Anmeldere vilde med ny DR-serie: »Blændende« og »bittert-begavet«

DRs nye søndagsdrama, »Når støvet har lagt sig«, begejstrer de danske anmeldere; kun få er nærige med stjernerne.

DR havde søndag premiere på den nye dramaserie »Når støvet har lagt sig«. Anmelderne er overordnet set glade for serien. Her er det Karen-Lise Mynster, der i serien spiller justistminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jason Alami/Ritzau Scanpix

Søndag var der premiere på DRs nye dramaserie, »Når støvet har lagt sig«. Serien handler om en række forskellige danskere før, under og efter et terrorangreb i København, og er skabt af Dorte W. Høgh og Ida Maria Rydén.

De danske anmeldere er overordnet set begejstrede for den nye serie.

Berlingskes egen anmelder, Jakob Steen Olsen, er tilfreds med seriens første episode. Han mener, at seerne får identifikation og intimitet, der er en nødvendighed for at få os til at forstå, hvad terror gør ved mennesket. Serien får fire stjerner.

»De evner at skrive nogle figurer, man hurtigt interesserer sig for, med en passende række dilemmaer og nødvendig modstand linet op allerede inden den udåd, der er centrum for det hele. Dialogen er præcis og indimellem ret vittigt pointeret og bittert-begavet serveret,« skriver han i anmeldelsen.

Katrine Sommer Boysen, anmelder i Jyllands-Posten

»Serien er både lækkert produceret og dragende i sine subtile antydninger af det forestående uskyldstab.«


Politikens anmelder Joakim Grundahl er også med på holdet af positive anmeldere. Han roser skuespillerne, men peger på, at fotoarbejdet med kameraføring og klipning er seriens helt store styrke. Han kvitterer med fire stjerner.

»Jacob Lohmann er fremragende i rollen som Morten. Han ligner en, der altid har været blikkenslager, og det er en sjældenhed i dansk TV-drama, at replikker leveres så troværdigt, at man helt kan glemme iscenesættelsen. Og han er langtfra den eneste, der gør det godt,« lyder det i anmeldelsen.

Filmmagasinet Ekko er også klar med en karakter, der ligger på den pæne side af middel. Her er anmelder Nicki Bruun gavmild med fire stjerner. Han kalder serien for en »iskold skildring af terror og hjertevarme menneskeportrætter«.

»Den spændstige dynamik holder konstant blus i dramagryden, så man også bliver nødt til at se, hvad der sker for seriens mennesker, når deres liv bliver forandret og forbundet for evigt. Der er stadig et stykke vej til den store, samlende Danmarks-fortælling anno 2020, men det kan sagtens komme, når først støvet har lagt sig,« lyder det.

Jyllands Posten er anmelder Katrine Sommer Boysen den, der har været mest gavmild med stjernerne. Hun kvitterer med fem stjerner, og kalder første afsnit for »blændende TV-underholdning«.

»Serien er både lækkert produceret og dragende i sine subtile antydninger af det forestående uskyldstab. Særligt på manuskript- og personinstruktionsniveau er der en detaljeorienteret præcision, der gør, at man allerede nu tror på seriens figurer. Det er fornemt, og det er svært at forestille sig, at DR med »Når støvet har lagt sig« ikke har skabt endnu et søndagssamlingspunkt for nationen.«

I Information uddeler anmelderne ingen stjerner, men Katrine Hornstrup Yde er glad for den nye serie, som hun dog på samme tid kalder både ambitiøs og uambitiøs.

»Man kan også mene, at dét at sætte en mystisk terrorramme for handlingen er en stærk måde at berøre den angst for det fremmede og uventede, som kan flå vores sammenhængskraft fra hinanden. På den måde er serien en public service-duks,« skriver hun.

B.T. er anmeldelsen lidt mere lunken. Her får serien tre stjerner, og første afsnit beskrives som »tungt«.

»Anslaget giver ikke det indtryk, at vi har med en ny DR-klassiker at gøre – men mere et halvspændende vinterdrama, der nemt kan virke lidt for langtrukkent«, skriver anmelderen Kristian Dam Nygaard.

Kigger man på Ekstra Bladet, skal man lede lidt længere efter stjernerne. Her giver anmelderen Henrik Queitsch blot to stjerner. Han mener, at manuskriptet både er klodset, konstrueret og overpædagogisk.

»Historien kan selvfølgelig nå at rette sig undervejs, men efter dette tynde anslag tvivler jeg oprigtigt på, hvor mange seere der hænger på fremover på trods af den perfekte sendetid.«

Første afsnit blev vist søndag aften på DR, og næste afsnit af »Når støvet har lagt sig« kan ses på DR på søndag.