Børnepsykolog slår fast: Børn hører ikke til på Roskilde Festival eller CopenHell

Forældre har misforstået begreberne nærvær og kvalitetstid, hvis de tager børn under ti år med på voksenfestivaler som CopenHell og Roskilde Festival. Det siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, der mener, at den slags festivaler skræmmer børnene.

»Hvis man vil præsentere sit barn for det glade liv på en stor festival, skal man vente, til det er 10 år,« siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Finn Frandsen

Børn er ikke et særsyn på de store danske festivaler. De sidder på forældrenes skuldre, ligger i barnevogne eller klynger sig til mor og far i aftentimerne.

Det har børnepsykolog Margrethe Brun Hansen set med egne øjne. Hun har set, hvordan små børn forstener af skræk. Og hun ville ønske, at det ikke var tilfældet. Børn under ti år burde ikke være på festivaler som Roskilde Festival og Copenhell, mener hun.

»Jeg kan huske, at jeg kiggede ned i en barnevogn, da jeg selv var til festival sidste år. Jeg kunne næsten ikke holde det ud. Det der lille barn var skrækslagent, selv om det lå med høreværn på, og forældrene var der. Voksenverdenen og børneverdenen er vidt forskellige, og børn bliver så skræmte og angste af at se folk råbe op. Det er overvældende for børnene at være der, fordi de ikke kan forstå, hvorfor voksne pludselig ryster håret, kaster noget op i luften og danser vildt,« siger Margrethe Brun Hansen.

»Det er ikke kvalitetstid og nærvær at tage børnene med på en stor festival. Hvis forældre mener, det er nærvær, har de ikke forstået begrebet, og der er gået noget galt i opdragelsen.«


Festivaler som Roskilde Festival giver efter hendes mening ikke børn nogen fornøjelse. De gør snarere det modsatte.

»Der er jo heller ingen, der har børn med på natklub. Børn ville få det rigtig skidt. Især de sensitive,« siger hun.

 

Festivalforældre har misforstået kvalitetstid

Margrethe Brun Hansen kan kun forstå forældrene så langt, at de gerne vil gennemleve deres ungdom på ny og slå sig løs.

»Forældrene savner ungdommen. Jeg kan godt forstå, at de har brug for at slå håret ud, drikke igennem og sjæle lidt i den lyse nat, uden at de har nogen forpligtelser. Og der vil jeg bare sige: »Så gør det dog! Tag nu og deltag i festivalen og ring til farmor i stedet for at tage børnene med!« Hvis man vil præsentere sit barn for det glade liv på en stor festival, skal man vente, til det er 10 år. Eller også skal man tage på familiefestival, hvor børnene kan rocke til Onkel Reje. Børn glæder sig jo ikke over at være inde og høre hård rock på Roskilde Festival.«

Margrethe Brun Hansen

»Der er jo heller ingen, der har børn med på deres natklubber.«


Tiårige børn kan  godt deltage i en voksenfestival, hvis de sover i deres egen seng om natten, mener Margrethe Brun Hansen. En enkelt overnatning på f.eks. Roskilde Festival med en forælder skader heller ikke, mener hun, og hun mener ikke, at der skal laves flere regler for børn på festivaler. Men hun opfordrer til, at festivalerne begrunder, hvorfor de ikke er for børn.

»Folk skal bruge deres sunde fornuft. Det er ikke kvalitetstid og nærvær at tage børnene med på en stor festival. Det er lige så slemt som hele tiden at tale i mobiltelefon. Hvis forældre mener, at dét er nærvær, har de ikke forstået begrebet, og så er der gået noget galt i deres opdragelse.«

Roskilde Festival: Vi er ikke for børn

Roskilde Festival sælger børnebilletter til børn mellem ti og 14 år, mens børn under ti år deltager gratis. Dog skal man være 15 år for at deltage i festivalen uden en voksen. Festivalen oplyser til Berlingske, at der de seneste 16 år er blevet solgt i nærheden af 500 børnebilletter hvert år. Antallet af børn under ti år, der deltager, fører festivalen ikke regnskab over.

»Roskilde Festival er en fest for voksne, hvor voksne morer sig og slår sig løs. Der er mange mennesker. Det er intenst. Og det er det for alle, der kommer her for første gang. Men vi betragter de mennesker, der kommer her, som voksne og ansvarlige mennesker, der godt selv kan finde ud af at tage stilling til, om deres børn skal med,« siger talskvinde for Roskilde Festival Christina Bilde.

Sidste år oplevede Roskilde Festival en sag, hvor et treårigt barn var blevet efterladt af sin alkoholpåvirkede far. Barnet kom i sikre hænder hos festivalens personale, og politiet skrev en socialrapport, som blev overdraget til farens hjemkommune.

»Vi har et meget stort beredskab, som også er sundhedsfagligt uddannet, og som kan træde til. Men folk passer på hinanden,« siger Christina Bilde, der ikke mener, at det er festivalens opgave at gøre opmærksom på, at børnene kan blive skræmte. Netop fordi festivalen ikke opfordrer forældre til at tage børn med.

»Hvis vi gjorde det, ville vi have en anden opgave i forhold til at fortælle, hvad barnet kan opleve,« siger Christina Bilde.