Alternativets nye kulturborgmester: »Vi ryster magten, og det skræmmer – derfor prøver man at gøre os til grin«

Den 42-årige Franciska Rosenkilde blev søndag eftermiddag valgt til Alternativets nye kulturborgmester i København.

Franciska Rosenkilde taler med pressen, efter at Alternativet i København har valgt hende som kulturborgmester, på Kulturstationen i Vanløse søndag den 28. oktober 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Alternativet er alle tilsyneladende på fornavn med hinanden, og de omkring to hundrede medlemmer af Københavns lokalforening, der søndag eftermiddag er samlet på Vanløse Kulturstation for at vælge en ny kulturborgmester, klapper lige begejstret og inkluderende ad alle tre tre kandidater til posten: Franciska Rosenkilde, Badar Shah og Kåre Traberg Smidt.

Det har været en drøj tid for partiet i mediernes skarpe fokus, og nogle af de fremmødte ser også en smule mistroisk i retningen af de skrivende journalister, der efter nogle ugers presseboycot omsider får lov til at tale med partiets nye spidser.

Den usædvanlige afstemning har været nøje tænkt igennem, og de tilstedeværende i kulturhuset i Vanløse får forklaret proceduren endnu en gang fra den lille scene af Cecilie, der er dagens konferencier.

Der er tre versioner af den stemmeseddel, som Alternativets medlemmer skal benytte for at finde en afløser til Niko Grünefeld, der forlod posten efter kritik af hans kontorindretning og fejlbehæftede CV.

En hvor Franciska står øverst, en hvor Badar står øverst, og en hvor Kåre Traberg Smidt står øverst.

»Det er for at sikre, at det ikke påvirker medlemmerne at se et bestemt navn øverst på sedlen,« forklarer Cecilie.

Den 34-årige fuldmægtig Kenneth Dollerup nikker tilfreds. De tre stemmesedler er karakteristisk for partiets flade måde at inddrage sine medlemmer på i det politiske arbejde, og en af grundene til, at Kenneth for fire år siden gik ind i Alternativet.

En plakat ved siden af scenen nævner partiets kerneværdier: »Mod, generøsitet, gennemsigtighed, ydmyghed, humor, empati«.

Mod har der været brug for i den senere tid, men der har ikke været meget at grine ad for medlemmerne. Kenneth Dollerup beretter om en vis træthed i partiet ved det, han betragter som mediernes noget ensidige fokus på partiets møgsager.

»Med fare for at bedrive såkaldt whataboutism, synes jeg, at der har været en tendens til at blæse vores dårlige sager op. Jeg går helt ind for en fri og åben presse, men i betragtning af de enorme pengebeløb, der bliver beskrevet i sagen om Danske Bank, er indretningen af borgmesterkontoret en bagatel,« siger Kenneth Dollerup.

Hans beskriver Grünefeld-sagen som »cherrypicking«.

»Man sammenligner det beløb, der blev brugt til kontoret med den foregående borgmesters lave forbrug, men man undlader at sammenligne med tidligere borgmestre, der brugte meget mere. Det er en klassisk måde at fordreje virkeligheden på,« siger han.

En jazzduo improviserer over et katalog af amerikanske standarder, og bidrager til en mild og afslappet atmosfære, mens stemmesedlerne bliver talt op. De holder inde, da Cecilie går på scenen for at fortælle om resultatet.

»På en flot tredjeplads blev det Badar Shah med 14 procent af stemmerne,« siger Cecilie, og der klappes ad kandidaten, der er ét stort smil.

Vinderen

Aftenens vinder er den 42-årige Franciska Rosenkilde, der er gruppeformand for partiet, og som får 97 af de 188 gyldige stemmer.

»Jeg kan ikke se, at Alternativet på nogen måde er i splittelse. Jeg kan se, at vi har så mange medlemmer, der vil det her projekt, som er så vigtigt,« siger Franciska Rosenkilde, der er uddannet geograf, men som har arbejdet som kok i mange år.

Og så får journalisterne endelig lov til at spørge løs. Der bliver spurgt til Alternativets folketingsmedlem Pernille Schnoor, der denne søndag havde meddelt, at hun forlader partiet og samtidig rettede en kritik af tonen på Christiansborg.

»Det er blevet kaldt splittelse, at vi har folketingskandidater, der ikke vælger at genopstille. Men jeg føler, at vi har en stor opbakning og står samlet om den grønne omstilling, vi ønsker. Og når vores politikere vælger en anden karriere, synes jeg, det styrker den fortælling. Partiet er ikke lavet af levebrødspolitikere. Vi er mennesker, der ønsker et andet samfund,« siger Franciska Rosenkilde.

Thomas Larsen skriver i Berlingske i dag, at Alternativet er blevet reduceret til at blive en vittighed, og at det er livsfarligt for et parti. Hvordan har du det med den analyse?

»Det har været en grundpræmis fra starten, da vi startede dette parti, at vi blev latterliggjort. Vi ryster magten, og det skræmmer. Derfor er noget af det første, der sker, at man prøver at gøre os til grin. Men det ændrer ikke vores politiske holdninger,« siger Franciska Rosenkilde.

Alternativets interne valg til en ny kultur- og fritidsborgmester følger, efter at partiets spidskandidat ved valget sidste år, Niko Grünfeld, tidligere på måneden trak sig fra posten. Det skete efter talrige artikler om indretningen af Grünfelds borgmesterkontor, der kostede 130.000 kroner.