Borgerlige vil stoppe tilskud til omdiskuteret spillested: »Det er diskrimination«

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i Albertslund vil stoppe tilskud til spillestedet Forbrændingen, hvis det ikke ændrer beslutningen om kun at booke kvinder i 2019.

Sangeren og sangskriveren Anne Dorte Michelsen er en af de kvindelige kunstnere, som optræder på Forbrændingen i Albertslund i 2019. Foto: Marie Hald/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1.094.000 kr.

Så meget får spillestedet Forbrændingen i Albertslund Kommune i årligt kommunalt tilskud, men nu truer de borgerlige i kommunalbestyrelsen med at fjerne tilskuddet.

Årsagen er, at spillestedet har bekendtgjort, at 2019 er tilegnet kvindelige kunstnere. Baggrunden er, at der i flere år har været en enormt skæv kønsfordeling mellem optrædende kvindelige og mandlige kunstnere – i mandligt favør, og det ønsker man nu at rette op på.

Foreløbig har Forbrændingen booket Anne Dorte Michelsen og Katinka Bjerregaard til 2019. Mere vil spillestedets kunstneriske leder, Jeppe Skjold, ikke afsløre om det kommende års program.

Borgerlig modstand

Brian Palmund, Venstres medlem af kommunalbestyrelsen, vil have sagen bragt op på det kommende kommunalbestyrelsesmøde:

»Jeg sendte torsdag et brev til borgmesteren og resten af kommunalbestyrelsen, hvor jeg skriver, at det ikke kan have sin rigtighed, at vi giver offentligt tilskud til et spillested, som diskriminerer. Jeg har bedt om at få en forklaring, og hvis det forholder sig sådan, som det er beskrevet i pressen, kan vi selvfølgelig ikke give offentligt tilskud,« siger Brian Palmund, som mener, at køn er uvedkommende, når spillestedet skal vælge kunstnere:

»Der er sikkert mange kvinder, der spiller rigtig god musik, men spillestedet må sammensætte sit program ud fra musikalsk kvalitet og talent. Vi tager i kommunen ikke beslutninger på baggrund af køn, seksualitet, race og religion. Det kan vi ikke.«

Brian Palmund

»Vi tager i kommunen ikke beslutninger på baggrund af køn, seksualitet, race og religion.«


Lars Gravgaard Hansen, et af to medlemmer for de Konservative, vil også tage støtten fra Forbrændingen, hvis spillestedet holder fast i at gøre 2019 til et kvindeår.

»Det er diskrimination, bare på en anden måde, og det fremmer ikke noget. Det kan godt være, at der er en skævhed i fordelingen mellem mandlige og kvindelige kunstnere, men man kan ikke sammensætte et musikprogram ved at sige, at man kun vil have kvinder på scenen. Forbrændingen er spillested for upcoming bands, og man skal vælge det repertoire, som rammer publikum, og så kan der både være mandlige og kvindelige bands.

Hvis Forbrændingen var et 100 pct. privat sted, kunne de gøre, som de vil, men der er jo kommunal støtte i det her,« siger Lars Gravgaard Hansen og tilføjer, at Forbrændingen sagtens kunne have prioriteret kvinder uden at melde så bombastisk ud – om end ikke med samme PR-effekt.

Også Dansk Folkeparti, der har tre medlemmer i kommunalbestyrelsen, vil støtte forslaget om at fjerne tilskuddet, hvis Forbrændingen udelukkende satser på kvindelige kunstnere.

»Det er principielt forkert, for man skal ikke forskelsbehandle. Det kan godt være, at der er en skævhed i fordelingen mellem mandlige og kvindelige kunstnere, men så må man finde en anden løsning. Man skal ikke udelukke nogen fra at optræde. Vi vil støtte Venstres forslag om at fjerne det kommunale tilskud til Forbrændingen, hvis beslutningen ikke ændres,« siger Allan Høyer.