Andy Warhols sjældne trans-portrætter kommer til London

Til marts viser Tate Modern en stor udstilling med værker af den amerikanske pop art-kunstner Andy Warhol. Bl.a. en serie af malerier med fokus på transkønnede og kønsidentitet.

Andy Warhols »Ladies and Gentlemen« (Helen/Harry Morales) fra 1975 er et af de over 100 billeder, som udstilles på Tate Modern i London. Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske pop art kunstner Andy Warhol havde sit eget originale grafiske billedsprog, præget af stærke farver og fotografi, og når man ser et værk af ham, er man som som regel ikke i tvivl om, hvem kunstneren er.

Hans billeder af populærkulturens ansigter, Marilyn Monroe, Dolly Parton, Liz Taylor og Muhammad Ali, og berømte mennesker som formand Mao, dronning Elizabeth og dronning Margrethe er kendt af de fleste, ligesom hans billeder af dollartegn, Coca-Cola og Campbell suppe-dåser.

Nu viser det store museum for samtidskunst Tate Modern i London for første gang i 20 år en stor udstilling med kunst af Andy Warhol (1928-1987), bl.a. en række værker, som kun sjældent har været vist offentligt.

Udstillingen præsenterer en række centrale værker, bl.a. billeder med Marilyn Monroe og Elvis fra begyndelsen af 60erne. Ideen er at se værkerne i  relation til den amerikanske samtid – kulturelt og politisk – som de er skabt i, skriver Tate Modern i en pressemeddelelse.

Andy Warhols selvportræt fra 1986 bliver også udstillet på Tate Modern i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc / Artists Right Society (ARS), New York and DACS, Londo.

Udstillingen dækker hele Warhols produktion og viser værker, der er fremstillet kort før hans død, bl.a. hans sidste store værk, »Sixty Last Suppers« fra 1986, der er inspireret af Leonardo da Vincis »Den sidste nadver«.

Udstillingen byder også på en sjælden serie på 25 billeder af drag queens og transseksuelle. Billederne blev i 1974 bestilt af den italienske kunsthandler Luciano Anselmino og er en af kunstnerens største serier af billeder – og en af de mindst kendte.

»Jeg havde hørt, at disse billeder fandtes. Jeg har besøgte ejerne og set værkerne, som er helt enestående,« siger Gregor Muir, der er direktør på Tate Modern og medkurator på udstillingen.

Andy Warhol fandt modellerne på billederne på baren Gilded Grape på Times Square i New York. Udstillingens kuratorer siger til The Guardian, at billederne blev skabt på et tidspunkt med voksende offentlig interesse for kønsidentitet.

»Det er et virkelig fantastisk portræt af en gruppe mennesker i New York på et særligt tidspunkt, hvor transpersoner blev og stadig bliver mødt med en masse uretfærdighed og chikane,« siger Fiontán Moran, der også er medkurator på udstillingen.

Opvokset i migrantfamilie

Udstillingsarrangørerne siger, at Andy Warhol er en kunstner, som i dag er mere indflydelsesrig og relevant end nogensinde. I dagens samfundsklima er det vigtigt at lægge »et mere humanistisk og mere personligt blik« på kunstneren, siger de med henvisning til Warhols erfaringer som barn i en migrantfamilie. Han voksede op i Pittsburgh i USA hos sine forældre, der var udvandret fra det nuværende Slovakiet.

Portræt af sangerinden og skuespilleren Debbie Harry fra 1980. Hun var bedst kendt som forsanger i bandet Blondie. Fold sammen
Læs mere
Foto: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc / Artists Right Society (ARS), New York and DACS, Londo.

Udstillingen omfatter mere end 100 værker, hvoraf en række er hovedværker, bl.a. billederne af Marilyn Monroe fra 1962, »Race Riot« fra 1964 og altså »Sixty Last Suppers« fra 1986, som aldrig tidligere har været vist i Storbritannien.

Andy Warhol var uddannet reklametegner og blev et kendt navn i reklamebranchen i New York i 50erne og 60erne. Han blev en celebritet på linje med underholdningsindustriens største stjerner og var åbent homoseksuel, hvilket var usædvanligt i 60erne. Han begyndte at arbejde med kunst allerede i 50erne, hvor han bevægede sig fra reklame til billedkunst. Han fandt ofte sine motiver i amerikansk kultur. Hans kunst blev hurtigt kraftigt efterspurgt og opnåede høje priser. Flere af hans værker er solgt for trecifrede millionbeløb.

Udstillingen på Tate Modern i London varer fra 12. marts til 6. september.