Bøger kan ødelægge din ferie

Søren Kassebeer, litteraturredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Advarsel: Bøger kan være yderst skadelige for dig og dine omgivelser.

Bøger kan falde ned i hovedet på dig og kvæste din næse, hvis de er tunge, og du er træt. Bøger kan spolere din nattesøvn. Bøger kan få dig til at forsømme kæresten. Bøger kan ødlægge din ferie. Ikke mindst. Med alt hvad deraf følger af dårlig samvittighed.

Jeg ved, hvad jeg taler om, for jeg var engang så letsindig at medbringe en vanvittigt spændende bog på en rejse til Grønland. Bogen er skrevet af den brillante britiske videnskabsjournalist- og forfatter Simon Singh, og den handler om Fermats sidste sætning, der er et af de mest berømte teoremer i matematikkens historie.

Sætningen siger, at det er umuligt at dele et positivt heltal, opløftet til en vilkårlig potens, som er større end 2, i to positive heltal af samme potens, og hvis det lyder som et meget lidt ophidsende udgangspunkt, så er det faktisk lige det modsatte.

Simon Singh fortæller en medrivende historie, der begynder med, at juristen og matermatikeren Pierre de Fermat finder beviset for ovennævnte sætning (der også er titlen på Simon Singhs bog), men aldrig får det skrevet ned, hvorefter andre matematikere forsøger selv at finde det. Det lykkes, men først efter 358 år, fyldt med selvmord, formuer på højkant og forspildte karrierer.

Lyder det stadig uspændende? Det er det altså stadig ikke. Når en forfatter er så fremragende en formidler, som Simon Singh er det, behøver man ikke være matematiker for at blive opslugt af en bog om matematikkens historie, og her er vi så tilbage ved Grønland og mig.

»Fermats sidste sætning« var så spændende, at jeg havde svært ved at koncentrere mig om isbjergskigning, hvalsafarier og andre oplagte grønlandske gøremål. Bogen havde nær ødelagt min tur mod nord.

Siden dengang overvejer jeg altid ekstra nøje, hvilken lekture jeg skal tage med på ferie. I år har jeg lyst til at medbringe en bog på 1840 sider med alle romaner af østrigske Thomas Bernhard, der efter manges mening var én af det 20. århundredes ypperste forfattere, og som jeg stadig kun har læst halvdelen af.

Bogen fylder ikke mere end en almindelig murstensroman, og det skyldes ikke en alt for lille skrift, men at papiret er tyndt som i en bibel. En herlig tysksproget udgivelse. Med stof nok til mindst én ferie.

Om jeg så vitterlig også lægger Bernhard i kufferten, er en anden sag. I hvert fald gør jeg det kun, hvis jeg ender med at holde ferie et sted, jeg kender så godt, at jeg ikke risikerer at gå glip af lokale seværdigheder, når læsningen presser sig på.

Her er Rom en mulighed, for her har jeg for længst set det vigtigste. Her kan jeg nyde de skønne omgivelser, den skønne mad og den skønne litteratur efter behov. Uden nogen konflikter. Og helt uden dårlig samvittighed.