»Stemningen var elektrisk«

Efter flere timers ventetid under en bagende sol måtte de tusindvis af spændte festivalgæster endelig passere hegnet. Roskilde Festival 2019 er begyndt.

 

De forreste stod klar, da klokken nærmede sig 16 lørdag.

Set udefra lignede de næsten sportsmænd, der stod klar inden et 100-meterløb. Det var nu bare tusindvis af mennesker, der udstyret med presenninger, telte og campingstole stod klar til at storme ind på campingområdet til Roskilde Festival.

Arrangørerne forventede, at 50.000 mennesker ville ankomme i løbet af lørdagen, men starten ved indgang East forløb forbløffende ordentligt. Faktisk så ordentligt, at de festivalgæster, der tyvstartede, vendte tilbage til deres pladser ved hegnet, da en høj speakerstemme bad dem om det.

Få sekunder efter gik det igen løs, og i løbet af et ganske kort øjeblik havde de mange løbere hvirvlet støvet op i luften, mens de kæmpede sig vej i et kaos af mennesker for at finde den helt ideelle plads.

Løbere og slæbere

Inden det hele stak af, fangede vi Mathias Svendsen uden for pladsen. Han er 23 år, og det er syvende gang, han er på Roskilde Festival. Alle år har været med KLUB100, der består af 14 unge mænd, der har kendt hinanden, siden de sammen gik på Virum Gymnasium.

»Drengene sidder allerforrest ved hegnet, og de løber ind som de første. De kom i går for at få en god plads. Det begynder at blive spændende nu!« sagde Mathias Svendsen, da der var 90 minutter til, at pladsen åbnede.

Han stod ikke selv i den lange kø, men bagved sammen med nogle venner. De og han skulle slæbe al gruppens bagage ind, mens de andre skulle løbe ind for at sikre gruppen en god plads.

Og den opgave er ikke til at spøge med. Alle 80.000 partoutbilletter var nemlig udsolgt allerede i starten af maj, så der var kamp om pladserne.

Elektrisk stemning

Den mand, der skulle sikre pladsen til KLUB100, var 22-årige Morten Munksgaard. Han havde udstyret sig med en sort bøllehat som værn mod den højtstående sol. Han ankom til Roskilde allerede fredag for at sidde forrest i den første kø, der blev lukket ind.

Sidste år implementerede Roskilde Festival et nyt system, hvor festivalgæsterne sidder i forskellige køer – eller rækker – ved de forskellige indgange for at gøre sikkerheden bedre. Lørdag blev først én række lukket ind, så den næste, og sådan fortsatte det, indtil alle var kommet ind.

Morten Munksgaard (i midten) sad klar, lige inden hegnet væltede, med halvdelen af KLUB100. Sammen med dem skulle han spæne ind og placere gruppens 120 kvadratmeter store presenning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Ifølge Morten Munksgaard var stemningen lige ved hegnet »elektrisk«. Folk omkring ham havde stået op længe, og selv begyndte han så småt at trippe lidt.

»Vi er klar! Alle ved, hvad de skal gøre. Vi skal bare af sted!« sagde han, da der var få minutter til, at pladsen åbnede.

Og af sted, det kom de. Blot tre minutter efter, at de første løbere var spurtet ind på pladsen, og de sidste køer endnu ikke var lukket ind, kunne man se nogle løbe mod strømmen på vej tilbage for at hjælpe deres venner med at slæbe.

For KLUB100 gik alt, som det skulle. De fik pladsen, og inden klokken var 17, spillede musikken fra deres anlæg.

Onsdag begynder festivalen for alvor. Om aftenen kan man blandt andet se frem til at høre Bob Dylan på Orange Scene.

Festivalgæsterne spreder presenninger ud over græsarealet, så de kan sikre sig plads, indtil teltene bliver slået op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.