Coronapas er en vigtig brik for kulturlivet: »Mere sandsynligt, at vi laver festivaler til sommer«

Selvom regeringens varslede coronapas i første omgang kun gælder i forbindelse med rejser, ser koncert- og festivalarrangører optimistisk frem mod sommerens musikarrangementer.

Musik i Lejet før covid-19. Med lanceringen af et coronapas, mener arrangørerne, at der er rigtig gode muligheder for at afvikle festival til sommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er et fuldstændig afgørende element for vores plan om at afholde en sikker og forsvarlig festival, at coronapasset nu kommer.«

Sådan lyder det fra Smukfests talsmand, Søren Eskildsen, efter at regeringen onsdag morgen lancerede et digitalt coronapas.

Passet, der kan dokumentere, at man er vaccineret mod covid-19, vil kunne ses på sundhed.dk i løbet af februar. Om tre til fire måneder vil et digitalt coronapas være klar til brug ved eksempelvis erhvervsrejser, oplyser fungerende finansminister Morten Bødskov (S).

I månedsvis har Smukfest arbejdet med en plan for at afvikle en forsvarlig festival blandt bøgetræerne til august. Søren Eskildsen ser coronapasset som en væsentlig brik, der skal falde på plads, for at det kan lade sig gøre. Udover at dokumentere, at ejeren er blevet vaccineret, er det ifølge ham nødvendigt, at passet skal vise, om man har en frisk negativ test eller har dannet antistoffer mod virussen.

Esben Marcher, Dansk Live

»Tiden arbejder for os. Det er en positiv udvikling, som gør det endnu mere sandsynligt, at vi laver festivaler til sommer.«


»Vores plan er at lave en sikker ramme om festivalen, hvor smittetrykket er så lavt som muligt og om muligt endnu lavere end i resten af samfundet,« siger han.

»Et pas suppleret med vores muligheder for at bruge hurtigtests gør, at vi kan sikre et lavt smittetryk,« lyder det.

Tre til fire måneder er lang tid

Hos Dansk Live, brancheorganisationen for spillesteder og festivaler i Danmark, ser man vaccinepasset som et rigtig godt skridt på vejen mod en dansk festivalsommer.

»Tiden arbejder for os. Det er en positiv udvikling, som gør det endnu mere sandsynligt, at vi laver festivaler til sommer,« siger talsperson Esben Marcher.

Men med tre til fire måneders ventetid er festivalsæsonen allerede skudt i gang, når det digitale coronapas forventes at blive udrullet.

»Vi så gerne, at der var en løsning klar allerede i april. Og så skal vi selvfølgelig i dialog med politikerne og myndighederne om, hvad arrangørerne skal gøre for at bruge sådan en løsning på forsvarlig vis.«

Ventetiden er også lang for Langelandsfestival, der har udfordringer med at arrangere festivalen, når de ikke ved, om de må.

»Der er en del aftaler, vi ikke lukker for ikke at forpligte os for meget økonomisk. Ellers kan vi få problemer, hvis sundhedsmyndighederne mener, at vi ikke kan afholde festivalen,« siger Nicklas Lundorf, medieansvarlig for Langelandsfestivalen.

Selvom de planlægger at afholde festival og lige nu ser det som realistisk, mener Nicklas Lundorf, at der kommer et punkt, hvor arrangørerne er nødt til at få en afklaring.

»Det er noget, vi går og diskuterer internt. Hvornår har vi en skæringsdato? Hvornår skal vi i sidste øjeblik kaste os ind og få lukket de aftaler, der er afgørende for at kunne få festivalen til at løbe af stablen?« siger han.

Vega vil have publikum op at stå

Også hos Musik i Lejet byder man coronapasset velkommen.

»Vi forventer, at alle, der vil vaccineres, er vaccinerede i god tid inden, vi holder festival. Hvis man kombinerer det med et vaccinepas, så mener jeg, vi har rigtig gode muligheder for at afvikle festival til sommer,« siger formand Peter Maarbjerg.

I første omgang skal passet have til formål at hjælpe borgere med at krydse landegrænser på eksempelvis forretningsrejser.

»Fra en festivalbetragtning vil jeg gerne have, at det godkendes til andre sammenhænge,« siger Peter Maarbjerg.

Hvorvidt coronapasset skal kunne bruges til at tage til koncert eller på festival er ifølge Morten Bødskov en politisk diskussion, der afgøres af smittesituationen.

På et af Københavns store spillesteder, ser Ditte Sig Kramer, kommunikationschef på spillestedet Vega, meget gerne, at passet bliver udrullet til hele oplevelsesindustrien.

»I det indendørs kulturliv vil det virkelig gøre en forskel i forhold til, at vi kan vende tilbage til nogle tilstande, der er noget mere normale og tættere på det, vi er sat i verden for,« siger hun.

På intet tidspunkt siden marts sidste år har Vega kunnet afvikle koncerter med stående tilhørere. Det har betydet et betydeligt lavere publikumstal, lyder det fra Ditte Sig Kramer.

»Det er simpelthen for svært at drive en forretning på det grundlag. Nu hvor man har taget denne beslutning, håber vi, at man også tager den næste beslutning og tænker oplevelsesindustrien ind,« siger Ditte Sig Kramer.