Basketstjerne sætter vild rekord: Sælger ét par sko for knap fire millioner

Et par af basketstjernen Michael Jordans sko er netop blevet solgt på auktion. Med en pris på næsten fire millioner danske kroner endte skoene fra den navnkundige herre som verdens dyreste.

Basketstjernen Michael Jordan (th, red.) udtrådte sko er solgt til en historisk høj pris, efter at en Netflix-serie om ham havde premiere. Her ses han med Lakers-spilleren Kobe Bryan, som ligeledes har betrådt mange basketbaner i sit liv. Kobe Bryan døde i øvrigt ved en helikopterulykke tidligere i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: VINCENT LAFORET

Det er normalt ikke udtrådte sportssko, man tænker på, når snakken falder på det fornemme auktionshus Sotheby's. Men når det er basketstjernen Michael Jordans sko, der er til salg, så er virkeligheden en anden.

Skoene, der er signerede og har rød-hvide farver, er blevet solgt for et ganske klækkeligt beløb.

3,8 mio. danske kroner lød det vindende bud på skoene af modellen »1985 Nike Air Jordans 1,« der blev solgt hos Sotheby's i New York. Skoene er lavet specifikt til basketstjernen, og resten af hans karriere bar han sko af samme model,  blot i mere eller mindre opdaterede udgaver.

Ifølge CNN var der ti personer, der kæmpede om at få fat i skoene, og det udviklede sig til en regulær budkrig. Tidligere tilhørte rekorden et andet par Nike-sko, nemlig et af de i alt 12 par, der blev lavet af modellen »Nike Moon Shoe.« De blev designet af Nike-medstifteren Bill Bowerman i 1970erne.

3,8 mio. danske kroner... Hvor mange par udtrådte Converse-sko kan man mon få for de penge? Fold sammen
Læs mere
Foto: Sotheby's.

Den sidste dans

Michael Jordan har været et kendt ansigt længe. Ikke bare blandt basket-tilhængere, men også i den bredere befolkning. Han er blevet kåret som den mest værdifulde spiller flere gange – og en lang række merchandise-artikler er blevet lanceret i hans navn og med et genkendeligt logo, der viser en langlemmet mand springe højt med en basketbold i hånden. Blandt andet han har lagt navn til stribevis af sko fra netop mærket Nike.

Michael Jordan, der i dag er 57 år, har spillet adskillige sæsoner for det amerikanske baskethold Chicago Bulls. Med dem vandt han mesterskabet NBA seks gange.

Hans historie er igen blevet aktuel, efter at en Netflix-serie om ham med titlen »The Last Dance« er rullet over skærmene. Serien følger Michael Jordan og The Chicago Bulls i 1998-sæsonen. De to sidste afsnit blev tilgængelige denne weekend, og skal man tro amerikanske medier, er det netop den serie, der har betydet, at hammerslagsprisen på de rød-hvide sko skulle blive så høj.

Her er de. Skoene, som blev solgt for næsten fire millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sotheby's.

Langt over ønsket

Ønskehammerslaget fra Sotheby's var langt mere beskedent end de 3,8 mio. danske kroner, skoene endte med at indkassere. Håbet var, at skoene, som Michael Jordan tidligere har brugt på banen, ville blive solgt for omkring en mio. danske kroner.

Det amerikanske medie Marketwatch har i øvrigt kunnet fortælle, at Michael Jordan-merchandise er steget med ikke mindre end 5.156 procent i april.

Det var også i april, at man kunne se de første afsnit af »The Last Dance«.

Læs Berlingskes anmeldelse af Netflix-serien her. Berlingskes anmelder Birgitte Borup tildelte serien fire stjerner.