut med at indtage sofaen i fosterstilling, ladet med tålmodighed som det største våben mod coronakrisens stilstand.

Selv små mål er store

Overraskende mange vejledninger handler om mindfulness. Er du ved at blive skør, hjælper det at meditere, at lave åndedrætsøvelser eller skrive dagbog. Den sidste øvelse handler især om at adskille dagene fra hinanden og opøve evnen til at være taknemmelig over de ting, man stadig kan – som at gå i supermarkedet uden at blive åndet i nakken.

Andre foreslår planlægning. Selv om det ikke er muligt at rejse, kan man planlægge, hvordan weekenden skal se ud, eller hvad man skal spise i den kommende uge. Det samme gælder organiseringen. Uanset om det handler om at rydde op i et skab eller organisere sine papirbunker, så kan selv en lille indsats give dig følelsen af struktur og kontrol. Og det giver os en tilfredsstillelse at nå noget, uanset hvor småt det måtte være.

Stort set alle forslag handler om at sætte sig et mål. Det er Schopenhauer igen. Uden drømme, håb og ønsker er livet en meningsløs maskine, som kræver labyrinter af konstrueret mening for ikke at blive eksistentielt pinefuld.

Det er åbenbart det mørke, vi kigger ind i, når vi googler på den bærbare. Sårbare, skønt forskanset bag hver sit Netflix-abonnement. Måske er vi allerede blevet vanvittige i det øjeblik, vi spørger maskinen, om vi keder os. Det kunne virke sådan.

Kedsomhed, som Schopenhauer brugte ordet, kan have store ligheder med klinisk depression. Pendulsvinget mellem lidelse og kedsomhed som livets ultimative bestanddele lader os se eksistensens indbyggede vanvid.

Måske er det det, der rammer os, når vi sidder bag computeren. Måske er det vanviddet, der taler, når man tager en personlighedstest eller undersøger, om man har mistet sin forstand. Måske kan man bare ikke stole på alt, hvad man finder på nettet. Godt, man i det mindste har sin sunde fornuft – så længe det varer.