Leonardo da Vinci: Verdensberømt billede kommer til Paris i sidste øjeblik

Italia Nostra forsøgte at stoppe udlån af et af verdens mest berømte kunstværker, da Vincis »Den Vitruvianske Mand«, men nu har en domstol besluttet, at værket godt må komme til Paris.

En italiensk domstol har nu givet grønt lys for, at Leonardo da Vincis tegning, »Den Vitruvianske Mand«, kan udlånes til Louvre. Organisationen Italia Nostra havde forsøgt at stoppe udlånet med den begrundelse, at det over 500 år gamle værk kunne tage skade af transporten. Fold sammen
Læs mere
Foto: GABRIEL BOUYS

Et af det italienske renæssancegeni Leonardo da Vincis mest berømt værker kommer alligevel med på Louvres stort anlagte udstilling i anledning af 500-året for kunstnerens død.

En italiensk domstol har afvist en klage fra den italienske kulturarvsorganisation Italia Nostra, som i første omgang havde held med at stoppe udlånet af tegningen, der til daglig hænger på Gallerie dell'Accademia i Venedig.

Italia Nostra mener, at der er risiko for, at den over 500 år gamle tegning af den italienske mester tager skade af at blive transporteret til Paris og udstillet på Louvre, som er verdens mest besøgte museum. Organisationen havde derfor indklaget udlånet for retten. Det stoppede i første omgang et udlån, men nu har en regional domstol besluttet, at udlånet godt kan finde sted.

Der er tale om et af Leonardo da Vincis mest berømte værker »Den Vitruvianske Mand«, der viser en næsten anatomisk tegning af en nøgen mand, hvis udstrakte arme og ben er tegnet i to positioner og indrammet af henholdsvis en cirkel og et kvadrat. Værkets navn henviser til den antikke arkitekt Vitruv og hans lære om proportioner.

Udstillingen på Louvre åbner om få dage, 24. oktober, og ventes at blive et tilløbsstykke.

Louvre har selv med 22 værker den største samling af Leonardo da Vincis værker i verden, men udstillingen vil desuden vise 120 værker, tegninger, malerier, manuskripter, skulpturer og andre kunstgenstande, udlånt af museer i Europa og USA. Louvres mest berømte værk, da Vincis »Mona Lisa«, vil dog blive på sin permanente plads på Louvre og kommer dermed ikke til at indgå i den store særudstilling.

Udstillingen sætter fokus på, hvordan Leonardo da Vincis videnskabelige undersøgelser af verden var med til at forme hans kunst, og den ventes at blive et tilløbsstykke.

Kommer »Salvator Mundi« til Paris?

Udlånet af den berømte tegning har også været oppe på højt politisk niveau. Den italienske kulturminister Dario Franceschini mødtes i september med sin franske kollega, Franck Riester, og de undertegnede en aftale om udlån af tegningen samt seks andre værker af Leonardo da Vinci til Louvre.

Louvre har haft flere problemer med Leonardo da Vinci-udstillingen. Museet havde håbet at kunne vise Leonardo da Vincis værk, »Salvator Mundi« (Jorden Frelser), der er et portræt af Jesus.

Maleriet blev i 2017 solgt på Christie's Auktioner i New York for 450 mio. dollar, svarende til knap tre mia. kr., hvilket er den højeste hammerslagspris nogensinde for et maleri. Køberen har senere vist sig at være Saudi Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, men der har været mystik om, hvor billedet befinder sig, og det er usikkert, om billedet kommer til Louvre.